Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Borászati segédanyagok/Metaborkősav

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2250 bájt

Kertészet

Metaborkősav

AszkorbinsavBorderítőBorélesztőBorkénBorkősavCitromsavDiópácÉlesztő tápsóFokolókDugókHordómosóKálium szorbátKlórmészKotyogóLopóMetaborkősavNátrium-benzoátSárgavérlúgsóSzalicilSzénsavas mészTimsóTörzsoldatTrisóZselatin


A metaborkősav vagy diborkősav (E353) a borkősav egyik származéka (gyűrűs dimer monoésztere), képlete (C8H8O10).[1][2] Vízben és etanolban egyaránt jól oldódik.[3]


  • Megjelenése: fehér, vagy halványsárga kristályos por, higroszkópos A higroszkóposság bizonyos szilárd és folyékony anyagoknak az a tulajdonsága, hogy szabad helyen tárolva képesek a levegő nedvességtartalmát összegyűjteni és megkötni. Eközben az anyag (folyadék esetén) felhígul, illetve (szilárd anyag esetén) elfolyósodik vagy összecsomósodik. Az elnevezés a görög hygrosz (υγρός = ’nedves’) és szkoposz (σκοπός = ’megfigyelő’) szavakból származik.
  • Szaga a karamellre emlékeztet
  • Ipari mennyiségben a glükózból állítják elő

Élelmiszeripari felhasználása

Emulgeálószerként, valamint fémek megkötésére alkalmazzák. Ritkán használt adalékanyag, mely borokban, gyümölcsből készült élelmiszerekben fordulhat elő. Maximum beviteli mennyisége 30 mg/testsúlykg. A szervezetben borkősavvá alakul.  1. Chemical Book metatartaric acid product description. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  2. "metatartaric+acid"+structure&hl=en#v=onepage&q=&f=false Google Books - Technology and biochemistry of wine, Volume 2 pp. 583. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  3. A Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat). (Hozzáférés: 2010. május 15.)