Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Wittizsu/Archívum/Archív1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Legutóbb hozzászólt KeFe 15 évvel ezelőtt a(z) Versek témában

Ez a lap egy archívum. Ne szerkeszd, ne reagálj ezekre a hozzászólásokra.

Hozzászóláshoz használd az aktuális vitalapot, az itt található témaindító másolásával, ha szükséges.

Kérjük, az archívumot ne bővítsd további archív adatokkal, hanem nyiss új archívumot, az aktuális dátummal ellátva. Lásd: Segítség:Archiválás.

Sikeresen regisztráltál és mint ígértem - tettem néhány okosságot a felhasználói lapodra. Természetesen ezek mind üresek (egyelőre), de majd idővel szépen megtöltjük őket hasznos tartalommal.

A felhasználói lapod alatt hozhatsz létre al-lapot, ahová a meglévő anyagodat bemásolhatod. Ezt több féle módon is megteheted: Pl.: A keresés mezőbe írd be:

Szerkesztő:Wittizsu/Munkalap Természetesen a munkalap helyett a leendő könyved címét is írhatod Kattints a Menj gombra, akkor megjelenik egy új lap, ahol azt mondja, hogy nincs még ilyen szócikk, de a megjelenő piros címre kattintva, megnyithatod szerkesztésre az általad megnevezett lapot.

A lapodra betett piros keretben láthatók is ilyen al-lapjaid lesznek, ahol könnyen elérheted az általad feltöltött anyagokat. Csak rá kell kattintani valamelyik szóra és a lap szerkeszthetővé válik.

Az aláhúzott általában kék színű sorok = hivatkozások (linkek) Ezeknek a segítségével körülnézhetsz, tanulmányozhatod a Wikikönyveket, de ha kedved támad átmenni más wikikbe, azt a kék alapszínű keretben található szavakra kattintva is megteheted.

Egyelőre ennyi, ha kérdésed van írd a vitalapomra. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 17., 10:06 (CET)Válasz

Aláírásod

Ha azt szeretnéd, hogy az aláírásod a vitalapodra is tartalmazzon egy linket, valamilyen egyéni szöveget vagy képet, akkor meg kell változtatnod az alapbeállítást.
Ha például ezt szeretnéd az aláírásodban látni: Marcsika * Vita

akkor ezt így érheted el:
[[Szerkesztő:MintaMarcsa|Marcsika]] * <sup>[[Szerkesztővita:MintaMarcsa|Vita]]</sup> (persze a magadét, nem MintaMarcsa azonosítóját írva)

Minta aláírás:

[[Szerkesztő:{{PAGENAME}}|{{PAGENAME}}]] * <sup>[[Szerkesztővita:{{PAGENAME}}|Vita]]</sup>
 1. Másold le ezt a minta aláírást a lap megnyitása nélkül (jelöld ki, jobb gombbal "Másol"...)
 2. Rákattintasz a Beállításaim linkre (ha a Wikikönyvek alapbeállításait használod, ez a képernyő tetején van, egyébként a baloldali menüben keresd.).
 3. Bemásolod ezt Az aláírásokban használni kívánt névformád: mezőbe :

Archív1 * vita

 1. A fenti aláírásmintában látható csillag (*) helyett egy képet is be lehet illeszteni.
 2. A vágólap használatát itt olvashatod.
 3. Az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót kipipálod. Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!
 4. Rákattintasz a Mentés gombra.

Ne lepődj meg azon, ha a saját vitaoldaladon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi kék linkké lesz az.

Vagy használd ezt Szerkesztő:KeFe/Minták/Aláírás készítése - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 17., 11:25 (CET)Válasz

Tanácsok

Látom megtaláltad és fel is töltötted a szóban forgó művedet, én egy kicsit átalakítottam a címet. Ha mégsem tetszik lehet másként is, csak elkel mondanod mit akarsz. Azért nézd meg, nyisd meg szerkesztésre a lapot, hogy lásd mitől lett ilyen.

Amit észrevettem még:

Ne kezdj üres karakterrel sorokat, mert akkor kilóg a lapról és sokkal nehezebb olvasni. Ha beljebb szeretnél kezdeni egy mondatot (behúzás), akkor tégy elé egy pontosvesszőt (;), vagy kettőspontot (:).
A szövegben utalsz rá, hogy az eredeti sorok dőlt betűkkel írod, ezt megteheted, ha kijelölöd a mondatot/mondatrészt és a szerkesztőablak felett lévő I gomb-ra kattintasz.
Ha vastagítani szeretnéd, (kiemelés) akkor a B gombra kattints.

Tettem a felhasználói lapodra egy piros keretes táblát, ott a Segítség szóra kattintva találsz 3 linket, kérlek nézd meg őket vagyis olvasd el és ami érdekel mindjárt próbáld ki egyik al-lapodon, vagy a Wikikönyvek/Homokozó-ban. Nem kell megtanulni, csak azokat jegyezd meg, amire valószínűleg szükséged lesz. További jó munkát - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 17., 18:09 (CET)Válasz


Könyved

Mit szólnál egy ilyen előlaphoz? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 18., 07:07 (CET)Válasz

 • Örülök, hogy tetszik a könyved címlapja, ha újra megnézed: beszúrtam egy új szakaszt az 5. szín+ beszélgetés részére. Nem vagyok biztos benne, hogy te erre gondoltál, de másként nem tudom megoldani.
 • Kérdéseidre: Sajnos könnyű és biztos megoldást nem tudok ajánlani, azt javaslom, hogy valamilyen módszerrel jelöld meg a kiemelendő részeket még a saját gépeden és akkor a bemásolás után már könnyen átjelölhetők lesznek.

