Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Kardvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Tünethatározó - Kardvirág


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A kardvirág károsítói

Fitoplazmás betegségek[szerkesztés]

A gladiólusz sárgasága

Kórokozó: (Aster yellows fitoplasma)
Tünetek: A leveleken sárgulás jelenik meg, a növény fejlődésben visszamarad, a léggyökerek megfeketednek és elhalnak. A virágszár csökevényes, csavarodott, a sziromlevelek zöldek. A beteg gumóból rövid, fűszerű sárgás-zöld hajtás nő.
Terjedés: Kabócák, más beteg növények.

Baktériumos betegségek[szerkesztés]

A gladiólusz pszeudomónászos betegsége

Kórokozó: (Pseudomonas gladioli pv. gladioli, Burkholderia sp.)
Tünetek: Többnyire a hagymagumón jelenik meg. A csapadékos körülmények, vagy az öntözés kedvez a kórokozónak. Apró, barnáspiros, vizenyős foltok keletkeznek, majd az egész levélre átterjed, ami elhal. A virágszár töve megpuhul, és felreped. A gladiólusz hagymáján is jelentkezhet. A száraz pikkelyleveleken fekete szegélyű, égésnyomszerű mélyedések alakulnak ki. A húsos pikkelyleveleken, vizenyős foltok, amelyek barnulnak. A mélyedésekben baktériumnyálka keletkezik, amely beszáradás után csillogó.

Gombabetegségek[szerkesztés]

A gladiólusz botrítiszes betegsége

Kórokozó: (Bortytis gladiolorum)
Tünetek: A leveleken apró, ovális, vizenyős foltok láthatók. A foltokon szürke bevonat (konídium tartó gyep) keletkezik. Száraz viszonyok között a foltok beszáradnak. A foltok a virágon is megjelennek. A párás, meleg idő kedvez a fertőzésnek. Járványt is okozhat. A hagymát is károsítja. Pikkelylevelei vizenyősek, rajta szürkés színű penészgyep található.
Terjedés: Beteg hagymagumó és növények.

A gladiólusz sztromatínás betegsége[szerkesztés]

Kórokozó: (Stromatinia gladioli)
Tünetek: A zöld részeken és a hagymatesten is károsít. A hagymagumó száraz pikkelylevelei behasadnak, a húsos pikkelyleveleken vöröses foltok képződnek. A beteghagyma tárolás alatt összeszárad, mumifikálódik.
Terjedés: eteg növényekről, a tárolás alatt a beteg hagymák tovább fertőznek.


A gladiólusz fuzáriumos hervadása[szerkesztés]

Kórokozó: (Fusarium oxysporum f.sp. gladioli)
Tünetek: Szabad földön a gladiólusz hagyma gyökerei megbarnulnak, elhalnak. A kettévágott hagymában az edénynyalábok barnák. Később a hagyma szövete teljesen elhal. A beteg részeken fehéres bevonat képződik. A húsos borítóleveleken besüppedő, koncentrikus foltok felületén fehéres színű penészgyep alakul ki. Ha a hagyma mégis kihajt, satnya, beteges növény fejlődik, amely rövid időn belül el is pusztul. A magas talajhőmérséklet, és nagy nedvesség tartalma kedvez a kórokozónak.
Terjedés: Tárolás alatt a beteg hagymák tovább fertőznek. Sebzésen, talajból fertőz. A talajban 3-5 évig életképes a kórokozó.


A gladiólusz szeptóriás betegsége[szerkesztés]

Kórokozó: (Septoria gladioli)
Tünetek: viszonylag ritka. A levélen, ovális, barna szegélyű foltok keletkeznek, amely közepe kivilágosodik. Később a folt közepe elvékonyodik, és átlyukad. A lyukat barna szegélyű. Sok folt esetén a levél elhalhat.
Terjedés: növénymaradványokról, beteg növényekről.

Kártevők[szerkesztés]

Készletatkák[szerkesztés]

Közönséges gyökératka

Kórokozó: (Rhizoglyphus echinopus)

Virághagyma gyökératka

Kórokozó: (Rhizoglyphus callae)
Tünetek: hagymás dísznövények földben lévő részén táplálkoznak. A virághagymában szabálytalan kis járatokat rágnak, és abban a barna színű rágcsálék található. A megtámadott hagyma virágszára rendellenesen fejlődik. A sérült hagymatesten, különböző gombák és baktériumok telepednek meg, és a megtámadott hagyma idővel rothadásnak indul, és elpusztul.
Fejlődés: változó nemzedékszámú.


Gyapottok-bagolylepke[szerkesztés]

Kórokozó: (Helicoverpa armigera)
Tünetek: Jelentős kártevővé vált, kártétel nyár közepe után jelentkezik. Hernyója szabálytalan rágással lyukat rág és kiüregesíti a bimbót, a lárva élete egy részét rejtett helyen éli
Terjedés: soknemzedékes, július végén jelenik meg.

Gladiólusztripsz[szerkesztés]

Kórokozó: (Taeniothrips simplex)
Tünetek: A legjelentősebb kártevője. A tárolás során a hagymagumón, majd kiültetést követően a leveleken, virágszáron, bimbókon és a virágokon károsít. Erős kártétel esetén a virágszár deformálódik, a bimbók nem nyílnak ki, a virág sziromlevelein minőségrontó színtörés mutatkozik (piros és bordó fajtáknál a legfeltűnőbb).
Fejlődés: Behurcolt kártevő, soknemzedékű faj.

Közönséges takácsatka[szerkesztés]

Kórokozó: (Tetranichus urticae)
Tünetek: Az állomány kondíciója romlik. A szívogatás miatt bekövetkező klorofil elhalás és levélsárgulás a fő tünete. A sziromlevélen is megjelenhet. A fűtőcsövek mentén jelenik meg gócokban, innen terjed szét az állományban.

Levéltetvek[szerkesztés]

Fekete répa-levéltetű

Kórokozó: (Aphis fabae)

Zöld burgonya levéltetű

Kórokozó: (Aulacorthum solani)

Zöld őszibarack levéltetű

Kórokozó: (Mysus persicae)

Uborka levéltetű

Kórokozó: (Aphis gossypi)
Tünetek: Kardvirágon okozott közvetlen kártétele ritkán jelentkezik, esetenként vírusterjesztő tevékenységük lehet jelentősebb: gladiólusz fehér csíkosságát okozó (Bean yellow mosaic virus, Cucumber mosaic virus) vírusok terjesztésében játszanak szerepet.

Terrikol kártevők[szerkesztés]

Kórokozó: (Melolonthidae)
Tünetek: A hagymagumó legjelentősebb kártevője. A gumó felületén rágások melyeken szaprofita szervezetek telepszenek meg.
Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia Kardvirág