Vita:Kezdőlap

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Kérdések[szerkesztés]

 • A magyar publikus elektronikus tárakat megkereste már valaki, hogy oda mutató linkekkel vagy tartalmi átemeléssel lehet-e tőlük anyagokat ide áthelyezni? Gondolok triválisan és első sorban a Magyar Elektronikus Könyvtár anyagaira. Mi ezzel kapcsolatban a mérvadó?
Ők ezt mondják: Küldetésnyilatkozat --BeR 2005. április 25., 07:01 (UTC)
Ez azt jelenti, hogy lehet, vagy valamit félreértelmeztem?– Stephen Vincent Strange (vita) 2018. május 27., 20:09 (CEST)[válasz]
 • Milyen könyv "szabad" az itteni értelemben? --BeR 2005. április 25., 06:48 (UTC)
  • Itteni? Már a MEK által vagy a Wikibooks által használt értelemben? Tudod pontosítani a kérdést? Gubbubu 2005. augusztus 28., 11:21 (UTC)
 • Jó volna a Wikipédiában megszokott "karaktertáblát" itt is alkalmazni.
  • Szóltam a fejeseknek. Gubbubu 2005. augusztus 28., 11:21 (UTC)
 • A már elkezdett könyv, mint például a "Szakácskönyv", vagy "Gyümölcsbor" kerüljön azonnal a tartalomjegyzékbe. Mert így eléggé körülményes ezekre rákeresni. (Nekem legalább is.) Üdv. ■ KeFe 80.98.68.5 2005. augusztus 28., 05:22 (UTC)
 • Hova kívánod hogy kerüljön? (tkp. nem értem, mi az a tartalomjegyzék). A kezdőlapra, a kategóriákba? Csak mondd, és úgy lészen. Gubbubu 2005. augusztus 28., 11:21 (UTC)

Javaslatok[szerkesztés]

 • Ide is, mint máshová: ki tartja karban ezt a site-ot? Kellene a címe az Kezdőlap-ra! Nem magam miatt kérdezem, hanema betévedők sokan előbb valakit keresnének meg, de ehet technikai kérdés is. --BeR 2005. április 25., 07:25 (UTC)
 • Nekem rögtön van egy másik javaslatom: rosszul jár a szoftver órája, nekem két órával korábbit ír ki: UTC-t, holott kis hazánkban nem ezt használjuk. --BeR 2005. április 25., 07:25 (UTC)

Most el kell mennem. Ha hazajövök (úgy du. 2 körül), utánanézek a javaslatoknak. Javaslom, az óra problémái miatt szóljatok Grinnek vagy Nyenyecnek a Wikipédiában. KeFe kérdéséről annyit, hogy egyelőre én és Grin (nem) tartjuk karban a site-ot. Egy kicsit felfejlesztem előbb a Wikidézetek-et (a Wikisourca-szal már megtettem), aztán jöhetnek a Wikikönyvek is. Türelem, csak két kezem van, holott tíz kellene. Egyelőre örüljünk hogy van Kezdőlapunk egyáltalán (vagy nincs? most hirtelen nem is tudom :-). Gubb voltam.

 • Gub kérdésére, azt javaslom, hogy a "Könyvespolc"-ra kerüljön ki minden elkezdett könyv. Természetesen az is jó, ha a "kezdőlapra" teszitek ki, de idővel már más célra fogjátok azt használni. Üdv. ■ »KeFe« 2005. augusztus 30., 04:24 (UTC)

Természetesen nem az egyes könyvek tartalomjegyzékét értettem ez alatt. Tartalomjegyzéket úgy értem, hogy a Wikibooks-ban lévő könyvek jegyzéke. Ha már elkezdi valaki, akkor lehessen rákeresni... Üdv.■ »KeFe« 2005. augusztus 30., 04:34 (UTC)

Eddigi válaszok[szerkesztés]

 • karaktertábla: egyelőre ideiglenes változattal megcsinálva. Úgy nézem, működik. Nyenyec a Wikisource-ban lévő karaktertáblát javasolta, de az nem annyira tetszik nekem.
 • óra: szóltam Grinnek. egyelőre semmi.
 • könyvespolc: felőlem mehet. Legfeljebb majd töröljük, ha nem tetszik. Kísérletezzetek nyugodtan (kicsit más néhány dolog, mint a Wikipédiában), egyelőre én is azt csinálom. Gubbubu 2005. augusztus 30., 11:55 (UTC)
 • valakikhez fordulni tettem egy linket a kezdőlapra, hogy aki valakihez fordulni akar, az forduljon adminhoz. Egyelőre most ennyi tudtam, további kér(d)éseket, javaslatokat, pontosításokat, hibafeltárásokat nyugodtan írjatok. Gubbubu 2005. augusztus 30., 12:11 (UTC)

Ez egy rossz szöveg[szerkesztés]

"Új könyv elkezdése előtt feltétlenül nézd meg az angol Wikibooks-t, hogy hogyan kell formailag és tartalmilag kinéznie egy könyvnek!"