Ha már mindenképpen végig kell bogarászni, akkor azt javaslom, hogy az Alt+295 gombkombinációval cseréld le a dőlt formázásodat. Két ilyen vesszőszerű ()jel a szó/mondat, vagy bekezdés elején és a végén itt a Wikikönyvekben is dőlt írás marad. Így nem kellene kétszer átrágni magad rajta (1x az otthoni gépeden, majd itt a Wikikönyvekben).

 • A másik kérdésedre: A wikiszabály az, hogy a saját allapjaidon hozod létre a művedet és ha már készre formáztad, akkor teheted ki a fő névtérbe.

Tekintettel arra, hogy ez a mű éléggé terjedelmes és bízva abba, hogy nem hagyod félbe a munkádat, ezért hoztam létre a végleges helyén a címlapot. Ezt könnyítésnek szántam, egyrészt az előbb említettek miatt, másrészt mert nem túl sokan dolgozunk itt a Wikikönyvekben, így kicsi az esély arra, hogy zavarnánk másokat a munkájuk során.

Ezzel azonban azt is kockáztatjuk, hogy mások (vandál), belepiszkálhatnak a művedbe. Általában nem tesznek nagy kárt, átírnak, vagy törölnek néhány szót, illetve előfordul, hogy trágár szavakat is beírnak. Tehát jobban kell figyelni, hogy ki milyen változtatást végzett, és a nem odavaló tartalmat törölni (visszaállítani) kell. Ezt a "Laptörténet"-ben lehet megejteni. Így néz ki:

 • (akt) (előző) 2009. január 18., 16:50 Wittizsu (Vita | szerkesztései) (3 630 bájt) (visszavonás)

Ez azt jelenti, hogy amikor belépsz akkor először nézd meg ki és mit változtatott, és ha minden rendben van akkor töltsd fel, vagy javítsd az adott lapot, ha viszont vandálkodtak benne, csak nyomd meg a sor végén a "Visszavonás" szót. Ekkor megjeleníti a változást és ha valóban törölni kell, akkor a mentés gombra kattintva visszaáll az eredeti változatod.

Ha a feltöltéskor rákattintasz a most még piros színű fejezet címekre és beilleszted az anyagot, rögtön mentsd el. Majd újra megnyitva formázhatod, javíthatod.

Mindezek nem kötelezőek, neked kell eldöntened milyen módon szeretnél dolgozni, és ezt általános érvényűnek is tekintheted, én csak javaslok munkamódszereket, megoldásokat, de nem haragszom meg, ha te másként gondolod és más módszerekkel dolgozol. Segíteni szeretnék és amennyiben ez rajtam múlik mindent meg is teszek, hogy esztétikailag is szebbé, jobbá tegyük a feltöltött anyagodat, vagy kényelmesebbé tegyük a felhasználói-, vagy vitalapod. De csak egy szavadba kerül, ha terhessé válnék ilyen tevékenységeim során. Nyugodtan szólj és abbahagyom, akkor is minden ellenérzés nélkül megbeszélhetjük a dolgaidat, csak már nem fogok belenyúlni.

Bocs, ha most kicsit bőbeszédű voltam, de az általad még nem ismert előzmények miatt voltam kénytelen ezeket leírni. Nem mintha veled kapcsolatban is felmerültek volna hasonlók, de jobb ha tisztában vagyunk egymás nézeteivel, és nyíltan megbeszéljük ha probléma adódik. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 18., 20:02 (CET)Válasz

A címlap alá is teheted!

Mint már fentebb leírtam, a címlap alá is teheted az írásodat. Akkor nagyobb a veszélye, hogy mások (vandál) belejavítanak, de kis odafigyeléssel ezek könnyen kiszűrhetők. Tehát 2 választásod van: Vagy allapokként töltöd fel, vagy mindjárt az általam létrehozott címlap alá. Tessék választani, mert nekem mindegy.

A formázás

A felhasználói lapodon kattints a "Segítség" szóra, vagy IDE, és tanulmányozd át milyen lehetőséget kínál a formázáshoz.

Az "Ötödik szín+" elején be is mutatok néhányat <!- szöveg --> ilyen jelek között találod a magyarázatukat, ha szerkesztésre megnyitod. Egyébként ezek a jelek a szerkesztői megjegyzéseket tartalmazzák, az olvasók nem látják.

Még valami fontosat el kell mondanom: A csillaggal jelzetteket itt NEM használjuk! Helyette a <ref> és </ref> jelek közzé kellene beírni a definíciót.

A lap alján készíthetsz egy Jegyzetek alcímet és oda be kell illeszteni a <references/> karaktersort. Itt fog megjelenni <ref> és </ref> jelek közt beírt szöveg.

Ennek még egy előnye is van, mert egy külön programmal (Wikied) az egér kurzorral a <ref> és </ref> jelek hatására megjelenő számra mutatsz - kiírja a definíciót.

De hát ezek is mind-mind levannak írva a jelzett lapokon. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 19., 05:32 (CET)Válasz


Ezért is ajánlottam

a Mozilla FireFox böngészőt, mert azzal több ablakot is megnyithatsz és egyetlen kattintással átmehetsz a második, harmadik, stb... lapokra. Így a formázás és a wiki jelölőnyelv is mindig kéznél lehet.

