Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Fajtalisták/Alma jellemzők/Fiesta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2434 bájt

Kertészet

Fiesta


Alma fajták (Táblázat) - Alma jellemzők (Leírás)[[Kép:|thumb|200px|right|Fiesta]]


Fiesta alma

Syn.:-

Az East Malling-i Kutató Állomáson a Cox narancs renet és az Idared alma fajták keresztezésével állították elő, s 1985 óta forgalmazzák. Angliában a Cox narancs renet leváltására számottevő telepített fajta, s újabban a kontinensen is terjed.

Hazánkban augusztus végén - szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szüret után kezdődő fogyasztási szezonja május-júniusig terjed.
Gyümölcse közép nagy (160-180 g), alakja kissé lapított,a csésze felé keskenyedő, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület kb. 3/4-én tetszetős narancsvörössel bemosott vagy csíkozott.
Húsa roppanó, bőlevű, íze aromás. Túléretten a kocsány felől könnyen felrepedhet.
Tárolhatóságáról -főként az anyai szülőfajtához viszonyítva - nagyon jók a vélemények. VL-ben februárig, SZL-ben 3,5 °C -on május-júniusig tárolható.
Fája középerős növekedésű, ágrendszere szétterülő, gallyazta lecsüngő, orsó koronaformák kialakítására ideális, a rövid termőrészek mellett a hosszú vesszőkön is fejleszt termőrügyeket ("G" és "V" terméshozási típus közötti átmenet).
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Hajlamos a csokros termésképzésre és a túlkötődésre.
Szárazabb, melegebb klímán a gyümölcsök szüret előtti hullásra, repedésre és perzselődésre hajlamosak.
Érzékeny a savanyú kémhatásra, csak 6,5 pH feletti kémhatású talajokra alkalmas. Mérsékelten fogékony az ágrákosodásra, s a lisztharmat és venturiás varasodás ellen átlagos növényvédelemmel megvédhető.
A kedvező fogyasztói tesztek alapján a hazai piaci választék bővítésére alkalmas, de a termőhelyre és az agro- és fitotechnikára igényes fajta.
Fiesta alma porzó fajták: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Idared,


Lásd még: Termesztett alma

Magyar Wikipédia:


LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

A Wikimédia Commons tartalmaz Fiesta témájú médiaállományokat.