Indoklás: Nem biztos hogy úgy kell kinézni a Wikikönyvnek, mint az angol Wikibooks-nak, szerintem legyen annál szebb, tartalmasabb, használhatóbb, jobban áttekinthető. és itt alkossuk meg a magunk könyvtárát. Találjunk módot arra is, hogy nagyobb figyelem felkeltéssel, reklámmal, esetleg egyes szerzők megkeresésével új szerzőket szerezzünk. Főleg a fiatalokat is érdeklő, érintő témákról kellenének jó és hasznos könyvek.

Nem fizetős reklámra gondolok, hanem a Wikipédiában jelenleg is szerkesztők felkérése arra, hogy Wikikönyvet is írjanak, de bíztasság ismerőseiket, barátaikat, vagy szomszédaikat is erre.

A Wikipédiában olvastam, (azt hiszem Grin-től) egy dörgedelmet, hogy ez nem vicc lap, tényleg nem az, de viccek tömkelege fejezetekbe szerkesztve, már könyv.

Középiskolai vetélkedők, tanulmányi versenyek győzteseit felkérni, az Őket legjobban érdeklő témák megírására, több ilyen felkérés társszerzőket hozhat össze.

Ehhez hasonló lehetőség, ötlet még nagyon sok van, és ha egyik nem jön be, hát..., próbálni kell egy másikat... Üdv. ■ »KeFe« 2005. augusztus 31., 21:55 (UTC)

Nagyjából egyetértek. Átjavítom majd úgy, hogy "új könyv kezdése előtt érdemes megnézni az angol Wikibookst, hogyan néz ki formailag és tartalmilag egy wikikönyv, bár indokolt esetben természetesen el lehet térni az ottani gyakorlattól." Vagy valami hasonlóra (de az szerintem mindenképp szerencsés, hogy a kezdő szerkesztők megnézzék az angol wikibookst, hogy milyen lehetőségek is vannak, tehát ez valamiképp azért maradjon benne). Hmm? Gubbubu 2005. szeptember 1., 10:48 (UTC)

 • Én nem beleszólni, csupán javasolni szerettem volna, hogy ne majmoljuk már a külföldet. Jó ha tudjuk, látjuk az angol és a többi Wikobooks-ot, de legyünk a saját Wikikönyvünkkel is magyarok.
 • Felőlem benne is hagyhatod, de jobb ötletnek tartom, ha a Hogyan szerkesz egy új Wikikönyvet -ben saját stílust, saját szabályokat is leírnátok. Ha ez megvan, akkor mindenki ehez tartja magát és nem kell az idézett mondat sem. Üdv. ■ »KeFe« 2005. szeptember 1., 12:34 (UTC)
 • Szerintem ez nem a külföld majolása, hanem a jó példák átvétele. Az angoloknak már lényegesen több tapasztalapuk van, ezért érdemes megnézni, ők hogy csinálják. Nem majmolni, hanem gondolkodva a jó és hasznos dolgokat átvenni. FBöbe 2005. december 31., 14:42 (CET)[válasz]

Ezt nagyon át kellen rendezni[szerkesztés]

A kezdőlap teljesen kaotikus. Nagyon át kellen rendezni, kivenni a nem használt sablonokat, írni egy jobb bevezetőszöveget, átláthatóbbá tenni, frissíteni. A projektek frissítését már megcsináltam. NCurse 2005. december 27., 22:35 (CET)[válasz]

Kedves Berci![szerkesztés]

Ha Te is így látod, kérlek készíts egy "Portál"t és a hozzávaló sablonokat. Azért Téged kérlek, mert amit eddig már elkészítettél nagyon szépek és itt is ilyenre lenne szükség. Én pedig még nem tartok ott, hogy azt létrehozzam. Nem akarok tippeket adni, mert Te is átlátod (jobban mint én), hogy mire volna itt szükség, de ha már elkészültél vele, az esetleges javításokról még beszélhetünk.(a jobbítás érdekében). A szakácskönyvben lévő projekt sablont átmozgatom "sablon:projekt" névre, hogy több helyen is használható legyen, de ha majd több könyv lesz, akkor természetesen az azokról készült sablont tehetjük(figyelemfelkeltés céljából) más könyvek első lapjára.