Ha eldöntötted, hogy kipróbálod kattints Ide Simán telepíthető és ha új verziót adnak ki, a beállítástól függően felajánlja a javítást. A javítás után a régi beállításaid, könyvjelzőid (az IE-ben Kedvencek) megmaradnak, a legtöbb wikipédista ezt használja.

Nekem nagyon is bevált, csak javasolni tudom. Ja' és ingyenes!!! - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 19., 06:09 (CET)Válasz

Üzenetek illemtana

A vitalapokon az üzeneteinket a legtöbb esetben alcímként illesszük be, tehát adsz egy akármilyen címet és azt egyenlőség jelek (==) közé teszed. Akkor nem adunk címet, ha az előző alcímhez szólunk hozzá.

A végén pedig mindig aláírjuk, ezért írtam le neked, hogyan kell aláírást készíteni. Az aláírásod alcím alatt megtalálod. Kérlek olvasd el figyelmesen, másold ki az ott található mintát és alakítsd át a saját nevedre és vitalapodra.

Bár itt nem vesszük szigorúan, de a könyvek vitalapjára ha lehet ne írj személyes üzenetet (most áttettem a vitalapomra), de itt is mindig alá kell írni. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 19., 11:25 (CET)Válasz


Archívum

Létrehoztam egy ilyen nevű lapot a vitalapod alatt, mert előbb utóbb nagyon hosszú lesz a vitalapod és archiválni kell. Ez nem jelent különösebb nehézséget, csak egyszerűen ki kell jelölni, jobb gombbal rákattintva kivágni, menteni. Ez után megnyitni az "Archívum1-et és beilleszteni, menteni kell. Ott minden megmarad és később is olvasható lesz, ha szükség van rá. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 19., 11:31 (CET)Válasz


Dupla szögletes zárójel

Leveledben feltett kérdésedre: Több módja is van:

A klaviatúrán:

 1. Az Alt+91 a nyitó
 2. Az Alt+93 a záró

Persze mindkét esetben kétszer kell begépelni, hogy a nyitó és a záró jel is dupla legyen. (Az Alt gomb nyomva tartása mellett a számbillentyűsoron beütöd a megfelelő számot.)

A szerkesztő ablak alján: Ha ezt a módot szeretnéd használni, előbb jelöld ki amit zárójelezni szeretnél és utána kattints a szerkesztőablak alatti "Karakterek" dobozban lévő [[ ]] jelre. Nálam ez nem működik, de úgy tudom nálad itt is elérhető és működik is.

 • A könyvedet így adhatod meg:

[[Luciferi Víziók]]

 • Az első színre így hivatkozhatsz

[[Luciferi Víziók/Első szín]]

[[Luciferi Víziók/Első szín|Első szín]]

 • Hivatkozhatsz a Wikipédiára is belső linkkel:

[[w:Vitamin]]

 • Most elrejtjük a hivatkozást, mert így nem szép: a vitamin szó után teszünk egy álló vonalat (|), akkor a mentés után a program a vonal után is beírja a vitamin szót... Alt+124

[[w:Vitamin|]]

 • De hivatkozhatsz a Vitamin cikk alcímére is:

[[w:Vitamin#K-vitamin|K-vitamin]]

 • Eredménye:K-vitamin Ezt (#) a jelet az Alt+35 kombinációval is begépelheted.

Próbáld ki te is és meglátod nem bonyolult, például készíts egy hivatkozást a Gyümölcsbor-ra

Készíts egy hivatkozást a Wikipédia Tea szócikkére

Készíts egy hivatkozást a Wikipédia Vitamin szócikk C-vitamin alcímére:

Ha megfigyeled a fenti példákat, gyerekjáték az egész. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 19., 16:25 (CET)Válasz

Randi

Szia Zsuzsi! A tegnapi randink elmaradt, pedig én itt voltam!

Ha neked is jó úgy, hogy nem az allapokon dolgozol, javítasz, akkor én inkább a Luciferi Víziók lapot javasolnám. Hiszen azt kérted, hogy erről a lapról legyen elérhető a többi lap is.

A feltöltéskor,csak kattints rá a megfelelő alcímre és másold be az anyagodat, akár egymás után az összes színt. Ha ez kész, akkor egyenként át kell nézni és a csillagok helyére a <ref></ref> párost beilleszteni, bemásolni, majd közzé írni a definíciókat.

A beillesztésnél figyelj arra, hogy az általam hagyott üres helyre illeszd be. Mi a véleményed? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 20., 08:34 (CET)Válasz


Könyv

A Wikikönyv éppen attól könyv, hogy jól lehet lapozni, kicsit másként mint a papíralapú könyvet, de csak kattintani kell és a kívánt oldalra juthatsz.

Milyen lehetőségek vannak?

Például a lapok tetején mindig látszik a címlapra utaló link. (Ha volna akár több alfejezet, akkor azok is megjelennének a lap tetején).

Ezért is nem értem, hogy miért az ötödik szín+ hoz raktad be a negyedik színt, eltévedtél, vagy van valami célod vele itt?

Ha tévedésből raktad ide, akkor azt javaslom, hogy mindíg menj fel a lap tetejére, ott kattints a címlap linkre és azután már kiválaszthatod mely színt akarod a helyére tenni.

