Kertészet/Fajtalisták/Körte fajták

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 16666 bájt

Kertészet

Körte fajták


Nemesített fajok[szerkesztés]

Nyári, őszi körték[szerkesztés]

 • Arabitka – érési ideje: június vége-július eleje
 • Bosc kobak – érési ideje: szeptember vége
 • Clapp kedveltje – érési ideje: augusztus eleje
 • Diel-vajkörte – érési ideje: szeptember vége
 • Hardy-vajkörte – érési ideje: szeptember közepe, vége
 • Piros Clapp (vagy Starkrimson) – érési ideje: augusztus közepe
 • Piros Vilmos – érési ideje: szeptember eleje
 • Vilmos – érési ideje: augusztus vége

Téli körték[szerkesztés]

 • Esperen bargemottja – érési ideje: október közepe
 • Hardenpont téli – érési ideje: október eleje
 • Nemes Krasszán – érési ideje: szeptember vége
 • Serres Olivér – érési ideje: október közepe
 • Téli esperes – érési ideje: október közepe

Ismertebb fajták[szerkesztés]

Clapp kedveltje[szerkesztés]

Érési idő: Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható.
Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú.
Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos.
Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. :Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.

Vilmos körte[szerkesztés]

Érési idő: augusztus vége
A világon a legelterjedtebb körte fajta. Hazánkban a Bosc kobak után a legnagyobb arányban termesztik.
Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy 160-220gr.-os.
Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. A vilmos körte húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordúl, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehüléseket károsodás nélkűl elviseli.

Dr. Guyot Gyula körtefa[szerkesztés]

Érési idő: augusztus második fele
Optimális esetben 2-3 hónapig is tárolható.
Nagy, igen nagy gyümölcsű 200-270 g, megnyúlt széles körte alakú. Héja sima, vékony, éretten szalmasárga, napos oldalán pirossal mosott. Húsa fehér, olvadó, csak ritkán kövecses. Gyenge növekedésű, kis koronát nevel.
A másodvirágzásból származó terméseit még az évben kineveli.
Guyot Gyula körtefa porzófái: Clapp kedveltje, Vilmos, Conference, Bosc kobak, Hardenpont

Pacham's Triumph körte[szerkesztés]

Érési idő: szeptember vége
Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, tömege (200 - 270 g).
Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a Vilmos-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes.
Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel. Termőre fordulás után rendszeresen és igen bőven terem.
Pachams Triumph körtefa porzófái: Vilmos, Guyot Gyula, Conference

Hardenpont téli vajkörte[szerkesztés]

Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb.
Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható.
Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körűl kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható.
Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem.


Japán körte[szerkesztés]

- Nashi

Japánban termesztett körtét jelent, más országokban ezt a gyümölcsöt különböző nevekkel illetik, pl. vízikörte, ázsiai körte, almakörte, körtealma ...
Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is.
A nashi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre.
A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz). ...

Conference[szerkesztés]

