Kertészet/Lepkefélék/Raktári gabonamoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2748 bájt

Raktári gabonamoly


Raktári gabonamoly
Raktári gabonamoly
A raktári gabonamoly (Nemapogon granellus, avagy Nemapogon granella) a w:valódi lepkék (Glossoptera) alrendjébe sorolt w:ruhamolyfélék (Tineidae) családjába tartozó, gyakori kártevő.
Európában és Észak-Amerikában terjedt el, így hazánkban is mindenfelé megtelepedett.
A lepke szárnyának fesztávolsága 10–14 mm. Első szárnya szürkésbarna, sötétebb, elmosódott foltokkal. A hernyó 8–12 mm hosszú, a feje barna, teste sárgásfehér.
Magyarországon évente két nemzedéke fejlődik ki (melegebb éghajlaton akár több is). A második nemzedék hernyói telelnek át. Április és szeptember között rajzik. Kerüli a fényt – ideértve a mesterséges fényforrásokat is.
A legveszedelmesebb raktári kártevők egyike. Megtalálható mindenhol, ahol állandó jelleggel száraz vagy szárított növényi terméseket, illetve gombát tárolnak. Károsítja a gabonafélék minden faját és fajtáját, a szemtermést éppúgy, mint a lisztet. Megtalálható a száraztésztában, szárított növényeken, gyógynövényeken, olajos magvakon, a szárított gomba egyik legjelentősebb kártevője. A hernyók kívülről rágják táplálékukat, és közben szövedéket szőnek maguk köré. Kártétele főleg a párás levegőjű raktárakban lehet súlyos, ahol az erősebben károsított gabona meg is dohosodik. Kártétele jórészt elkerülhető, illetve erősen csökkenthető, ha az árut szárazon tartjuk, a raktárat gondosan szellőztetjük. Mint minden raktári kártevő, a raktári gabonamoly ellen is hatásos megelőző védekezés a raktárak állandó ellenőrzése és a gyors anyagmozgatás.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Raktári gabonamoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Raktári gabonamoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)

Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége