Kertészet/Fajtalisták/Szőlő fajták/Fehér gohér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1829 bájt

Kertészet

Fehér gohér


Fehér gohér

A fehér gohér magyar eredetű régi szőlőfajtánk. IV. Béla király olasz és vallon telepeseket hozatott az országba, így Hegyaljára is. Feltehetőleg ők hozták a borvidékre a furmint, bakator és a gohér szőlőfajtákat. A XVI. században már bizonyíthatóan termesztették. Budai gohér néven szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajta. Tokaj-hegyalján, a Mecsekaljai borvidéken és a Balaton felvidéken terjedt el.

Termesztési értéke

Napjainkban nagyobb területen nem termesztik rossz termékenyülése miatt, régi telepítésű szőlőkben szórványosan fordul elő.
Levele tagolatlan vagy karéjos, fűrészes-csipkés szélű. Szeptember közepén érik. Keveset terem, mivel virága nő jellegű, porzó fajtáról gondoskodni kell s rosszul termékenyül. Zöld munka igénye kicsi, kevés hajtást nevel, hónaljhajtás képzésre nem hajlamos.
Fehér és kék változata ismeretes. Fürtje laza, bogyója vékony héjú, húsa leves. Korán érik és mint csemegeszőlő is nagyon kedvelt. Szárazságtűrése jó, viszont fagyérzékeny. Alacsony vagy középmagas művelésre egyaránt alkalmas, hosszú metszést igényel. A jól aszúsodó fajták közé tartozik.
Bora kissé illatos, rendszerint lágy. Kedvező évjáratban töpped, aszús terméséből cukorban, extraktban igen gazdag, testes, különleges minőségű bor készíthető.
A fehér gohér szőlőfajtát az utóbbi években Tokaj-hegyalján felkarolták, elkezdték szelektálását és megindult telepítése is. A jövőben elsősorban a Tokaj-hegyaljai borvidéken várható kismértékű terjedése.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények