Kertészet/Fajtalisták/Alma jellemzők/Fuji

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2811 bájt

Kertészet

Fuji


Alma fajták (Táblázat) - Alma jellemzők (Leírás)[[Kép:|thumb|200px|right|Fuji]]


Fuji alma

Syn.:-

Ropogós és szuper édes ízű alma.
A Ralls Janet és a Red Delicious almafajták hibridje.
Japánban nemesítették, 1962-ben vezették be.
Japán fő fajtája, de jelentős arányban termesztik még Brazíliában. Új-Zélandon és az USA-ban , s újabban terjed az európai kontinensen is.
A fuji alma igen kési érésű, október végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető, s decembertől fogyasztható.
gyümölcse külföldi leírások szerint nagy vagy igen nagy (Japánban 300 g fölötti is lehet), hazánkban inkább közép nagy. Alakja megnyúlt,csaknem hengeres.
A gyümölcs felületének legfeljebb a felét borítja mosott, vagy enyhén csíkozott narancs- és barnáspiros fedőszín.
Húsa kemény, bőlevű, kitűnő mézédes ízű, enyhe savasság teszi harmonikussá.
Külföldi fogyasztói teszteken nagyon jól szerepelt. Tapasztalatok szerint jó termőhelyen hazánkban az íze még jobbá válik.
Májusig minőségvesztés nélkül tárolható. A kontinentális termesztőhelyeken üvegesedés, s azt követően a tárolóban húsbarnulás ronthatja a minőségét.
A Fuji alma fája kezdetben erős, majd középerős fejlődésű. Termőrészeit zömmel a korona külső palástján fejleszti ( "V" terméshozási típus).
Korán termőre fordul, bőtermő, de alternanciára hajlamos. Venturiás varasodásra nagyon, lisztharmatra kevéssé fogékony.
Téli és késő tavaszi fagykárok nem károsítják, s hullásra sem hajlamos.
A fajta hazai piacra való bevezethetősége főleg a gyenge színeződés miatt kétséges, ezért a jobban színeződő klónok kipróbálása javasolható.

Klónok:

Számos rügymutációi közül legnagyobb az érdeklődés a besugárzással előállított Yataka Fuji iránt, mivel a leírások szerint az érése a standardnál 3-4 héttel korábbi, de a színeződése hasonló. 7-10 nappal előbbi érést ígérnek az Early Fuji esetében.
A jobban színeződő mutációk közül a NAga-fuji 1 és '2', és az Aki-fuji 1 és '7' csíkozottan, a Co-fuji 1 és '12' bemosottan színeződik, de nem korábbi az érésük.
Fuji alma porzó fajtái: Gala, Golden klónok, Granny Smith, Red Delicious, Redsphough

Lásd még: Termesztett alma

Magyar Wikipédia:


LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

A Wikimédia Commons tartalmaz Fuji témájú médiaállományokat.