Kertészet/Rovarok/Feketevégű lágybogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Feketevégű lágybogár


Párzó példányok

A feketevégű lágybogár (Rhagonycha fulva) a w:rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a w:mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a w:lágybogárfélék (Cantharidae) családjához tartozó w:faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A feketevégű lágybogár elterjedési területe egész Európa Dél-Skandináviáig, keleten a Kaukázusig. A síkságoktól 1000 méter magasságig előfordul. Mindenütt látható.

Megjelenése[szerkesztés]

A feketevégű lágybogár 0,7-1 centiméter hosszú, okkerbarna vagy w:sárga színű bogár, legfeljebb a szárnyfedőinek végén látható feketés befuttatás. Szemei kiugrók, oldalt helyezkednek el, előtora hosszabb, mint széles, oldalai egyenesen keskenyednek. A szárnyfedők nem takarják el teljesen a potrohot, csúcsa mindig látható. Pontos meghatározása nem könnyű, mivel a Rhagonycha nemnek csupán Közép-Európában 16 faja ismert. A biztos azonosítás csupán az ivarszervek vizsgálata alapján lehetséges.

Életmódja[szerkesztés]

A feketevégű lágybogár virágos rétek lakója, ahol a vad kömény, a murok, a podagrafű, az angyalgyökér és sok más növény virágain figyelhetjük meg. Az imágók és a lárvák ragadozó életmódot folytatnak, és főleg káros rovarokat pusztítanak.

Szaporodása[szerkesztés]

A feketevégű lágybogár szaporodása a suszterbogáréhoz hasonló.
Forrás:

Magyar Wikipédia:, Feketevégű lágybogár, 2011. március 1., 06:34 (CET)