Angliából származik (1894), az egész világon ismert és termesztett fő körte fajta. Magyarországon 1977 óta fő árufajta, de termesztési aránya máig kicsi.
Optimális időben szedve (Magyarországon szeptember első hetében) a gyümölcsök jól tárolhatók, akár 6 hónapig (SzL tárolóban-külföldi adat) is. Fontos a szedés utáni gyors lehűtése. Gyümölcse zöldérett állapotban jól szállítható, éretten viszont nyomódásra nagyon érzékeny.
Évjáratonként nagy változékonyságot mutat a gyümölcs mérete. Tömege: 120-220 g között változhat. A gyümölcs alakja igen megnyúlt körte (alakindex:1,6 ). Éretten zöldessárga alapszínű, túlnyomó részt hálózatosan vagy foltosan barna rozsdamázzal fedett, a héja száraz tapintású, vastag. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, nagyon édes vajkörte. Túlérve a húsa rózsaszínes árnyalatú, majd ezután gyorsan szotyósodik. Konzervipari ( befőtt) feldolgozásra íz- és aromagazdagsága miatt nagyon jó, aszalásra, és ivólé gyártásra kiváló.
Középerős növekedésű fája később megnyugszik, és vadkörte magonc alanyon sem nevel túl nagy koronát. :Sűrű koronájában a gyümülcsök elsősorban a rövid termővesszőkön ( dárda, sima termőnyárs) képződnek. :Birs alanyon is jól termeszthető, a szakirodalom megemlíti, hogy EM-C alanyon nagyobb termésre számíthatunk, mint EM-A-on, de a gyümölcsök apróbbak. Fája jól alakítható intenzív koronaformákra.
Középkorán fordul termőre, bőven és rendszeresen terem, amennyiben a téli vagy tavaszi fagyok nem károsítják. Alternanciára igen erősen hajlamos fajta, de ezt mérsékelhetjük, ha a spontántermő évben termésritkítást végzünk.
Ökologiai körülményekre igényes, fája érzékeny a téli erősebb lehűlésekre, virágai a -2--3°C-os fagyoktól nagymértékben károsodhatnak. A széélsőséges (időjárási) körülmények nagymértékben befolyásolják a termésbiztonságát. A nyári hosszantartó nagy meleg hatására a levelek nekrotizálódnak és lehullanak. Bár a termések a fán maradnak, de aprók lesznek és a hajtások sem érnek be. Meszes talajra is érzékeny, különösen birs alanyon hajlamos a klorózisra. Lombját a szél károsíthatja ( igen nagy levelei vannak). Varasodásra (Venturia pyrina) alig fogékony, a körtelevélbolha közepesen károsítja.
Nyugat-Európában ma már csak vírusmentes klónjait telepítik. Ismert néhány mutánsa: pl. a Hollandiában (1960) felfedezett bronzos színű 'Dubbele Conference'. Keresztezéses nemesítési munka során született ígéretes új hibridje Angliában a 'Condorde'.
Porzófái: Clapp kedveltje, Guyot Gyula, Vilmos, Piros Vilmos, Hardy vajkörte, Bosc kobak, Packhams Triummph

Tongern[szerkesztés]

(Syn.:Beurre Durondeau)

Ch. L. Durondeau fedezte fel 1811-ben Belgiumban. Nyugat-Európában elterjedt, Magyarországon állami elismerés előtt áll.
Szeptember végén, néhány nappal a Bosc kobak körtefajta után szedhető, 0°C-on decemberig eltartható. :Óvatosan kell szedni a gyümölcsöket, mivel a sérült kocsánynál nagyon hamar megindul a tárolóban a moníliás rothadás.
Gyümölcse rendkívül tetszetős és piacos körte. Gyümölcsmérete (160-200 g) közepes, alakindexe: 1,23. A gyümölcs héja éretten bronzbarna alapszínen szép pirossal mosott, de nem minden évjáratban. A szín szedésre érettség előtt ( augusztus végén) kialakulhat. Nem szabad korán leszedni, mert az korai romlást eredményez.
Gyümölcshúsa sárgásfehér, csak teljes érésben vajkörte jellegű, de nagyon zamatos , fűszeres, igen magas savtartalommal. Gondos és szakszerű termesztéstechnológiát igénylő fajta, de különleges szép gyümölcséért nemcsak a házikertben, de árugyümölcsösökben is érdemes fáradozni.
Fiatal korban középerős, termőkorban gyenge növekedési erélyű, éppen ezért elsősorban vadkörte magonc alanyon termesztik ( esetleg OHF). Szabályos koronát nehéz kialakítani, mivel sok vékony vesszőt nevel, ami elsűrűsíti (kuszává) teszi a koronát. Ezért az alakító metszést gondosan kell végezni, kerülni kell az erős visszametszést. Fája intenzív koronaformák, így sövény és orsó kialakítására alkalmas. :
Igényes az ökológiai körülményekre, csak intenzív termesztéstechnológia mellett termeszthető eredményesen. Termőrügyei a téli, illetve tavaszi fagyoktól gyakran károsodtak. Venturiás varasodásra (Venturia pyrina) csak kissé, körtelevélbolhára viszont közepesen fogékony.
Gyenge növekedése miatt birs alanyon nem termeszthető, mert azon a fa hamar elöregszik.

