Ugrás a tartalomhoz

Nemzetek/Törökország/Sütemények/Pita

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

N E M Z E T E K - Szakácskönyve

Pita

Krémek mázak bevonatok Poharas krémek Almás Diós-, Mákos- Mogyorós-Mandulás Gesztenyés Hájastészták Kenyerek, keltkalácsokKókuszos Kuglóf Lapsütéses Lepények Mézes Muffin készítés Édes muffin receptek Sós muffin receptek Piskóták Pogácsák Rétes, béles Rétestöltelékek Sajtos, sós Sütés nélkül Teasütemények Torták, Gyümölcstorták Túrós Ünnepi Különleges Vegyes


Levesek Ételek Sütemények Italok Egyéb receptek Gasztronómia [//hu.wikibooks.org{{localurl:A pita igen elterjedt Görögországban, a Balkánon, valamint Törökországban. A "zseb" a pitában a gőz által jön létre, ami felfújja a tésztát. Ahogy a kenyér lehűl és ellaposodik, a zseb megmarad a közepén, ezt töltjük meg különféle töltelékekkel.|action=edit}} szerk.]

Pita

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 450 g búzaliszt (BL55)
  • 7 g só
  • 12 g kristálycukor
  • 25 g élesztő (friss)
  • 310 ml víz
  • 12 g olívaolaj

Elkészítés

A hozzávalókat dagasszuk hosszan, lágy tésztává.
Az elkészült tésztát tegyük olíva olajjal kikent tálba. A tészta tetejére is tegyünk olajat vastagon, majd 90 percen át pihentessük.
Vastagon lisztezett asztalra borítsuk ki a tésztát, és osszuk fel 8 darabra. Takarjuk le nedves konyharuhával, és újabb 20 percen át pihentessük.
Ezután nyújtsunk belőlük egyenletes vastagságú, 13-14 cm átmérőjű köröket lisztes asztalon. 5 percig pihentessük a kinyújtott tésztákat.
250 C-ra előmelegített, lehetőleg légkeveréses sütőben, sütőlemezt tegyük be előre, hogy egyforma hőfok érje a pitát! A pitákat mindig a lisztes felükkel tegyük sütőbe a forró lemezre, hogy szépen tudjanak emelkedni. Kezdjük el sütni - körülbelül 2-3 percig -, majd amikor a közepe felpúposodik a pitának, fordítsuk meg. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük. 5-6 perc után szedjük ki a sütőből, és takarjuk le nedves konyharuhával, hogy puhák maradjanak.
Fogyasztható kenyérkén, vagy 2-3 felé vágva és megtöltve...