Biztosan észrevetted, hogy a lapok aljára tettem egy okosságot, ahol választhatsz hová akarsz lapozni. Minden lapon 3 lehetőség van, így egy kattintással elérheted a címlapot (ahol a tartalomjegyzék alapján válogathatsz), de választhatod a Lap tetejére, linket is, ha előről szeretnéd újra olvasni, vagy a 3. lehetőség a következő oldal. (ami értelemszerűen minden oldalon más - így a "kedvcsinálónak" előrehozott ötödik színből az első színre lehet lépni.

Ha szerkesztésre megnyitod a lapok valamelyikét láthatod, hogy hogyan kell ezt beírni, kérlek hogy tanulmányozd és ahol nem készítettem ilyet azt pótold.

Nem igazán értem amit a vitalapomon leírtál a vastagítással (bold betűk) kapcsolatban. Mert én nem emlékszem, hogy vastagítottam volna valamit, de ha mégis, akkor nyugodtan javítsd ki.

A képek valóban a Zichy Mihály sorozatból van - ráhibáztál, de egy kicsit a könyv színvilága miatt átalakítottam. Ha tudsz jobbat - lecserélhetjük.

A Wikipédiában egy fiatal szerkesztőtársunk is ezen a témán dolgozik, üzentem neki, hogy nézze meg és ha van kedve, anyaga - kiegészíthetné ezt a könyvet. Majd meglátjuk reagál-e, és ha igen mit.

Még valami, amit már mondanom kellett volna: Tettem egy közkincs sablont a címlap aljára, úgy gondoltam nem lesz ellene kifogásod, hiszen a köz javára készítetted és a ki nem mondott, de a soraid között olvasható, hogy ezzel is a fiatalokat szeretnéd segíteni a mű megismerésében. Ha mégsem így van, szólj és eltávolítom a sablont. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 21., 07:30 (CET)Válasz

Kérésed

A képek nagyon jók, szépek, OK!A vastagbetüket az elsőként fölrakott ötödik fejezetben láttam, azt hittem, Te csináltad. Amit leírtál a szerkesztésről, az abba a műfajba tartozik, amitől hidegrázást kapok. Nem alkotnád meg helyettem? Kívül esik a képességeim határán. Légyszi, légyszi. 1. Címlap. 2. ötödik fejezet a párbeszéddel mint bevezettő. 3. első fejezet. Azután folyamatosan tovább. Azután a csillagos szavak jegyzéke. Tovább a Bibliából vett rész mint Függelék. A többi még odébb van. Most a hatodikat felrakta, "megdőltbetűztem". Most sajnos mennem kell, délután tudom folytatni. Lehet, hogy kész leszek ma, de lehet, hogy csak holnap. Légyszi, kérlek, rendezd el helyettem, mert én nem tudom, és nincs is hajlamom rá semmi. Sok köszönet Zsuzsanna.


És a válaszom

Hát elrendezhetném, de ezt neked mindjárt oda kellett volna rakni, ahol a helye van, hiszen azért készítettem. Ha a segítségem nem elég ilyen szinten, azt nagyon sajnálom. De több kitartás kellene, ha valóban létre akarod hozni ezt a könyvet. És még te írtad, hogy újabb terveid is vannak. Hogyan fogod végrehajtani, ha már most nincs kedved megtanulni a wiki használatát. Ha a neked nemtetsző munkát rám akarod sózni.
Csak gondold bele magad az én helyzetembe, nekem is van mit csináljak, és itt nagyon kevés szerkesztő dolgozik, a legtöbbjük kezdő a wikiprojektekben. Ezért általában én segítek minden idetévedő új tagnak, ha mindent én csinálok, akkor a nap 24 órája sem lenne elég, mert nem csak neked, a többieknek is kell valamennyit segíteni és akkor hol marad az én munkám. És a Wikipédiában is szerkesztek, ott is vannak befejezetlen cikkeim, mivel B.Máriának segítettem, ott már nem tudtam tovább dolgozni.

Nagyon örülök a te könyvednek és szívesen segítek is, de neked is meg kell tanulnod a szerkesztést. A saját művedet formázni, vagy az én botor ténykedésemet (ha nem tetszik) kijavítani. Vedd már tudomásul, hogy ez a te műved, nem az enyém! Én csak segítenélek, ötleteket, megoldásokat ajánlhatok, amit el is fogadhatsz, de el is vethetsz. Ebből nem lesz félreértés közöttünk, ha mindketten betartjuk a wikiszabályokat.

