Ugrás a tartalomhoz

Növények/Zs/Zselnicemeggy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Zs
A lap mérete: 2116 bájt

Növények

Zselnicemeggy

Zselnicemeggy
(Prunus padus, Syn: )
Más neve(i): zelnicemeggy, csórmány, gerézdes-, kutya-, madár-, vad- vagy zsidócseresznye, gyöngyvirágfa, májusfa, tyúkszemfa, zelnicze, koczérka.
A zselnicemeggy a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a rózsafélék családjába, a Prunus nemzetségébe tartozó faj. A Padus alnemzetség típusfaja. 2012-ben az év fája volt.
A zselnicemeggy a Balkán és a mediterráneum kivételével Európában folyók, patakok menti láperdőkben, erdőtársulásokban gyakori. Észak-Ázsia területén is megtalálható. Magyarországon szórványosan az északi és keleti hegyvidékeken, főleg erdős völgyekben fordul elő. Kedvelt kerti növény. A Mátrában megtalálhatóak állományai.
A lombhullató fa (ritkán cserje), magassága 10–17 méter. Koronája kúp alakú, erősen megnyúlt, később oszlop alakúvá és boltozatossá válik. A kéreg sima, sötét barnásszürke vagy csaknem fekete, megdörzsölve meglehetősen kellemetlen szagú. A levelek szórt állásúak, fordított tojás alakúak vagy elliptikus hosszúkásak, rövid, de karcsú hegybe végződnek. Válluk rendszerint kerek, csak ritkán szív alakú; 5–9 centiméter hosszúak és körülbelül 3–7 centiméter szélesek, finoman fogazott szélűek, felül fénytelen sötétzöldek, fonákjuk világosabb és olykor elszórtan szőrös. Megkülönböztető jel a levéltőben a szár két oldalán található egy-egy nektármirigy. Fehér virágai elálló vagy lehajló fürtökbe tömörülnek, illatosak. A csonthéjas termések gömb alakúak vagy kissé hosszúkásak, feketék.
A zselnicemeggy a mély rétegű, tápanyagban gazdag és nyirkos talajokat kedveli. Virágzási ideje április–május között van.Magyar Wikipédia: Zselnicemeggy
A Wikimédia Commons tartalmaz Zselnicemeggy témájú médiaállományokat.