Concorde[szerkesztés]

Anglia (East Malling) 1968 'Doyenne du Comice x Conference körtefajták keresztezésével állították elő. Európában 1990 óta forgalmazzák.
Szeptember közepe, az optimális szüreti idő a két szülőfajta szüreti ideje közé esik. Jól szállítható, manipulálható, szabályozott légterű tárolóban áprilisig is eltartható.
Középnagy vagy nagy, igen megnyúlt körte alakú. A gyümölcs héja sima, éretten szalmasárga, nem parás a héj felülete. A 'Conference ' fajtánál jobb gyümölcsminősége, nagyobb termőképessége alapján a jövőben a szülőfajtának konkurense lehet.
Középerős növekedésű, de valamivel kisebb koronát nevel, mint a 'Conference'. Birs alanyon intenzív koronaformák kialakítására alkalmas.
Korán termőre fordul. Alternanciára kevésbé hajlamos, mint a Conference. Ökológiai és növényvédelmi igénye hasonló a 'Conference'-éhez.

Delwilmor[szerkesztés]

- (Syn.:Fertilia Delbard)

Franciaország, Delbard faiskola. Vilmos x Butirra Precocce Morettini körtefajták keresztezésével állították elő (1970). Kereskedelmi forgalomba hozatala 1985.
Tartós tároláshoz az első hazai tapasztalatok alapján szeptember elején kell leszedni, normál légterű hűtőben januárig tárolható (3-4 hónapig), SzL- tárolókban márciusig. Jó ízét és piacosságát a tárolás alatt is megtartja.
Nagy gyümölcsű, a fiatal fákon 320-400 g egy gyümölcs tömege. Kissé megnyúlt, de inkább széles körte alakú gyümölcse a 'Vilmos'-hoz hasonló. A héj színe éretten világossárga, a lenticellák szembeötlőek.Gyümölcshúsa ropogós, nagyon lédús, magas cukor- és savtartalommal. Olaszországban INFEL 2043 jelű vírusmenetes klónját termesztik.
Középerős növekedésű, felfelé törő koronát nevel. Birs alannyal jó az összeférhetősége.
Korán termőre fordul. Irodalmi adatok szerint is nagyon bőtermő, alternanciára nem hajlamos, jó az alkalmazkodó képessége.

General Leclerc[szerkesztés]

Franciaországban Bourg la Rein-ben találták, valószínű, hogy a ' Társulati esperes ' magonca. 1950 óta termesztik.
Szeptember elején szedhető, decemberig tárolható.
Széles tojásdad alakú, ferde vastag kocsánnyal. Héja foltos rozsdamázzal fedett. Húsa zöldesfehér, savas izzel.
Középerős, felfelé törő koronát nevel.
Középkésőn fordul termőre, alternanciára hajlamos, bőtermő években ritkítás nélkül gyümölcsei nem lesznek egyöntetüek (füzérszerűen, ötös csokrokban hozza termését).
Téli fagyokra közepesen érzékeny, körtelevélbolhára kimondottan, varasodásra kevésbé fogékony.

Napoca körte[szerkesztés]

(Syn.:Cluj 120/9)

Romániában állították elő, 1969 óta van a termesztésben.

Clapp kedveltje és a Guyot Gyula érése között, augusztus második dekádjában szedhető, 1 hónapig tárolható.

Közepesnél valamivel kissebb gyümölcsű (100 g), szabályos körte alakú, zöldessárga színű, éretten szép citromsárga.
Középerős növekedésű, széthajló koronát nevel.
Korán termőre fordul, rendkívül bőtermő. Későn virágzik. Ökológiai körülményekre nem igényes.


Piros héjú körte fajták[szerkesztés]

Canal Red[szerkesztés]

Oregonban (USA), 1955-ben Reimer F. állította elő a Piros Vilmos x Forelle körte szülők keresztezésével.
A Vilmos és a Hardy vajkörte között szedhető. Magyarországon augusztus végén szüretelhető.
Kissé megnyúl körte, sárga alapszínén 3/4-részben pirossal fedett. Nagyon tetszetős, bár néha a színeződés nem egységes, és zöldessárgán csíkozott. Beltartalmi értékei elmaradnak a 'Vilmos' körtétől, s szotyosódásra is hajlamos. Tetszetős gyümölcsei elsősorban helyi friss fogyasztásra ajánlható.
Közepes növekedési erélyű, és csak közepes termőképességű.Ágrendszere felfelé törő, termőre fordulás után rendszeresen és erőteljesen metszeni kell, különben csak a külső koronarészeken terem. A középkésői csoportban a 'Vilmos' körte után virágzik.
Birs alanyon is nevelhető.

