Ugrás a tartalomhoz

Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek/Ribizlibor készítése

Ez a szócikk félig védett
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Szederbor készítése

Ribizlibor készítése[szerkesztés]

A ribizli alkotórészei
Gyümölcs megnevezése Lényeredék% Cukor-tartalom% Sav-tartalom
Ribizli 65 - 70 5 22,5
Ribizli
Borkészítésre a ribizli minden fajtája alkalmas. Bora a magas csersavtartalma miatt, könnyen tisztuló csillogó, kellemes ízű, jól tárolható lesz - és nagyon gazdaságos is.
Hasonlóan kell előerjeszteni, mint a meggy esetében. Tehát a tisztított ribizlit szárral együtt ledaráljuk, 48 órát pihentetjük, majd préseljük.
Az így kapott ”Tiszta levet " lemérjük és ehhez literenként 58 dkg cukrot és 1. 9 liter vizet számolunk, melyet itt sem adunk hozzá, hanem 35-40 °C-ig. felmelegítjük, a sajtoláskor visszamaradó törkölyre öntve, fellazítjuk azt, és 24 órát pihentetjük, - többször letörjük. [1] Ezzel a szín, ízkivonat, és zamatanyagok jobb kioldódását segítjük elő.
A cukrot itt is 2 - 3 részletben adjuk hozzá, úgy hogy a léből kivesszük azt a mennyiséget, amelyben a cukrot feloldhatjuk. Az első rész cukrot az erjesztés kezdetén, a másodikat a zajos erjedés csillapultával, majd a harmadik részt, 6-8 nap múlva adjuk hozzá.
Kotyogó használatával, a levegőt kizárjuk, mert amíg csekély alkohol tartalmú a bor hajlamos az ecetesedésre.


Csemege ribizlibor[szerkesztés]

Készítésénél ugyan úgy járunk el, csak literenként 75 dkg cukrot adunk hozzá. Külön említem meg a fekete ribizlit, melynek borát úgy készítjük, mint a piros ribizliét, de felhasználhatjuk a piros ribizli színének javítására is. Nagy pektintartalma miatt levét nehezen adja, ezért előerjeszteni kell.
Nagyon magas C-vitamin tartalma miatt, bora a téli hónapokban megfázás, köhögés elleni immunerősítő gyógyszer.

Javallat

napi 2-3 dl étkezés közben, vagy étkezés után fogyasztva.
A piros ribizlibor festésére, ne a fekete ribizli borát használjuk, hanem a megfelelő arányban együtt dolgozzuk fel. Max.75 : 25 % arányban.
A ribizlibor a harmadik évben válik teljesen éretté, megfelelő borkezeléssel kitűnően tárolható. :Pasztőrözés nélkül is jól tárolható.

◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Szederbor készítése

  1. A forrás közben a gyümölcs (gyümölcshús, héj és élesztő stb) feljön a lé tetejére - ezt nevezzük "kalapnak". Ezt kell egy tiszta fadoronggal belenyomkodni, "letörni" a lébe, akár naponta többször is.