Kertészet/Fajtalisták/Szőlő fajták/Tokaji esszencia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2228 bájt

Kertészet

Tokaji esszencia


Tokaji esszencia
Tokaji esszencia
A tokaji esszencia vagy más néven esszencia, natúr-esszencia, nektár a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termő, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodó és szüretkor külön, szemenként leszedett aszúszemekből készül. Préselés nélkül készül a kiszivárgó mustból, ugyanis a szőlőszemek saját súlyuknál fogva nyomják össze egymást és így folyik ki belőlük a lé, amely sűrű nektárt képez.
A lé azután minimális erjedés után, mely évekig is eltart, válik tokaji borkülönlegességgé, mely ásványi anyagokban, cukorban és az aszúszemre jellemző különleges aromákban, zamatokban gazdag. Kis-méretű fahordókban, üvegballonokban érlelik. Legalább 180g/l természetes cukrot, valamint 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
Magas cukortartamának köszönhetően több évig tartó, nagyon lassú erjedés után is mindössze 2-6% alkoholtartalma lesz. Miután nagyon fontos a minősége, nem minden évben készítik, hanem csak a legkiválóbb aszús évjáratokban, ezért a borok királyának is szokták nevezni.

Tokaji aszúesszencia

Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter esszencia lesz. Felszolgálása 14-16 Celsius-fokon desszertboros pohárban.
Az esszenciák között is különleges az "Üstökös aszúnak" elnevezett esszencia, melyet 1811-ben a Halley-üstökös megjelenésének évében szüretelt szőlőből készítettek és a Christie’s árverésén jelentős összegért kelt el. Korábban aszúeszenciának nevezték, de a bortörvény már nem használja az aszúesszencia megnevezést.
Nem összetévesztendő az aszúeszenciával (egyes címkéken aszú esszencia), ami mára megszűnt besorolása az aszúboroknak, és a 6 puttonyos beltartalom feletti aszú bort jelenti. Ez a névhasonlóság nagyon sok félreértésre ad okot.Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények