Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Fajtalisták/Szőlő fajták/Cegléd szépe

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1991 bájt

Kertészet

Cegléd szépe


Cegléd szépe

Szinonim nevei: Beauty Seqleda, Bella Di Cegled, Belle De Cegled, Casselas De Cegled, Ceegled Szepe, Chasselas Cegled Szepe, Chasselas De Cegled, Frumoasa De Cegled, Goezel Seqleda Krasavitsa Tsegleda, Krasavitza Zegleda, Krasumia Cegleda, Krasunia Cegleda, Krasunia Tegleda, Kraszavoca Ceglede Mathiasz 212, Schoene Von Cegled. Trumoasa De Cegled, Tsegled Sepe.

A Cegléd szépe egy magyar nemesítésű csemegeszőlő-fajta.

A fajtahibridet Chasselas blanc croquant és a Chasselas rouge royal keresztezésével állította elő Mathiász János 1903-ban. Állami minősítést 1978-ban K. 73 (K=Kecskemét) jelű klónja kapott.

Tőkéje gyenge vagy közepes növekedésű, sűrűn álló, rövid vesszőkkel. Minden művelésmódon hosszú- (félszálvesszős, szálvesszős) metszés szükséges.
Szeptember közepén érik. Gyenge növekedésű, kis termőképességű, vékony, rövid hajtást nevel. Jó fagytűrő, nem rothadó. Másodtermést hoz, jó években be is érleli.
Termőképessége kicsi vagy közepes. Levelei jellegzetesen hosszúkásak, a levélerek és a levélnyél más fajtával össze nem téveszthetően pirosak.
Fürtje viszonylag kicsi (120 g), többnyire hengeres és laza, tetszetős; bogyója közép-nagy vagy nagy, halvány-rózsaszín, kissé megnyúlt, gömbölyded. Szeptember derekától fogyasztható.
Jó fagytűrő képességű, a rothadásnak az átlagosnál jobban ellenáll. Termése jól szállítható és hosszú ideig eltartható, bogyója színe ritka, tetszetős, feltűnő.
Íze kellemes. Sohasem tartozott az elterjedt fajták közé. Sok jó tulajdonsága ellenére alacsony terméshozama és rosszabb évjáratokban a bogyók egyenlőtlen színeződése miatt még házi-kerti termesztésben is ritkán fordul elő.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények