Növények/S/Sárgaborsó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | S
A lap mérete: 2566 bájt

Növények

Sárgaborsó

Zöldborsó
Sárgaborsó
Sárgaborsó
(Pisum sativum, Syn: )
Más neve(i): '

A sárgaborsó a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.

A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik.
A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél (cotyledon).
A hántolt borsó Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követőosztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék.

Készítése

a szakszerűen tárolt borsót hántolás előtt tisztítják, osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét. [1]
A készterméket nagyság szerint osztályozzák.
A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.
A magyar konyha felhasználja leves, főzelék, pástétom (krém), saláta készítéshez, de ételek sűrítésére, vagy diétás, vegetárián ételekhez is.

Lásd még[szerkesztés]

Magyar Wikipédia: Sárgaborsó
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgaborsó témájú médiaállományokat.
  1. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Malomipari termékek / 2-61 számú irányelv