Azt szeretném, ha valóban itt maradnál♥, még több könyvbe belekezdenél és én mindenhol (ahol szükséged van rá) segítenélek, de ne adj nekem rabszolga munkát, azt nem vállalom. Értelmes embernek tartalak, kiérződik, hogy tanári vénád van, hogy te is a fiatalok tanulását szeretnéd segíteni, ezért bizakodom abban, hogy hosszabb távon is itt maradsz. Hogy továbbra is együtt tudunk működni az ehhez hasonló könyvek elkészítésében, de segítségemet csak ott kérd, ahol te nem boldogulsz és csak miután már megpróbáltad megcsinálni a kapott információk, tanácsok alapján.
Ha betudtad az allapodra másolni, akkor ne mond, hogy nem tudod a helyére tenni, mert azt nem hiszem el. Hiszen már többször is leírtam, hogy a könyved címlapjáról mindent el lehet érni, kattints a megfelelő fejezet címre és oda töltsd fel.
Amit talán elolvastál:
B. Máriának az volt a problémája, hogy nem engedtem a fő névtérben dolgozni. Azért nem, mert rossz címek alatt vitte fel az anyagait, és bele rakta mások könyveibe is. De előfordult, hogy az én saját felhasználói lapomat vitalapnak nézte és egy táblázatomat túrta szét az üzenetével. Amikor szóvá tettem és megmutattam hogy hol kellene dolgoznia és hol üzennie, valószínűleg megsértődött és elkezdődtek a vádaskodásai.
Nálad más a helyzet, téged sokkal értelmesebbnek tartalak már az eddigi munkád alapján is, csak talán több bátorságot kell beléd öntenem. Hát igen is te alkalmas vagy arra, hogy a fő névtérben dolgozhass - ezért készítettem el a könyved címlapját. Hát akkor tessék ott dolgozni.
Ezzel nem sürgetni akarlak, inkább józan megfontolásra, a wikiszabályok, és lehetőségek elolvasására szeretném felhívni a figyelmedet, hogy 1-2 hónap elteltével már te is segíthess az új szerkesztőknek. Igaz ez egy kis munkával, egy kis tanulással jár, de ezt fel kell vállalni. Én hiába akarlak megtanítani, ha te nem akarod - nem lesz belőle semmi. (nem ismerős ez a mondat valahonnan?) Tehát döntsd el, akarsz-e wikipédista lenni, mert akkor az itteni szabályokat meg kell ismerned, csak kattints a Segítség menüre és a megjelenő lapon nagyon sok kékírásos címet találsz - olvasd el őket. Ha el tudod fogadni azokat, akkor folytasd, ha nem, akkor nincs értelme az egésznek.

Csak reménykedek abban, hogy nem értesz félre és abban is, hogy itt maradsz és továbbra is tudunk együtt dolgozni. Tudom hogy a fenti "száraz" szavak így leírva másként hatnak az olvasóra, mintha azt élőszóval mondtam volna el, de nincs más szándékom, mint amit ide leírtam, vagyis úgy értsd, ahogy itt olvasható, minden hátsó szándék nélkül.

Szívesen segítek, időt és fáradságot nem kimélve - továbbra is, de nem kívánok helyetted dolgozni - ugye megértesz? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 21., 10:42 (CET)Válasz


A luciferi Víziók vitalapjáról

áthoztam ide, mert vagy ide kellett volna írnod, vagy az én vitalapomra, mivel a tartalma nekem szól.

Igen, kezdem érteni. Úgy gondoltam, hogy Neked csak "pitty, putty" és már ott van, ahol lennie kell. Meg hogy ez olyan nagy hobbi Neked, hogy alig várod, hogy legyen valami alkotni való. Látom, hogy nem így van. Megértem. Csak Te meg nem tudod, hogy engem még a hányinger is kerülget, mikor itt hajtom ezeket a lapokat.
Na, jó. Fölrakom még a többi színeket, aztán majd... majd beveszek valami nyugtatót.
Majd meglátjuk...
Addig is köszi a hosszú levelet. Zsu. helyett:Zsuzsanna * Vitalapom Hát nem jobban néz ki?

Köszönöm

..., hogy végre megértetted, sajnos nekem is meg kell dolgoznom minden egyes karakterért. Igen - nekem olyan nagy hobbi a wikiprojekt, de nem a te könyved, amiért mégis segítettem az azért volt/van, mert téged akartalak segíteni, neked szeretném megkönnyíteni a munkádat. Mert az "idősebb" szerkesztők segítik az újakat.

Ha kérhetem: a Címlapon keresd ki a megfelelő szín címét és oda rakd fel, hiszen te kérted, hogy minden egy lapról legyen elérhető.

Nincs mit! Hidd el, hogy önzetlenül segítem a munkádat és e miatt az enyémek szorulnak a háttérbe. A Wikipédiában is adnak segítséget az új szerkesztőknek, de közel sem annyit, mint amit te kaptál itt. És ráadásul megkövetelik, hogy ismerkedj meg a projektel, hogy tartsd be a szabályokat, nem elmagyarázzák, hanem adnak egy linket, ahol elolvashatod, kiszűrheted ami téged érdekel. És ott sem dolgozik senki helyetted.

Az aláírásodat is beállíthatnád,

 • 1. hiszen leírtam (fentebb), hogyan kell.
 • 2. Ha mégsem teszed, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy a szerkesztőablak fölötti gombsoron kattints az utolsó előtti gombra. Ez a kurzor helyén beszúr egy aláírást.
 • 3. De van még egy mód, ha 4 hullámvonalat (~) beillesztesz az üzeneted végére, az is az aláírásoddá lesz. Alt+126 » ~
 • 4. Vagy a szerkesztő ablak alatti dobozból válaszd ki a 4 hullámvonalat, amikor rákattintasz, az bekerül a kurzor helyére és a mentés után az aláírásoddá lesz.

Részemről

„Be van fejezve a nagy mű, igen.”

– Madách:Az Ember Tragédiája

Kérlek bocsásd meg nekem, esztelen kirohanásomat, mely a spontaneitás elvén működött.

Elkövettem még nagyobb bűnöket is, pl.: a helyesírás javításánál először kihagytam az idézetekben szereplő régies szavakat, (majd arra gondolva, hogy a célod a könnyebb olvashatóság), ezek nagy részét is magyarítottam. A megmaradókat jegyzetekkel kellene ellátni.

