Heraldikai lexikon/Hercegi korona

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A hercegi korona a hercegi rang tárgyi jelképe a heraldikában. A többi rangjelölő koronával együtt a 17. századtól kezdett elterjedni.


Névváltozatok: fejedelmi födött korona (Thaly Kálmán, VU 1867/18. 215.)

de: Fürstenkrone ('fejedelmi korona'), Herzogskrone ('hercegi korona'), Großherzogskrone ('nagyhercegi korona'), Fürstenhut ('fejedelmi süveg')
Rövidítések:

A hercegi koronák fajtái[szerkesztés]

A külföldi ragnfokozatokban különbséget tesznek a herceg (Prinz, princeps, prince, kníže) és a fejedelem (Fürst, dux, duke, vévoda) között. Ezekhez a címekhez néha külön koronák tartoznak.

Erdetileg bíborsüveg volt, alul hermelinszegéllyel, melyet később egy keresztpánttal íveltek át, melyből három félpánt látható. Ez gyöngökkel van díszítve, a tetején országalmával. Egyes országokban rangjelülő süvegekkel is találkozhatunk, mint amilyen a velencei doge brokátsüvege.

A hercegi korona csak a heraldikában fordul elő. Ténylegesen csak a Brit-szigeteken viselik. A brit hercegi korona hermelinbélésű vörös süvegre van helyezve. 1814 után a francia hercegi korona kék hermelinbélésű süvegen látható, pántok nélkül. Németországban létezett a Durchlaucht (főméltóságú [Staut 71.] úri) korona is.

Lásd még[szerkesztés]

herceg, fejedelem, grófi korona, nemesi korona