Szakácskönyv/Krémek/Krémek készítése

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2273 bájt

Szakácskönyv

Krémek készítése

Krémek mázak bevonatok Poharas krémek Almás Diós-, Mákos- Mogyorós-Mandulás Gesztenyés Hájastészták
Kenyerek, keltkalácsokKókuszos Kuglóf Lapsütéses Lepények Mézes Muffin készítés Édes muffin receptek
Sós muffin receptek Piskóták Pogácsák Rétes, béles Rétestöltelékek Sajtos, sós Sütés nélkül Teasütemények
Torták, Gyümölcstorták Túrós Ünnepi Különleges Vegyes


Krémek készítése

Hozzávalók:

  • fél liter tej,
  • 2-3 ek (10-12 dkg) cukor és
  • 1 csomag krémpor bármely ízzel.

| valign="top" style="width:520px; border:solid 1px #8E8EFF;" | Elkészítés:

A krémport fél l hideg tejjel és ízlés szerint 2-3 tetézett ek cukorral hidegen elkeverjük, azután gyenge tűzön állandó keverés mellett főzzük és a forrás megkezdésétől még 2-3 percig forraljuk. A meleg sűrű krémet bevizezett hideg formákba öntsük és hideg helyre téve hagyjuk kihűlni. A teljesen kihűlt krémeket a formákból vagy poharakból kiborítva tálaljuk.


Mire ügyeljünk a krémek elkészítésénél[szerkesztés]

Ne főzzük a krémet túlságosan, mert akkor kemény lesz, kevés főzés után pedig lágy marad s nem jön ki szépen a formákból. Főzés után 2-3 perces további forralás a legjobb. A cukor mennyisége a krém elkészítését nem befolyásolja, tehát ízlés szerint vehetjük, 2-3 ek azonban általában elegendő. A meleg krémet mindig a betöltés előtt vízbe mártott hideg formákba öntsük és csak a teljes kihűlés után borítsuk ki azokból. A főzéshez tejeslábast használjunk.


Töltelékkrémek készítése[szerkesztés]

Torták, sütemények, fánkok és krémesek töltésére a krémeket a csomagon előírt utasítástól eltérően a következő képen készítsük:
1 csomag krémport, 3 dkg lisztet és 3 ek cukrot fél liter hideg tejben simára elkeverünk, azután közvetlen tűzön állandó keverés mellett egész sűrűre főzünk. A krémet a tűzről levéve, néha-néha megkeverjük és a kihűlésig hideg helyre félre tesszük. Időközben 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk, melyet töltés előtt a kihűlt krémhez keverünk. A krém könnyűségét fokozhatjuk, ha több tojáshabot keverünk bele. A tojáshab könnyebben keverhető a krémhez, ha kevés porcukrot adunk hozzá. Bisquit tészták vagy torták töltésére készült krémhez még a töltés előtt 5-10 dkg kikevert vajat is vegyünk.