Heraldikai lexikon/Címerszerű jelvények

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Címerszerű jelképek, olyan heraldikán kívüli jelképek, melyeket a címerekhez hasonlóan azok viselői állandó jelleggel használnak és ezáltal identifikálják őket, de a címerekre jellemző egy vagy több jegyük is hiányzik, így pl. általában nincsenek pajzsba foglalva, mert a jelképet az a felület hordozza, amelyet ellátnak vele (állatok füle, zsák, ház oromzata stb.), valamint nem a címerekre jellemző szabályos szerkesztésmód szerint hozzák őket létre.

Egyesek már évezredek óta léteznek és jóval régebbiek a címereknél, mások csak a címereket követően vagy ezek hatására alakultak ki. Többféle jelkép sorolható ide, mint pl. a cégérek, a mesterjegyek, házjegyek, cégjelzések, kőfaragójegyek, tulajdonjegyek, billogok, textiljegyek, az ötvösjegyek és a nemesfémek fémjelzései, a vízjelek, egyéb tulajdonjegyek, stb.

Ezen jelképek célja a tulajdonos vagy a termék előállítójának identifikálása mellett lehetett például a minőség tanúsítása, a tulajdon jelölése, a hamisítás és más visszaélések megelőzése is.