Szerkesztővita:Prohlep

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözöllek Kedves Prohlep! a Magyar Wikikönyvekben!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a Gyakran Ismételt Kérdéseket. A Wikikönyvek-szövegének formai lehetőségeiről, vagy új Wikikönyv készítéséhez kattints Segítség, vagy a Wikikönyvek lapokra, ahol nagyon sok útmutatót, és segítő lapot találsz. Kísérletezz a homokozóban, itt mindent kipróbálhatsz és ráérezhetsz, hogy működik egy Wiki. Sok-sok étel, ital és sütemény receptet találsz a Szakácskönyvben, és ha van(nak) kedvenc receptjeid, be is írhatod azokat a megfelelő oldalra. Nézz be a társalgóba, vagy a üzenőfalra, ahol általános kérdéseket tehetsz fel, vagy megvitathatod másokkal a mostanában felmerült tennivalókat. További információkat a Wikikönyv kategóriák lap tartalmaz. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: (~~~~).

Elnézést kell kérnem, mert csak most sikerült üdvözölnöm, mentségemre szolgál, hogy GuB üzenete miatt nem volt piros a "vita"lapod, így azt hittem Ő már üdvözölt. Kellemes időtöltést, jó szerkesztést, sok sikert kívánok, a többi wikipédista nevében is! -KeFe Nyíl.gif Vitalapom 2008. szeptember 3., 12:36 (CEST)[válasz]

Helló! +Re: Ki mit hisz?[szerkesztés]

Szia, köszöntelek!, meg minden; KeFe majd részletesebben is üdvözöl, én csak gyorsan válaszolok a gondolataidra.

A "Ki mit hisz"-t én nem tartom a legmegfelelőbb könyvcímnek. Hinni ugyanis nagyon sok mindent lehet, egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a könyv egy világvallástudományi munka lenne. Nem lehetetlen pl., hogy babonás hiedelmekkel (pl. törzsi rituálék, vudu, démonhit, poltergeist stb.) vagy éppen tágabb értelemben vett ezotériával (ufo, jeti stb.) foglalkozik - szerintem a címe frappáns, de nem elég egzakt.

Amúgy egy ÁrpádGábor néven futó wikipédista munkája, aki megengedte, hogy a munkáját megmentsem, mert a Wikipédiából eredeti formájában törölték, én meg nem akartam, hogy kárba vesszen. És nem a vallásokba akar bevezetni, hanem azok tanaiba, ami azért különbség (az előbbihez az utóbbi szükséges, de nem elégséges feltétel, vallás ≠ írott dogmák összessége).

Amúgy abban igazad van, hogy a többi cím sem a legjobb. A "körkép"-es ötleted viszont tényleg jól hangzik, megfontolandó. Gubb 2008. július 12., 18:11 (CEST)[válasz]

Minimalisztikus jegyzetek[szerkesztés]

Csak jelezni szeretném, hogy nagyon egyetértek a gondolataiddal, amiket nemrég kifejtettél (nemrég magam is ex-hallagató voltam az eltén, bár feléd nem jártam), a minimalisztikus jegyzetekhez sok sikert kívánok.

} Gubb

2008. július 24., 18:53 (CEST)

Javaslat[szerkesztés]

Csak javasolni szeretnék egy formátumot:

Minimalisztikus jegyzetek‎

TartalomjegyzékFőcím
  • alcím
  • alcím
  • alcím
Főcím
* alcím
  • alcím
Egyéb
  • alcím
  • alcím
Lásd még
  • egyéb hivatkozások
  • egyéb hivatkozások

Ezt meg lehet csinálni kéthasábosra is, nézd meg hozzá a Szakácskönyvet KeFe Nyíl.gif Vitalapom 2008. szeptember 3., 13:30 (CEST)[válasz]

Nagyon köszönöm, de a szakácskönyvet megnézve az a benyomásom, hogy ezzel még inkább eltávolodom a LaTeX kaliberű tördeléstől és rendereléstől az online-centrikus HTML tördelés és renderelés irányába. Ami éppen a bajom.

Megpróbálok utánanézni, hogy van-e a MediaWiki-hez olyan modul, amelynél a forrás szerkesztése nem wiki nyelven megy, hanem LaTeX nyelven.

Tanulási könyvekhez jobban illik a kinyomtathatóság centrikusság, mert a tanuláshoz hosszas olvasgatásra és belegondolásra van szükség, amire a képernyő nem igazán való. Az más kérdés, ha az ember valaminek utána akar nézni. Azaz a Wikikönyvek rendszer jó kézikönyvtárnak, de nem jó tanuló könyvtárnak addig, ameddig nem lehet egy rendes tördelő-raszterizáló rendszerrel összekötni.

Prohlep 2008. szeptember 3., 14:00 (CEST)[válasz]

Minimalisztikus jegyzetek +1[szerkesztés]

Üdvözöllek, és csatlakozom az előttem szólókhoz. Abszolút egyetértek az elképzelésed minden részletével. Hatodéves orvostanhallgató vagyok, elég sok vizsga van mögöttem, és majdnem mindegyikre úgy készültem, hogy jegyzetet készítettem magamnak. Ezeknek egy részét feltöltöttem ide, a Jegyzetek medikusoknak c. wikikönyvbe.

Volt olyan tárgy, amiből LaTeX-ben kezdtem jegyzetíráshoz, de túl sok időt töltöttem a dokumentumok külalakjának a csiszolgatásával, így mire észbe kaptam, már végig sem tudtam rendesen haladni a jegyzeteléssel az egész anyagon. Igaz, hogy egy orvosi témájú szöveg nem profitál annyit a TeX matematikai képességeiből, mint egy matematikai vagy informatikai jegyzet. Ezt próbáltad már?

Szóval a most készülő jegyzetemben valami a tiédhez hasonló terjedelmi korlátot tervezek megcélozni. Aztán, ha sikerült, akkor berakhatjuk a kész munkát a könyvespolcra is.

Talán kezdenek már egyre több helyen rájönni, hogy a kevesebb valóban általában inkább több szokott lenni, ha terjedelemről van szó. Az előzőleg használatos belgyógyászat tankönyv 2500 oldalas volt, és azzal a címmel büszkélkedett, hogy "A belgyógyászat alapvonalai". A mostani csak 900 oldal, és az előszóból kiderül, hogy a szerző előadásvázlatokból és olvasmányaiból a saját tanulmányai során állította össze a könyv magvát alkotó anyagot.

Egyszerű ez - ismeret egyre több van, idő meg egyre kevesebb.

AttishOculus 2008. szeptember 16., 17:45 (CEST)[válasz]