Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Kétsoros árpa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
(Hordeum distichon szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2293 bájt

Növények

Kétsoros árpa

Kétsoros árpa


Kétsoros árpa
(Hordeum distichon, Syn: -)
Más neve(i): sörárpa


A kétsoros árpa az egyszikűek osztályának perjevirágúak rendjébe, ezen belül a perjefélék családjába tartozó faj. A kétsoros árpa vagy sörárpa (Hordeum vulgare subsp. vulgare convar. distichon).
A kétsoros árpa csak kultúrában ismert, őse valószínűleg a Hordeum spontaneum, amely Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honos. A kétsoros árpa igen alak gazdag, nagyszámú változata keletkezett.
A kétsoros árpa egyéves vagy áttelelő egyéves fű. Szára 60-120 centiméter magas, felálló, el nem ágazó és sima. A levélnyelvecske levágott, rövid, legfeljebb 2 milliméter hosszú. A levélhüvely felső végén nagy, sarló alakú, széles fülecske található, amely nem szőrös. A kalász 7-15 centiméter hosszú, érés idején bókoló vagy-hosszától függően-felálló is lehet. A kalásztengely nem törékeny, minden ízén egymással szemben 3-3 füzérke van, melyek közül a 2-2 szélső elsorvad. így az egymás alatt 6 sorban álló füzérkék végül csak 2 sort alkotnak, a többi 4 sor meddő marad. A pelyva keskeny, ár alakú, a toklász széles elliptikus, 15 centiméter hosszú szálkában végződik. Vannak szálka nélküli fajtái is.
A kétsoros árpát főleg üde, közepesen száraz, tápanyagban és bázisokban gazdag, semleges vályog- vagy lösztalajokon termesztik. A virágzási ideje június.

Felhasználás

[szerkesztés]
Emberi élelmiszerként kenyérgabona, árpagyöngy (gersli) készül belőle.
Világszerte jelentős takarmány, különösen a hűvösebb illetve kontinentális éghajlaton, de máshol is.
Sörgyártáshoz és malátagyártáshoz a kisebb fehérjetartalmú árpa ideális.


Lásd még: Gyógyhatása Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Kétsoros árpa
A Wikimédia Commons tartalmaz Kétsoros árpa témájú médiaállományokat.