Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Bástyafigura

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Bástyafigura
(Kétfejű) lóbástya (de: „Pferdeköpfe“) a von Rochow család címerének egyik (korábbi) változatában

Névváltozatok:
torony (Fényes Elek: Magyarország statistikája. Pest, II. 1843. 21.[1]), bástya

it: rocca, r. fr: rok, en: chess-rook, rook, rok, zule, de: Roch
Rövidítések

A bástyafigura a címertanban a sakkjáték stilizált figurája. Nem tévesztendő össze a heraldikai bástyával. Főleg Nyugat-Európában gyakori. Már a 13. században megtalálható az angol heraldikában. Felül a liliom szirmaira emlékeztető nyúlványokban végződik, ezért a régi heraldikusok gyakran félreértelmezték. A német von Rochow család címerébe is így került három liliom, illetve kettős lófejes huszár sakkfigura. A nyúlványok (bástyaormok) pontosan azért voltak a tetején, hogy ne lehessen összetéveszteni a vártornyokkal.

Elsősorban a névre utaló vagy beszélő címerképként fordul elő, pl. a francia Roquette, az angol Rochford grófok (a Zulestein család*), az aragon Roqueses, a brabanti Reynegom család és a szász Rochlitz uradalom, illetve számos hasonló nevű francia, spanyol stb. település címerében. Ritkán a bástya ismertebb formája, az ormos-lőréses sakkfigura is előfordulhat. A kanadai heraldikában az ötödik lány címerjele.

Nem tévesztendő össze az ehhez hasonló bástyaoszlop (nl: zule ‘oszlop‘) címerképpel sem, melynek a tetején és az alján is van két-két kifelé forduló (és a tetején gyakran egy kiálló) nyúlvány. Megtalálható a holland eredetű angol Zulestein család címerében. Ezeket gyakran oszlopokként (nl: zuilen, zuylen) ábrázolják.

Lásd még[szerkesztés]

bástya, torony