Szakácskönyv/Krémek/A krémekről

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2657 bájt

Szakácskönyv

A krémekről

Krémek mázak bevonatok Poharas krémek Almás Diós-, Mákos- Mogyorós-Mandulás Gesztenyés Hájastészták
Kenyerek, keltkalácsokKókuszos Kuglóf Lapsütéses Lepények Mézes Muffin készítés Édes muffin receptek
Sós muffin receptek Piskóták Pogácsák Rétes, béles Rétestöltelékek Sajtos, sós Sütés nélkül Teasütemények
Torták, Gyümölcstorták Túrós Ünnepi Különleges Vegyes


A krémekről
Kellemes és kedvenc édességek, különösen a gyermekek előtt - a krémek. Sok háziasszony kívánná is elkészíteni, de visszariad a sok munkától s bizony így csak kivételes alkalommal jut a ház asztalára az apróságok e kitűnő édessége. Valljuk be, nem is olyan egyszerű az elkészítésük, zselatint oldani, a tojást hozzáadva gőzön tartott edényben keverni, lisztet óvatosan szórni bele, ismét gőzön tartani, ez annyi munkát és időt jelent, amennyit nem igen tud magának szakítani a háziasszony a napi munka közepette.
A felsorolt nehézségek mellett még nem is ajánlatos gyerekeknek, sőt felnőtteknek sem a zselatinos krém, mert egyike a legnehezebben emészthető édességeknek, melyek megfekszik a gyomrot. Tehát ügyelnünk kell arra, hogy mivel készítsük a töltelék- vagy a külön adagokban felszolgálandó krémeinket.
Manapság ez már gondot nem jelent, mert rendkívül gyorsan, majdnem pár perc alatt, kitűnő krémet készíthetünk az elismerten krémporokból, melyeket már nemcsak a háziasszonyok java része, hanem a legnagyobb cukrászüzemek is állandóan használnak. Orvosok ajánlják, kórházak étrendjükben rendszeresen előírják, mivel igen könnyű és ízletes formában tálalható nagy értékű tápláló étel a gyengélkedőknek. A krémporok magas tápértékű szénhidráttartalma és zselatinmentessége az, ami biztosítja, hogy a segítségével készült krém egy ideálisnak mondható tápláló eledel, mely éppen tartalmánál fogva gyorsan emésztődik s így még a legkisebb gyermekeknek is nyugodtan adható.
Nagy előnye a krémpornak, hogy sokféle ízben és formában való fel-használhatósága lehetővé teszi gyermekeknél az állandó változatos tejes étrendet. A krém elkészítése nem okoz gondot, ha krémport használunk, mivel az elkészítéshez szükséges cukor és tej a jó háziasszony éléstárában mindig található. A gyors elkészítés lehetővé teszi, hogy a bármikor váratlanul érkező vendéget egy kellemes édességgel kínáljuk meg, hogy pár perc alatt kitűnő uzsonnát készítsünk, hogy ebédünkhöz hirtelen még egy tökéletes befejező fogást szolgálhassunk fel. Mindenki megtalálhatja ízét, mert a krémpor csokoládé, vanília, mokka, gesztenye, mogyoró, málna, eper, narancs és citrom ízekben kapható a fűszerüzletekben.