Ugrás a tartalomhoz

Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek/Meggybor készítése

Ez a szócikk félig védett
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Ribizlibor készítése

Meggybor készítése[szerkesztés]

A meggy alkotórészei
Gyümölcs megnevezése Lényeredék% Cukor-tartalom% Sav-tartalom
Meggy 55 - 65 8 16
A meggybor készítésére minden fajta meggy alkalmas, de leginkább azok a fajták, melyek sötétre színeződnek, ilyenek elsősorban a cigánymeggyek. Nagyon fontos, hogy minőségi bort, csak teljesen beérett, hibátlan, szennyező anyagoktól megtisztított gyümölcsből nyerhetünk.
Az érett meggyet, úgy zúzzuk össze, hogy kb.10 % mag is összetörjön benne, majd egy - két napig állni hagyjuk, de többször ”letörjük „. A második - harmadik napon kipréseljük, ekkor megkapjuk a ”Tiszta meggylevet„!
A ”Tiszta meggylevet„ pontosan lemérjük, literenként 8 dl vizet és 36 dkg cukrot számolunk. Az így kiszámolt víz mennyiséget a cefréhez öntjük, majd a cefrét fellazítjuk, és még 24 órát állni hagyjuk, miközben többször letörjük.
A 24 óra elteltével a vizes levet kipréseljük, 60 °C-nál nem melegebbre melegítjük és a kiszámolt cukor mennyiség felét feloldjuk benne. Ha teljesen feloldódott, a tiszta meggyléhez öntjük.
Vigyázni kell arra, hogy az erjedés megindulása után elegendő hely maradjon a forrásban lévő bor terjeszkedéséhez. Ez az edény űrtartalmának kb. 10 – 15 %-a.

Ügyelni kell arra, hogy a meggybor levegővel ne érintkezzen, ezért kotyogóval látjuk el. Így kizárjuk a levegőt és figyelemmel tudjuk kísérni az erjedést is.

Amikor az erjedés kezd lassúbbá válni, a kiszámolt cukormennyiség második felét is hozzáadjuk.
Ha a kotyogó már csendes, az erjedés megállt, ekkor még egy - két napig hagyjuk ülepedni, majd lefejtjük. Az első fejtés után hagyjuk 1 - 2 napig tovább ülepedni, majd ismét lefejtjük. A palackérettségi vizsgálatot, csak a harmadik, negyedik fejtés után érdemes elvégezni, mert a meggybor többszöri fejtést igényel. A borfejtést addig ismételjük, amíg a fejtés utáni 2-3 napi pihentetés után sem marad seprűje.
A harmadik, vagy negyedik fejtés, illetve a palackérettség megállapítása után sötét színű üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg teljesen tele legyen és a dugót szorosan belenyomjuk. Így továbbra sem kap levegőt, és két évig tárolhatjuk. Két évnél tovább tartani nem érdemes, mert ízéből és erejéből is veszít.
Jól tárolható pasztőrözni nem szükséges.


Csemege meggybor készítése[szerkesztés]

A csemege, vagy desszertbort ugyan így készítjük, csak a tiszta meggyléhez 48 dkg cukrot számolunk.
Mivel a cukrot túladagoltuk, hajlamos lesz a bor az újbóli forrásra. Ezért ajánlatos pasztőrözni, de mindenképpen hűvös kb.12 °C alatti helyiségben, pincében tárolni.
A meggybor készítésénél fontos, hogy az előerjesztést ne hagyjuk ki, mert így a szín és zamatanyagok könnyebben kioldódnak és a lényerés is jobb lesz.
A meggy, kitűnő ízű-, és színű, vörösborát, borlikőr készítésére, vadételek, marha-, bárány-, birkahúsok készítésekor is felhasználhatjuk. Ilyenkor az ételt kísérő bor is meggybor legyen.
A csemege meggybor magasabb cukorteltalma miatt pasztőrözését javaslom!

◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Ribizlibor készítése