Gyümölcsbor/Mézbor

Ez a szócikk félig védett
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


◄--- Vissza a címlapra         Tartalomjegyzék         ---► Következő lap:Borajánló

Mézborról

A mézbor és a mézes bor közötti különbséggel sem árt tisztában lenni, mielőtt az édes nedűket elkezdjük kortyolni. A mézbor mézből erjesztett bor, a mézes bor, csak ízesített, mondhatni: mézzel fűszerezett ital.

Mézbor

Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (mész mentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztők" elszaporodását. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.

Alap-összeállítása

  • 5 teljes rúd fahéj,
  • fél szerecsendió frissen lereszelve,
  • 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
  • kevés őrölt szegfűszeg, és
  • Melissa officinális. Ez egy gyógynövény-fajta, lásd ott.
Ezeket a fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fűszer-összeállítási recept nincs. Ezt mindenki a saját ízlése-, igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitását".
Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat. A biztonság kedvéért, használhatunk a kertészeti boltokban kapható, fehér gyümölcsborhoz árusított fajélesztőt. Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk. A fajélesztő használatával is ez a célunk. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.
Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma, kb. 13-14 fokos.

◄--- Vissza a címlapra         A lap tetejére         ---► Következő lap:Borajánló