Szakácskönyv/Sütemények/Muffin készítés/Amerikai módszerek muffin készítéshez

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2338 bájt

Szakácskönyv

Amerikai módszerek muffin készítéshez

Krémek mázak bevonatok Poharas krémek Almás Diós-, Mákos- Mogyorós-Mandulás Gesztenyés Hájastészták Kenyerek, keltkalácsokKókuszos Kuglóf Lapsütéses Lepények Mézes Muffin készítés Édes muffin receptek Sós muffin receptek Piskóták Pogácsák Rétes, béles Rétestöltelékek Sajtos, sós Sütés nélkül Teasütemények Torták, Gyümölcstorták Túrós Ünnepi Különleges Vegyes


Amerikai módszerek muffin készítéshez

1. Muffin módszer

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205 C-on.

A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%

 1. 1000 g liszt = 100 %
 2. 300 g cukor = 30 %
 3. 60 g sütőpor = 6 %
 4. 10 g só = 1 %
 5. 200 g tojás = 20 %
 6. 800 g tej = 80 %
 7. 300 g vaj/zsiradék/olaj = 30 %

2. Keverős módszer

A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. :Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.

A hozzávalók aránya ennél a módszernél

 1. 1000 g liszt = 100 %
 2. 50 g sütőpor = 5 %
 3. 10 g só = 1 %
 4. 70 g tejpor = 7 %
 5. 300 g töltelék = 30 %
 6. 750 g folyadék = 70 %
A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csípsz, gyümölcs, szárított gyümölcs. . . ) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához. Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek és ragacsossá váljanak.
Az arányok segítségével a szükséges muffin mennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffin gyártásba kezdünk.