Úgy látom most már eligazodsz (a címlapról kiindulva) a saját művedben, és ennek örülök. A továbbiakban formázd, javítsd kedvedre és akkor szólj, ha valamit nem sikerül tetszésed szerint megvalósítani. De még mindig melegen ajánlom a baloldali menüsorból és a felhasználói lapodról is elérhető "Segítség" lapokat. A kezdőlapra is kitettem 01.17.-i kezdő és 01.27. záródátummal. De ez nem jelent többet, csak annyit, hogy ezen idő alatt lényegében elkészült a mű. Bármikor belejavíthatsz, változtathatsz rajta, csak arra figyelj, hogy mindig jelentkezz be, mert ha IP címen változtatsz, azt bárki visszaállíthatja, törölheti.

A művedhez gratulálok, azt hiszem így eléri célját és azok is elolvassák a művet, akik egykoron azt nem tették meg. Segítettél az érettségizőknek is, mert más megfogalmazásban, és könnyebben olvashatják el, és ebből is tanulhatnak.

Újabb írásod feltöltéséhez, használd az al-lapjaidat, és ha már feltöltötted, akkor szólj és készítek neki címlapot és egyéb apróságokat.

Barátsággal: - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 25., 21:38 (CET)Válasz


Aláírásod

Ha valamit változtatsz egy lapon, akkor először nézd meg az Előnézet megtekintése gombbal, és csak akkor mentsd le, ha valóban úgy néz ki, ahogy elképzelted.
Az üzeneteidet légyszíves 4 tildével (~) aláírni, megtalálod az előbb említett gomb alatt, vagy kézzel is beírhatod az Alt+126 kombinációval.

Ha azt szeretnéd, hogy az aláírásod a vitalapodra is tartalmazzon egy linket, valamilyen egyéni szöveget vagy képet, akkor meg kell változtatnod az alapbeállítást.
Ha például ezt szeretnéd az aláírásodban látni: Marcsika * Vita

akkor ezt így érheted el:
[[Szerkesztő:MintaMarcsa|Marcsika]] * <sup>[[Szerkesztővita:MintaMarcsa|Vita]]</sup> (persze a magadét, nem MintaMarcsa azonosítóját írva)

Minta aláírás:

[[Szerkesztő:{{PAGENAME}}|{{PAGENAME}}]] * <sup>[[Szerkesztővita:{{PAGENAME}}|Vita]]</sup>
 1. Másold le ezt a minta aláírást a lap megnyitása nélkül (jelöld ki, jobb gombbal "Másol"...)
 2. Rákattintasz a Beállításaim linkre (ha a Wikikönyvek alapbeállításait használod, ez a képernyő tetején van, egyébként a baloldali menüben keresd.).
 3. Bemásolod ezt Az aláírásokban használni kívánt névformád: mezőbe :

Archív1 * vita

 1. A fenti aláírásmintában látható csillag (*) helyett egy képet is be lehet illeszteni.
 2. A vágólap használatát itt olvashatod.
 3. Az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót kipipálod. Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!
 4. Rákattintasz a Mentés gombra.

Ne lepődj meg azon, ha a saját vitaoldaladon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi kék linkké lesz az.

Vagy használd ezt Szerkesztő:KeFe/Minták/Aláírás készítése

Hogy írj alá

Ha az üzeneted végén rákattintasz a tizedik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor az beilleszt a szövegbe négy hullámvonalat oda, ahol a mutató éppen van. A négy hullámvonal a lap mentése után a te aláírásoddá lesz, dátummal együtt.
A négy hullámvonalat a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy kézzel is beírhatod: ~~~~ (Alt+126)4 szer. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 30., 08:40 (CET)Válasz

Címlap

Szia Zsu!

Voltak ilyen sejtéseim a legutóbbi e-mailodat olvasva, de nem akartam elhinni, hogy valóban ezt szeretnéd. Azt meglehet oldani, hogy ne Ötödik szín legyen a címe, hanem pl. Előszó, vagy Ízelítő stb., de címlap az címlap kell maradjon.

Részben azért mert benne van a címlapok kategóriájában, részben azért, mert teljesen elrontja a címlapot, de aki már ismeri a művet, had ne kelljen neki is kétszer elolvasni az 5. színt.

Tehát a címlapon a Tartalomjegyzék a fontosabb, mint a kedvcsináló. Ha nem ilyen hosszú szöveget kellene kirakni, akkor még azt is meglehetne oldani, hogy úgy mint a könyveknél lenne egy fülszöveg, de a jelen esetben ez nem lehetséges. Remélem megérted - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 31., 09:42 (CET)Válasz


Címlap 2

Sajnálom, ha csalódást kellett okoznom és megértésedet köszönöm. Kérdésedre megnéztem még egyszer mit lehetne tenni, de rövidebb szöveg kellene, ha azt a címlapon is megakarod jeleníteni.

Viszont az a véleményem, hogy ezt az előszót nem is lehetett volna jobban megírni, ha ebből elveszünk - azzal el is rontjuk az egészet. Én egy helyen azért javítottam (rövidítettem), de még így is hosszú. Ha neked így megfelel, akkor talán kint hagyhatjuk, bár ezzel kockáztatjuk, hogy mások nem nézik majd jó szemmel.

Ha ez a Wikipédiában volna, már így is belekötnének néhány - szerintem apróságnak mondható formázásba. (pl.: a wikis cikkeknek nincs szerzőjük sehol feltüntetve a cikkbe, azt a felhasználói lapon, allapon, vagy a laptörténetben lehet megtalálni.) De beleköthetnek a "túl nagy" betűkbe, vagy megkérdezhetik ki az aki az utószót írta, van-e róla cikk a Wikipédiában.

