Kertészet/Fajtalisták/Szőlő fajták/Alexandriai muskotály

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2578 bájt

Kertészet

Alexandriai muskotály


Alexandriai muskotály
Alexandriai muskotály

(muscat d'Alexandrie)

Ezt a fajtát valószínűleg a rómaiak hozták Egyiptomból Európába. Meleg klímájú területeken jól érik bőséges termést hoz, ám legfőbb erénye az, hogy édes. Többnyire karakteresen muskotályos jellegű, édes, de a fehér muskotálynál jóval egyszerűbb bort ad, ezért folyamatosan veszít jelentőségéből: ma már csak Portugália, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelésében játszik komolyabb szerepet.

Egy pohár »Muscat de Setúbal«

A belőle készült legismertebb ital a Lisszabontól délkeletre, a Setúbal-félszigeten készült Moscatel de Setúbal likőrbor. A mustot avinálják, tehát az erjedését borpárlat hozzáadásával állítják le, majd érlelőtartályba fejtik, és azokban a szőlő kipréselt héján érlelik egész télen. Tavaszra a bor különösen intenzív muskotályos jellegűvé válik: ekkor szűrik, majd 600 literes hordókba fejtik, és palackozás előtt még hat évig érlelik.
Spanyolország Jerez-Xérès sherry borvidékén ez a három engedélyezett szőlőfajta egyike; ezzel édesítik az alapvetően palominóból érlelt sherryt.
Ausztráliában Muscat Gordo Blanco néven ismerik, és ott ez a második legtöbbet telepített szőlő. Az ország legmelegebb borvidékein termesztik, és a vin doux naturel mellett olcsó bag-in-box borokat is készítenek belőle. A bag-in-box (cask wine, bladder pack) a dobozos tej vagy gyümölcslé mintájára fóliával bélelt, erős kartondobozba töltött bor. A hetvenes évek óta szerte a világon rengeteg bort töltenek így dobozokba. Ausztráliában és Új-Zélandon annyira kedvelik ezt a kiszerelést, hogy általában még az éttermekben is ilyen borokat adnak a csak egy pohár borra vágyó a vendégeknek.
Dél-Afrikában Hanepoot néven ismert, és a kilencvenes évek elején még ez volt a hatodik legnagyobb területen termesztett fajta — majd' kétszer akkora területtel, mint a cabernet sauvignon. Éveken át leginkább szirupszerűen édes, borpárlattal felspriccelt borok készítésére használták — azóta a termelők többsége könnyebb, szárazabb borokat készít ebből a fajtából.
Magyar Wikipédia: Alexandriai muskotály


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexandriai muskotály témájú médiaállományokat.