„Gomba/Gyógygombák/Hamvas kéreggomba” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Étkezési érték: '''ehető gomba'''.
 
A hamvas kéreggomba évszázadokkal ezelőtt vált ismertté leginkább Európa-szerte, elsősorban immunerősítő és daganatellenes gyógygombaként. Nyírfák törzséből nő ki, ahol a kéreg megsérült. Kinézete olyan, mintha a kéreg megégett volna, innen kapta nevét. Többek között Kanadában, Alaszkában, Szibériában fellelhető.
 
 
:A hamvas kéreggomba lehetséges egészségügyi hatásai, amelyeket a népi megfigyelések támasztanak alá, hamar felkeltette a gyógyítók és a kutatók érdeklődését. Mára jó néhány tanulmány hozott ígéretes eredményeket a gombával kapcsolatban.
 
{{tartalmaz| melanin, antioxidáns enzimek, triterpének, ergoszterolok, szeszkviterpén laktonok, betulinsav származékok, poliszacharidok, fitoszterolok}}
 
:A hamvaskéreg gombát legalább háromszáz éve alkalmazzák Oroszország és a Balti országok népgyógyászatában általános erősítő szerként, a rák kezelésében (pl.mellrák, tüdőrák, bőrrák, bélrák, gyomorrák esetén), illetve egyéb emésztőrendszeri problémákban is. A máj-, vagy szívbetegségek esetén is használatos. A gyógygombát tradicionálisan tea formájában fogyasztották.
 
:A moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben engedélyezte a hamvaskéreg gomba használatát daganatos betegek kezelésében.
 
{{gyógyhatása|nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanságot és a fájdalmat. Képes aktiválni az emberi immunrendszert, béta-glükánok segítenek a '''koleszterinszint''' és a '''vércukorszint''' normalizálásában.
209 760

szerkesztés

Navigációs menü