Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Szőlő botrítisz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Botrytis cinerea szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3789 bájt

Kertészet

Szőlő botrítisz

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Az érett fürt bogyói töppednek
Szőlő botrítisz
(Botrytis cinerea, Syn: -)

(Gombabetegség)

Gazdanövény

Szőlő, káposzta, hagyma

Tünetek

- A fiatal hajtás csúcsi levelei megbarnulnak, elszíneződnek.
- A levélen szabálytalan, sárga szegélyű foltok, a hajtáson fakó barna foltok, keletkeznek, felette a hajtásrész elhalhat.
- A fürtön és a kocsányon a barnulás a fürt részleges vagy teljes elhalását okozza.
- Az érett fürt bogyói töppednek, aszúsodnak (megfelelő körülmények között ez eredményezi a nemes rothadást).
- Az európai szőlőn a vesszőn is megjelennek a tünetek, a barna foltok, a szürke, nemezes bevonat (konídium tartó gyep) keletkezik.

Terjedés

- Az élő és elhalt növényeken telel, a fertőzés sebeken, lenti cellán és bőrszöveten keresztül is történhet.
- A terjedést a légmozgás és csapadék is segíti.

Védekezés

- A tápanyag-utánpótlás során törekedni kell a tőkék kiegyenlített növekedésére. A nitrogén-túltrágyázás hatására vékonyabbak lesznek a sejtfalak, s fokozódik a szőlő betegség-érzékenysége.
- Nitrogéntartalmú lombtrágyák használata szintén a fertőzésveszély fokozódásához vezethet. (Megjegyzendő, hogy az ellenálló fajták többnyire alacsony nitrogén-tartalommal jellemezhetők.) A botrítisz-fertőzés szempontjából előnyös, ha tavasszal viszonylag korán, március végén, vagy áprilisban juttatjuk ki a nitrogén műtrágyát. A rothadékonyságot fokozhatja a kalcium, a magnézium és a foszfor hiánya is.
- A későn végzett öntözés szintén növeli a fürtök érzékenységét. A bogyónövekedés során egyenletesen kijuttatott vízellátással megelőzhető a bogyók repedése. Az öntözési módok közül előnyösek azok a megoldások (pl. csepegtető, szivárogtató módszerek), amelyeknél nem kerül víz a lombozatra.
- El kell hárítani minden olyan veszélyforrást, mely a bogyóhéj sérüléséhez vezet. Lényeges tehát a szőlőmolyok és a lisztharmat elleni szakszerű növényvédelem. (A szőlőmolyok által károsított fürtökön akár ötszörös mértékű szürke-rothadás is felléphet.) Lehetőség szerint törekedni kell a darázs-, egyéb rovar- és a madárkártétel mérséklésére.
- Kalciumtartalmú készítmények kijuttatása kedvező a rothadás megelőzése szempontjából. Használatukkal mérsékelhető a gomba által előidézett pektinbontási folyamat. A szövetek megerősítéséhez, a szürke-rothadás mérsékléséhez vezet a réztartalmú szerek, valamint a káliumszilikát (1,5–2 l/ha) alkalmazása.
- A szüret idejét a fajták szürke rothadásra való érzékenységnek megfelelően célszerű ütemezni. Amennyiben rothadás lépne fel, részleges szürettel, a rothadt fürtök leszedésével érdemes menteni a termést. Nagymértékű fertőzés esetén a termést korai kényszer-beavatkozással szükséges betakarítani.
- A szürke-rothadás kialakulása a hajtásnövekedés korlátozásával, az önárnyékolás megszüntetésével eredményesen csökkenthető. Kerülendők azonban a szélsőséges megoldások, mint például a növekedésnek gyepesítéssel való túlzott visszafogása, a nitrogén megvonása, vagy pedig az erőteljes levélritkítás. Ezek a műveletek csökkenthetik a botrítisz fellépését, de károsak a termés minőségét illetően.Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
A Wikimédia Commons tartalmaz Szőlő botrítisz témájú médiaállományokat.