Végezetül, ha neked így megfelel, akkor átrendezem a tartalomjegyzéket és törlöm a szerző utószavát, mert azért az se legyen kétszer, akármilyen jó is.

Ja, és írd alá 4 tildével (~) az üzenetedet, feljebb elolvashatod, hány féle módon teheted meg. Ez itt szabály és te sem vagy kivételezett személy, mert ez mindenkire nézve kötelező. Így. ~~~~ - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. január 31., 18:09 (CET)Válasz

A szabályok

Azt meg kell mondanom, hogy eléggé negatívan állsz hozzá, így hát biztosan nem tudod, hogy rengeteg szabály van, amit a wikiprojektek szerkesztésekor be kell tartani. Ennek ellenére mégsem olyan vészes a helyzet, mint ahogy te azt az ismeretek hiányában beállítod, érzed.

Nem a neveddel van probléma, (másoknál előfordul, hogy niknevük megváltoztatását kérjük), te az eddig felmerült változatok bármelyikét is használhatod. Az aláírásoddal van a probléma, mert nem írsz alá. Nem az az aláírás, ha odabiggyeszted a neved, vagy annak valamely változatát, hanem helyette 4 tildével kell aláírni. Ez a 4 tilde a lap mentése után a te aláírásoddá változik és ott lesz mögötte a dátum és időbélyegző is. Ezért írtam le (többször is), hogyan állítsd be az aláírásodat. Legalább próbáld ki amiről itt beszélek, mert már sokadszor írom le, és látom hogy még mindig nem érted (vagy nem akarod érteni).

Dobos Marianne-ról csak annyit, hogy én egy példát hoztam fel arra, hogy milyen reakciókra lehet számítani a "kollégák" részéről. De ha jól ismered őt (vagy a férjét), esetleg közelebbi kapcsolatban is álltok, módodban áll a Wikipédián is egy-egy szócikket létrehozni róluk. (Talán köszönet képpen is.)

Persze a szabályok ott is(és keményen be is tartatják majd veled), nagy hangsúlyt kapnak. Ezért azt tanácsolom, ha vannak ismereteid, adataid, és rászánod magad, akkor itt a Wikikönyvekben kezd el, és ha kész vagy vele, akkor áttesszük a Wikipédiára. Javaslom, hogy nézz meg ott is egy-két jelentős személyről szóló cikket, mert a cikkek egyezségalapján történő megformázásához ragaszkodnak.

Még azt is javaslom, hogy vedd fel velük a kapcsolatot (mivel élő személyekről van szó), hogy véletlenül se kerüljön olyan a cikkbe, amit ők nem szeretnének egy lexikonba látni.

Persze ez nem kötelező, csak lehetőség, és rajtad múlik, hogy élsz-e vele.

DM utószavából, azt a fejre kakálós részt én is kihagynám belőle (bár az írását érteni vélem), de az utószó, anélkül is megállná a helyét és nagyobb hangsúlyt kaphatna a könyved megírásának jogalapja, létjogosultsága, és a méltatása. Mert szerintem ez utóbbi volna a lényeg. (Ha figyelembe veszi az általad megcélzott olvasó közönséget, akkor nem csak a könyvedet, de Madáchot is bővebb terjedelemben, és direkt módon méltathatta volna.) Azt azért nem állítanám, hogy rossz az utószó, de tartok tőle hogy utalásait az ifjú olvasó nem fogja megérteni.

Az utószót olvasva DM-et "politikus" alkatként definiálnám (így ismeretlenül is), de belátom, hogy amikor felkérted nem láthattad előre, mit és hogyan fogja azt megírni. (Ez persze nem értékítélet, csupán saját(buta), megjegyzésem.)) Bocs, hogy ismét bőbeszédű voltam - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 1., 06:35 (CET)Válasz

Lábjegyzet

Ha egy ugyanolyan szövegű lábjegyzetre több helyen is szükséged van, akkor így járj el:
Találj ki egy rövid azonosítót a lábjegyzet számára, az alábbi példánkban azt választottuk, hogy RTV2006.

Az első olyan helyen, ahova a kis szögletes zárójelbe írt számot szánod, így írd a lábjegyzetet:

 • <ref name="RTV2006">...szöveg...</ref>
  Figyeld meg, hogy itt hol van a „/” jel!

Azokon a helyeken, ahol a szöveg ugyanaz lenne, ezek után elhagyható a szöveg és a második ref, és elég ennyit írni:

 • <ref name="RTV2006"/>
  Figyeld meg, hogy most hova került át a „/” jel!

Mint mindig, amikor lábjegyzet van a lapon, ilyenkor is szükséges:

 • <references/>-t tartalmazó szakasz.
  Ez annak a helynek a megjelölése a lapon alul, ahova az összes lábjegyzet megjelenítését szánjuk.


Ady és egyebek

Nem én döntöm el, hanem majd egyszer a közösség - szavazatokkal. Én ugyan olyan szerkesztő vagyok mint te, csak régebben kezdtem. A jogaink és lehetőségeink teljesen azonosak, csak annyi a különbség, hogy én elolvastam a szabályokat, te pedig még nem!?

A saját írásaidat bármikor átírhatod, javíthatod, a nevedet nem kell kíírni, de még ez sem biztos, mert itt könyvek vannak és később dönthetnek úgy is a szerkesztők, hogy megengedik a névhasználatot - én személy szerint erre szavaznék.