Lombacad[szerkesztés]

(Cascade)

Oregonban (USA), 1985-ben Reiner F. állította elő a 'Piros Vilmos' ( Max Red Bartlett) x Duyonne du Comice körtefajták keresztezésével.
Az irodalmi adatok szerint tartós tároláshoz szeptember közepén kell szedni, s 6-8 hónapig nagyon jól tárolható (1,1 °C-on).
Középnagy vagy nagy gyümölcsű körte, hengeres alakú, a héj felületének 60-80%-a sötét vörös színű, világosabb paraszemölcsökkel, Sima héja vékony, és közepesen érzékeny az ágdörzsölésre. Húsa fehér, kevéssé kövecses, olvadó édes-savas.
Erős növekedésű, de birs alanyon is nevelhető, korán termőre fordul és bőven terem. A rövid és középhosszú termővesszőkön egyaránt képez terméseket, ezért igényli az évenkénti rendszeres metszést. :Későn virágzik, jó pollenadója a 'Bosc kobak', 'Társulati esperes' és a 'Vilmos' körte.


Piros Clapp kedveltje[szerkesztés]

- (Syn.:Starkrimson)

Clapp kedveltje rügymutációja (1939) USA. 1979 óta telepíthető Magyarországon, de nagyon kicsi az aránya.
Néhány nappal a Clapp kedveltje után - augusztus második hetében szedhető, csak rövid ideig tárolható, gyorsan túlérik, szotyósodik.
Gyümölcse közepes vagy nagy, szabályos körete alakú. Héja sima, teljes felülete ragyogó élénkpiros. A héj színe stabil. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, édes-savas. Fája közepesnél valamivel erősebb növekedésű ( de gyengébb, mint a Clapp kedveltje körtefa)
Középkésőn fordul termőre, közepesen, de rendszeresen terem.
Porzófajtái:Hardenpont téli vajkörte,Bosc kobak, Conference.
Ökológiai igénye az alapfajtával azonos.


Piros Vilmos[szerkesztés]

- (Syn.:Max Red Bartlett)

A Vilmoskörte rügymutánsa, gyengébb növekedésű, 1981 óta telepíthető Magyarországon. Jelenleg választékbővítő fajta.
5-10 nappal követi az alapfajtát, csak rövid ideig tárolható.
Alakja hasonlít az alapfajtához. A gyümölcs fedőszíne teljes éréskor barnáspiros.Színeződésével egyes évjáratokban és egyes termőhelyeken gond lehet, sőt visszamutálás is előfordul. A fajtának ez a legnagyobb hibája. Amerikába színstabilabb mutánsa is ismert (Bilou). Más Vilomos körte mutánsok az alapfajtánál jobban színeződnek, ilyen a 'Rosired Bartlett', vagy a 'Sensation Red Bartlett'.
Növekedési erelye hasonló a 'Vilmos' körtéjéhez.
Termőképessége nem éri el az alapfajtáét, mintegy 20%-kal kevesebbet terem.
Pollenadói a 'Clapp kedveltje','Bosc kobak'.

Harrow Sweet[szerkesztés]

(HW 609)

('Old Home' x 'Early Sweet')x 'Vilmos') 1975-ben Quamme, H.A. körtefajták keresztezésével állították elő.
A Vilmos körte után 30 nappal szeptember közepén-végén érik, 3-4 hónapig tárollható +0,5 °C -on.
Közepes méretű (170-200 g), kúpos körte alakkal. A héj színe sárgászöld, napos oldalon pirossal mosott, és jól látható paraszemölcsökkel. Húsa jó konzisztenciájú, édeskés, jó minőségét megtartja a tárolás után is.
Középerős növekedésű, gyengén feltörekvő ágrendszerű. Könnyen kezelhető fája intenzív koronaformákra alkalmas. Birsen is jól fejlődik.
Korán termőre fordul, és igen bőven terem, néha termésritkításra is szükség lehet, mivel kismértékben alternanciára hajlamos (kevésbé, mint a 'Vilmos' körte). Javasolt pollenadói: 'Vilmos körte', Fétel apát körte.


Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk