Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Ecetek/Virágecetek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2834 bájt

Szakácskönyv

Virágecetek

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Virágecetek

Hozzávalók: A finom virágecetek változatosságot visznek az olyan ételekbe (saláta, mártás, zöldséges ételek), ahol ecet használata szükséges lehet. Ecetkészítéshez az olyan fűszernövények virágai alkalmasak, mint a bazsalikom, snidling, kapor, oregánó, izsóp, majoránna, édeskömény, lestyán, de a sarkantyúvirággal és a bodzavirággal is izgalmas eceteket készíthetünk.

A fontos, hogy mindig olyan alapecetet válasszunk, amely a legjobban egészíti ki az adott virág ízét anélkül, hogy elnyomná azt.

Általában a desztillált ecetek túl savasak és durvák. Az arany színű malátaecetnek, vagy az egyébként kiváló normandiai almaecetnek túl határozott íze van, ezért csak az olyan karakteresebb ízű virágokkal párosíthatók szerencsésen, mint pl. a snidling, a zsálya és az oregánó.

A vörösborecet, a sherry- és balzsamecetek is túl markánsak, túl jellegzetesek szinte bármelyik virágecethez, ezért azokat sem ajánljuk.

Elkészítés:

A legalkalmasabb a fehérborecet, vagy a sima almaecet, esetleg egy semleges rizsecet, ezek kellően enyhék, s így hagyják a virágok ízeit érvényesülni. Általában színtelenek, ezért képesek átvenni a virág színtónusát is.
Alapvetően két módszer lehetséges: az egyik, amikor először az ecetet felmelegítjük, a másik, amikor ugyanezt a napra bízzuk. Az utóbbi módszer természetesebb, az előbbi gyorsabb.
A steril, tiszta üvegeket töltsük félig előzőleg átöblített és kicentrifugázott virágokkal. Egy külön rozsdamentes edényben melegítsük fel forróra az ecetet, de ne forraljuk, öntsük az üvegbe a virágokra, majd szorosan zárjuk le és meleg, sötét helyen érleljük kb. két hétig.
A napos módszernél a szobahőmérsékletű ecetet öntjük a virágokra, majd lezárva napos helyre állítjuk az üveget, ez lehet akár két ablak között is, és ott érleljük 3-4 hétig. Soha ne töltsük csurig az üvegeket, hagyjunk legalább egy jó centiméteres helyet a tetején.
Az érlelési idő elteltével az ecetet szűrjük át szűrőruhán egy másik steril üvegbe, és fénytől védve tároljuk.