Látom átnézed az információs lapokat. Sokat én alakítottam át, de hosszúnak, túl bőbeszédűnek, egyeseket összevonhatónak tartok. Ezért várom hogy többen is megnézzék és véleményt mondjanak róla, ami alapján javítani, összevonni lehetne. További jó szerkesztést. - Üdv. » KeFe « 2005. december 28., 08:26 (CET)[válasz]

Gubb, megtennéd, h feloldod pár napra a kezdőlap védettségét? Köszi NCurse 2005. december 31., 12:35 (CET)[válasz]

A Wikikönyvekről[szerkesztés]

Egy egyelőre és valszeg kéttkettőre is felesleges szakaszt idemozgatok:

A wikikönyvekről[szerkesztés]

Lásd Wikikönyvekről. Gubb_ 2006. január 1., 17:14 (CET)[válasz]

Nagyjából kész[szerkesztés]

van a kezdőlap alapszintaktikája. Lehet színezgetni, változtatásokat javasolni, javítgatni a hejessírást etc. Gubb_

A következőkkel vagyok elégedett:

 1. Az Üdvözlőszöveggel ("Üdvözlünk ... zha kérdéseid vannak, fordulj az adminokhoz itt!" - ig. Eléggé esztétikus is (talán a lila színű hátteret lehet egy kicsit kékíteni, levenni belőle egy kis piros összetevőt; ízlés dolga). Ezen szerintem (azárójeles megjegyit leszámítva) ne változtassunk - legalábbis szóljatok előtte, ha változtatnátok rajta.
 2. A "Böngészd könyvtárunk polcait" szakasz színeivel kibékültem, de ha van valakinek jobb ötlete, színezze át.
 3. Szerintem ritka jól sikerült a Társlapok sablon. Mondhatni, a kezdőlap legeleje és legvége kész van.

A következőkkel vagyok elégedetlen:

 1. A "Kiemelt", "Elakadt és "Új" wikikönyvek" szakasz színeivel. Olyan színek kellenének, melyek hozzáillenek a kezdőszöveg (lilás) kékjéhez, a háttér szolid szürkéjéhez, de nem egyszínűek, de egymáshoz is.
 2. A "Wikiköynvek más nyelveken" szakasz majdnem kész, de nem tudom, akartok-e neki keretet, vagy jó-e ilyen szellemképstílusú háttérsöréríréssel. A sötétszürke hátteret is le lehet cserélni, az csak példaként van ott. A sablonban lévő másodszintű == címsor beépített hr tagja sajnos nem középen, hanem bénán jelenik meg. Mivel ezt a MediaWiki szoftver automatikusan gyártja le a címsor után, egyelőre nem tudok vele semmiot sem kezdeni.
 3. Az egyes szakaszoknak nincs címsora (a szakaszcímek a wikipédiában kék alapin fehér betűkkel vannak). Ilyet itt is lehet csinálni, de további dobozolást igényel, nekem meg zúg a fejem már a divektől és tébölöktől. Majd holnap. Gubb_ 2006. január 5., 17:04 (CET)[válasz]

Ja: A kezdőszakasz valszeg bővülni fog azzal a linkkáradattal, amit a vitalapra mozgattam. De ehhez be kell ezeket kékíteni, csak úgy van valami értelmük. Gubb_ 2006. január 3., 13:28 (CET)[válasz]

Csak usgyiba ránéztem, de tök jó lett, gratula. Innen már könnyű lesz javítgatni, ha van még mit. Én majd azt az új könyvek táblát színezném át, mert új üzeneted van színe lett .:)) NCurse 2006. január 3., 22:11 (CET)[válasz]

Természetesen, hiszen a rendszerdivből loptam ki a színkódot (illetőleg, valószínűleg Fböbe lopta ki, én meg tőle) :-)). Gubb_ 2006. január 4., 21:00 (CET)[válasz]

Beszürkítettem. De kellene neki valami normális szín. G.

Támogatás[szerkesztés]

Sablon:Támogatás

Ez gondolom, már nem kell a kezdőlapra. Összeolvasztottam a Társlapok sablonjával. G.