Vadszederke ígérte, hogy hoz néhány receptet és képeket is, most felrakta az elsőt, egyébként a Wikipédiában is szerkeszt.

Ha egy hivatkozásra kattintasz, ne csodálkozz, hogy bejön az a lap, ez a dolga egy hivatkozásnak. Ha véletlenül kerültél oda, akkor a böngésződ vissza gombjára kattintva tudsz visszalépni az előző lapra. (Ez a gomb az IE-ben és a tűzrókában is a lap bal felső sarkában található - egy zöld balra mutató kacscsőr) - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 11., 21:27 (CET)Válasz

Mesék

Úgy látom, ezek a mesék jobban illenének egy könyvbe, csak ahhoz még kevesen vannak. :-)

Ha küldesz fel még néhányat, akkor könyvé kellene formálni, annak viszont címet kell adni: Én ilyenre gondoltam "Zsuzsa meséi" Persze lehetne Zsuzsanna, vagy Zsú is, de "Modern mesék" , "Az életből vett mesék", vagy "Mesék mindenkinek" stb. Sokféle címet eltudok képzelni, de a te szavad lesz a döntő.

Van még annyi, hogy érdemes legyen ezen gondolkodni? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 13., 17:55 (CET)Válasz


Mesék 2.

Azt írtad: "Sok ilyen írásom van még, de ezek nem mesék"... Talán nevezhetnénk tanmeséknek, éppen a filozófiai tartalmuk miatt.

Ha van több is, hát csak rakd fel, majd átfutom őket, talán össze lehetne rendezni egy könyvben. Sajnos ezekbe én nem javíthatok bele, legfeljebb néhány elütést, vagy helyesírási hibát javíthatnék.

Az eddigieket olvasva, olyan "1 percesek"-nek tűnnek, de én mégis a (tan)mesék kategóriába sorolnám (nem kötelező érvénnyel), persze azt is megtehetjük, hogy több kategóriába soroljuk, miközben egy könyvet készítünk belőlük.

Lehetne egy könyvcímen megjeleníteni, majd a meséket, 1 perceseket, novellákat külön-külön szakaszokba besorolni. Ehhez az kellene, hogy mindegyikből legalább 4-5 írásod legyen.

A könyv címét, kategóriát és minden egyebet neked kell eldöntened, én nem ragaszkodom a fenti véleményemhez, mert nem vagyok egy "irodalmár". Itt te vagy az író, a szerkesztő és a főszerkesztő is. Én pedig igyekszem segíteni azokban a formázási dolgokban, amiben te még nem vagy eléggé járatos. Mond, illetve írd le, milyen formán szeretnéd látni az írásaidat, és a feltöltések után, megpróbálom megcsinálni.

Ha kérhetem, lehetőleg az általam feltett okosságot használva hozd létre az allapokat, így minden egy helyen lesz és könnyebb lesz kezelni. Az "Új allap létrehozása" mezőjébe írd be a címet, majd az alatta lévő gombra kattintva beillesztheted az írásodat, mentsd el és rakhatod fel hasonló módon a következőt.

Ha segítségre van szükséged, csak írd a vitalapomra, hogy miben segíthetek. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 14., 09:28 (CET)Válasz


Archiválás

Azt hiszem eljött az ideje a vitalapod archiválásának, mert egyes böngészők a 32 kb-nál nagyobb lapokat nehezen jelenítik meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy most már wikipédista vagy!

Mivel te még ilyet nem csináltál elmondom, hogy semmi sem fog elveszni, csak a vitalapod tetején lévő Archívumba kerül át. Ha később szeretnéd elolvasni, akkor csak kattints rá a megfelelő számú archívumra és mindent megtalálsz, ami eddig itt volt. Az archiválás a vitalapoknál egyszerűen annyit jelent, hogy innen kivágjuk és az archívumba beillesztjük, de már nem írunk hozzá és nem javítjuk a beírtakat. Az utolsó üzenetek azért itt maradnak, hogy azokra válaszolni, a párbeszédet nyomon követni lehessen. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 14., 09:40 (CET)Válasz


Egy kis statisztika

A helyezésed kitűnő!

Engem is meglepett ez a statisztika, már nagyon régen néztem rá és láss csudát... Nagyon jó helyezésed van, csak gratulálni tudok. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 15., 19:40 (CET)Válasz


Stat

A projekt sokféle statisztikát készít, egy ezek közül az itt látható. Ha szót fogadnál és olvasgatnád a Segítség oldalról elérhető lapokat te is rátalálnál.


Hogy írj alá

Ha az üzeneted végén rákattintasz a tizedik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor az beilleszt a szövegbe négy hullámvonalat oda, ahol a mutató éppen van. A négy hullámvonal a lap mentése után a te aláírásoddá lesz, dátummal együtt.
A négy hullámvonalat a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy kézzel is beírhatod: ~~~~ (Alt+126)4 szer. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 16., 04:09 (CET)Válasz


Versek

A kedvedért kerestem módot arra, hogy középre igazíthasd a verseidet. Ezt egy sablon fogja neked biztosítani, de mint ilyen meg kell tanulni a használatát. Ezt megteheted a sablon lapján lévő magyarázatból, vagy csak (neked ez lesz szimpatikus), az általam beírtakat lemásolva, javítod a többi versnél is. Ha mégis megnéznéd a sablont Itt találod.

Az általam beírt évszámot javítsd ki! Csak a példa kedvéért írtam be. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2009. február 17., 14:15 (CET)Válasz