Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Fajtalisták/Szőlő fajták/Ottonel muskotály

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2732 bájt

Kertészet

Ottonel muskotály


Ottonel muskotály
Ottonel muskotály

Muscat de Saumur

1852-ben Robert Moreau angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és a ingram muskotály (Muscat Ingram) fajták keresztezésével. Dr. Hajdu Edit a BCE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa szerint az Ottonel szülei a Chasselas és a Muscat de Saumur fajta volt.
Más borszakértő szerint Jean-Pierre Vibert nemesítette 1839-ben Angers-ben. DNS vizsgálatok szerint Chasselas (Saszla) és Muscat d'Eisenstadt keresztezésével hozták létre. Leginkább Európában, a szőlőtermesztés északi határához közel terjedt el, mert a többi muskotálynál sokkal jobban tűri a hideget. Korán (szeptember közepén) érik, így az északi területeken kiváló reduktív borok alapja.

Termesztési értéke

Gondos figyelmet igényel. Már a metszésnél ügyelni kell arra, hogy ne terheljük meg túlságosan a tőkét, mert akkor az illat- és zamatanyagok nagyon legyengülnek. Fontos a szüret időpontjának megválasztás, majd a kezelés. Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak. Közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaz.
Borainak fajtajellege az előző három fajtáénál diszkrétebb; általában a szüret utáni évben fogyasztják őket. Megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös (narancsvirág) illatúak.
Az utóbbi másfél évszázadban ez a fajta szinte teljesen kiszorította Elzászból a sárga muskotályt, és Ausztriában is ez a legnagyobb területen termelt a muskotályféle. Kedvelt és bevált szőlőfajta Németországban, és egy keveset Ausztráliában is termesztenek. Ausztrál változata aprószemű és ettől erősen muskátli virágillatú, amit a kóstolók többnyire nagyra értékelnek.
Magyarország borvidékeinek Soprontól a Bükkaljáig terjedő északi láncolata ideális feltételeket kínál termesztéséhez, de ezt nálunk még kevés termelő ismerte fel. Leginkább a Mátrai, az Egri és a Balatonboglári borvidéken gyakori. A Badacsonyi borvidéken ez a badacsonyi muskotály alapanyaga. Teljes termőterülete 2007-ben 1430 hektár volt.


Magyar Wikipédia: Ottonel muskotály


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
A Wikimédia Commons tartalmaz Ottonel muskotály témájú médiaállományokat.