Rz egy "nyitott könyv", ezért egy kis képet helyeztem el benne... Maradhat? - Üdv. » KeFe « 2006. január 12., 20:19 (CET)[válasz]

Szép lett a kezdőlap[szerkesztés]

Csak most látom, hogy néz ki igazából. (Most nem otthon vagyok, hanem egy iskolai gépet használok.) Nem tudom, hogy otthonról miért nem látszik egy csomó minden (többek között az útmutató lapok kertjei és színe sem). FBöbe 2006. április 6., 14:01 (CEST)[válasz]

Szerintem is jó lett. --grin 2006. július 4., 21:37 (CEST)[válasz]

Mindenképpen ajánlom nektek is ezt: [1] . Gubb 2006. július 4., 21:58 (CEST)[válasz]

Elakadt könyvek[szerkesztés]

Ezt is jó volna berakni, szerintem: Programozás:PHP --Kisbes vita

Minthogy a fenti link piros így nem létező lap. Egy nemlétező lap pedig nem elakadt, hanem megírandó! - Üdv. » KeFe « vitalapom 2013. február 2., 10:29 (CET)[válasz]


Wikimania 2015 scholarships[szerkesztés]

Dear Wikimedians,

Wikimedia Polska Association will fund up to two international scholarships to this year's Wikimania conference, to take place in Mexico City, on July 15-19, 2015, covering air fare, conference fee, accomodation and insurance. See here for information on how to apply for the scholarship, what the requirements are and how to contact us. Feel free to distribute this message to any relevant Wiki pages and mailing lists. On behalf of the WIkimedia Polska Scholarship Commitee, Wpedzich (vita) 2015. február 24., 21:45 (CET) Gépi fordítása:[válasz]

Wikimedia Polska Association finanszírozni fog akár két nemzetközi ösztöndíjat az ez évi Wikimania konferenciára hogy zajlik Mexico Cityben júliuson, 15-19, 2015, fedő repülési költség, konferencia-díj, szállás és biztosítás. Lát itt azzal kapcsolatos információért, hogy hogyan lehet az ösztöndíjért folyamodni, az, ami a követelmények, és hogyan lépjünk kapcsolatba velünk. Érezd szabadnak magadat hogy oszd el ezt az üzenetet bármilyen tárgyhoz tartozó Wiki oldalaknak és címlistáknak. A WIkimedia Polska Scholarship Commitee helyett. [KeFe]

Wikimania 2015 additional scholarships[szerkesztés]

Dear Wikimedians, Wikimedia Polska Association has made a decision to fund two more scholarships for this year’s Wikimania, to be hosted in Mexico City 15-19 July 2015, due to some candidates withdrawing from our programme. The procedure is identical to the one described here, so if you have not applied, but meet the criteria and would like to attend Wikimedia’s biggest international event, please submit your application until April 23, midnight. Kind regards, Tufor (vita) 2015. április 19., 13:34 (CEST)[válasz]

Wikimania 2016 scholarships[szerkesztés]

Dear Wikimedians,

As every year, Wikimedia Polska Association is accepting scholarship requests for this year’s Wikimania, to be held at the Italian town of Esino Lario, June 22-28. The scholarship encompasses travel expenses, accomodation, insurance and the possible conference fee. Please submit your requests by email to wikimania@wikimedia.pl from March 14, 00:00:01 (CET) by March 27, 23:59:59 (CET). Up to two international scholarships will be funded. The scholarship request, submitted in English or Polish, ought to contain:

 • short description of your activity within the Wikimedia movement, your real name, your global username or local usernames, Wikimedia activity outside project editing (including local chapter activity), prior input into the Wikimedia conferences, especially international ones;
 • information about your desired participation in the conference: planned or submitted lectures or other activities during Wikimania or its associated events;
 • information about your forecast activity in pre- and post-conference activities, with the justification for participating in these non-core conference activities;
 • declaration of your command of English sufficient to actively participate in the conference;
 • information about the international airport closest to your place of residence;
 • declaration of being 18 years or older; in case of younger applicants, 16-18, a scan of a parent’s or legal guardian’s consent to the participation in the conference;
 • the information on citizenship(s) held;
 • agreement to provide and process your personal data (name, address, bank account details, passport number) if the scholarship is granted. Please, do not provide these personal details in the application itself, apart from your real name.

On the behalf of the Scholarship Commitee, Wpedzich (vita) 2016. március 13., 21:47 (CET)[válasz]

Wikimania 2017 scholarship programme[szerkesztés]

Following the tradition of previous years, Wikimedia Polska Association has launched the ’’’Wikimania 2017’’’ scholarship programme. One international scholarship will be awarded this year, for the conference which will take place in Montreal, Canada, August 9-13. If you meet the requirements described in the ruleset, you may submit your application by April 7, 2017 to the email address provided in the ruleset. With kind regards, Wojciech Pędzich (vita) 2017. március 21., 19:19 (CET)[válasz]