Vita:Nemzetek/India

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Tisztelt cím!

  • Tárgy: indiai ételreceptek

Ezúton szeretnék Öntől engedélyt kérni arra, hogy a weblapján szereplő Indiai recepteket felhasználhassak.

(Amennyiben nem Ön a receptek jogtulajdonosa, de azt valamilyen módon engedéllyel használja, legyen szíves megmondani a tulajdonos címét, vagy továbbítani neki ezen levelet. Amennyiben Ön a engedély nélkül használja, legyen szíves ezt is jelezni, a további levelezést elkerülendő.)

A recepteket a Wikikönyvek szabad lexikon (http://hu.wikibooks.org/Szakácskönyv) weblapon szeretném felhasználni. A lexikont bárki szerkesztheti, és a tartalma garantáltan szabadon felhasználható bárki számára; célunk a pontos, objektív szócikkek létrehozása minden fontosnak tartott témában. A Wikipédia jelenleg az internet legnagyobb közösségi tudásbázisa, több, mint 100 nyelven összesen csaknem 2 000 000 szócikkel.

A receptek felhasználására akkor van lehetőségünk, ha Ön mint ezek jogtulajdonosa a szabad felhasználásához hozzájárul.

A projekt csak a törvényesen elérhető, szabad képeket, írásokat használ. A szabad felhasználás alapja az, hogy a tulajdonosa egy szabad licenc-szerződés keretében engedje publikálni.

Szeretnénk arra megkérni, hogy tegye lehetővé ezen recepteket szabad licenc alapján való felhasználását. Projektünk erre a "Creative Commons" (http://creativecommons.org/) szervezet licenceit javasolja, melyek közül a "CC-BY-SA-2.5" nevű kifejezetten arra jó, hogy a képeket, írásokat szabadon fel lehessen használni, de a forrást mindig meg kelljen jelölni. Ennek rövid, illetve hosszú szövege a http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/ linken olvasható.

Amennyiben Ön támogatni szeretné a Wikipédia kezdeményezését, vagy csupán elfogadhatónak tartja, hogy recepteket a fentiek alapján publikálni engedje, akkor kérem, hogy ezen levélre válaszoljon, akár csak annyit, hogy:

"Hozzájárulok, hogy a weblapomon szereplő receptek a "cc-by-sa-2.5" szabad licenc alapján felhasználható legyen."

Bízva abban, hogy nincs akadálya a felhasználásnak, (a formátum kialakítása végett) elkezdtem az indiai receptek felvitelét a http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Nemzeti/India címen. Ha további kérdései lennének, szívesen állok (vagy állunk, a Wikikönyvek lapjain is) rendelkezésére.

e-mail címem: kefe45»kakac«chello»petty«hu Vitalapom: http://hu.wikibooks.org/wiki/User_vita:KeFe

Tisztelettel, Kelemen Ferenc alias (user:KeFe) Wikikönyv szerkesztőEngedély[szerkesztés]

  • Feladó: rosta01 <rostae»kukacz«vivamail»pötty«hu>
  • Címzett: kefe45»kakac«chello»petty«hu
  • Tárgy: indiai ételreceptek

Tisztelt Kelemen Úr!

Természetesen hozzájárulok, hogy a honlapomon szereplő receptek a "cc-by-sa-2.5" szabad licenc alapján felhasználhatóak legyenek. Azonban szeretném, ha a jelzett weblapon a receptek mellett a könyv többi része is megjelenne, ugyanis csak ezáltal érthető meg az indiai étkezés ethosza. A szabad licenc alapján sor kerül a forrás megjelölésére, azonban örömmel venném, ha az Ön által jelzett honlapról egy link mutatna a honlapomra (http://www.erzsebetrosta.hu). Ezt az is indokolja, hogy a könyvemben szereplőkön kívül újabb indiai receptek közlését tervezem, és hamarosan egy új témát indítok, melynek keretében - rövid életképek bemutatásával - az indiai utazásaimról/élményeimről számolok be.

Üdvözlettel: Rosta Erzsébet


Személyes vélemény[szerkesztés]

A könyv "többi részére" vonatkozó kérés elég szerencsétlen, nem igazán jó, ha egy gyűjteményes szakácskönyvben Indiával kapcsolatos filozófia eszmefuttatások vagy útibeszámolók szerepelnek; ám ha ez volt a szerző külön kívánsága, ám legyen. Szerintem ideálisan lett megoldva, hogy csak egy részlet szerepel. A Rosta Erzsébet weboldalára való hivatkozással természetesen nincs gond, ez a Szakácskönyvben bárhol és bármilyen ésszerű formában lehetséges, sőt a forrás feltüntetése (lehetőleg jól látható, elérhető helyen) ajánlatos is.

} Gubb

2008. július 21., 21:43 (CEST)

Hatalmas és értékes anyagot engedélyezett a szerzője, ezért is teljesítettem a fenti kérését. De valóban nem csak egy receptgyűjtemény, hanem egy (ősi) kultúra, lényegének megértésére is alkalmas, szerintem jó érzéssel mértéktartó bemutatása is. A magam részéről szívesen venném, ha a fent említett új receptek és élménybeszámolók is helyet kaphatnának itt. - KeFe*Vitalapom