Nemzetek/India/Fűszerek/Joghurt

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

N E M Z E T E K - Szakácskönyve

Joghurt

Receptek: Fűszerek Előételek Levesek Ételek Bab ételek Bádzsik Barták Csatnik Dálok Karik Kebabok
Kenyérfélék Krumplis ételek Pulávok Raiták Rizsek Snack-ek Saláták Sütemények Édességek Italok, szörpök

A joghurt fontos kelléke az indiai konyhának. Számos étel, mint például a raiták, ízekben gazdag karik, bádzsik alapanyaga. Északon a joghurtot fűszeres pácként salátákhoz adják, délen rendszerint natúr joghurtként tálalják fel. A sós joghurt, a lasszi rendkívül nyugtató hatású ital, különösen gyomoridegesség ellen hatásos. Indiai étkezés nem képzelhető el valamilyen joghurtos készítmény vagy ital nélkül, ebédre vagy vacsorára - biztos, hogy az asztalra kerül. Ha az erős, csípős ételtől ég az ember szája, sohase szabad vizet inni, sokkal jobban hűsít a joghurt.
Érdemes házilag egy nagyobb mennyiséget (3-4 litert) készíteni, hisz a joghurt nemcsak jóízű, hanem nagyon egészséges, olcsó és hűtőszekrényben napokig több mint egy hétig tárolható. Négy liter joghurt elkészítéséhez kell:
Joghurt

Hozzávalók

  • 13 bögre zsíros tej
  • 1 pohár joghurt
  • 1 csapott evőkanál cukor

Elkészítés

Melegítsük fel kb. 45-50 C°-osra (akkor jó, ha még nem égeti meg az ujjunkat) a tejet. A friss natúr joghurtot keverjünk simára a cukorral, öntsük a meleg tejbe és alaposan kavarjuk össze. Fedjük le az edényt és hogy ne hűljön ki gyorsan, ruhával vagy pokróccal bugyoláljuk be, és helyezzük napos- illetve meleg helyre. Megfelelő körülmények között 6-8 óra alatt lesz belőle joghurt.
Hagyjuk egy éjszakán át állni a hűtőszekrényben. Másnap a friss joghurtból tegyünk félre 2 dl-t a következő adag tej beoltásához. (Az indiai úgy tartják, hogy negyvenszer lehet oltóanyagot félretenni.)
Ha egy evőkanálnál több cukrot teszünk a tejbe, akkor a joghurt megbuggyan, ha a beoltott tej nem elegendő hőmérsékletű, ez esetben nem alszik meg, ha túl meleg, akkor viszont összeugrik, megtúrósodik.
Ha idő előtt felemeljük az edény fedőjét, a joghurt savós lesz. Első alkalommal, kísérletképpen csak kevesebb (3-6 bögre) mennyiségű tejből készítsünk joghurtot. A kisebb adagot is egy pohár joghurttal oltsuk be, de kevesebb cukrot (1 teáskanál) adjunk hozzá.


Vissza az India lapra