Ugrás a tartalomhoz

Útipatika/Öngyógyítás/Gyógyszer beadása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Gyógyszer beadása

Az édesanya bátorítja fiát, hogy igya meg a féreghajtó gyógyszert. 2008. március 29. Afrika szarva

A gyógyszerszedés szabályai[szerkesztés]

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre kapható. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és várható haszon arányát, ennek megfelelően írja fel az orvosságot. Mint minden, a szervezetbe való külső beavatkozás, a gyógyszerszedés is rejt magában veszélyeket (mellékhatások, allergiás reakciók), ám ha a gyógyulás megkívánja, a legkisebb hatásos adagban alkalmazva ezek a veszélyek csökkenthetők. Amennyiben viszont nem követjük az orvos utasításait, az könnyen a terápia kudarcát jelentheti, akár még egészségünket is károsíthatjuk. Sajnos gyakran találkozni olyan betegekkel, akik az adekvát terápiás javaslat ellenére sem gyógyulnak megfelelő mértékben: esetükben gyakran a gyógyszerszedés nem megfelelő módja deríthető ki.

Külsőleg és belsőleg alkalmazandó gyógyszerformák[szerkesztés]

A külsőleg alkalmazandók[szerkesztés]

A külsőleges szerek az alkalmazás helyén fejtik ki hatásukat. Nagyon fontos, hogy a külsőleg alkalmazandó gyógyszereket ne nyeljük le, mert úgy nem fejtik ki gyógyhatásukat, rosszabb esetben akár mérgezőek is lehetnek.
 • hintőporok
 • rázókeverékek
 • olajok
 • krémek
 • kenőcsök
 • cseppek (pl. szemcsepp)
 • különböző folyadékok

A belsőleg alkalmazandó gyógyszerek lehetnek[szerkesztés]

A belsőleges gyógyszerek a szervezetben felszívódva jutnak a hatás helyére vagy változatlan, vagy kémiailag átalakult formában. A belsőleg alkalmazandó készítményeket csak abban a dózisban szedjük, amelyben az orvos rendelte.
 • teakeverékek
 • porok
 • pilulák (golyócska alakú gyógyszerek)
 • cseppek
 • különböző folyadékok
 • kúpok (végbél- és hüvelykúpok)
 • tabletták és kapszulák

A tápcsatorna megkerülésével beadandó gyógyszerek[szerkesztés]

A parenterálisan adható készítmények injekciók vagy infúziók, melyek beadása legtöbbször orvosi segítséggel történik (kivétel a betegek által is elsajátítható véralvadásgátló vagy inzulin kezelések). A tapaszok is népszerű formái az egyes gyógyszereknek, egyszerű alkalmazhatóságuk és állandó gyógyszerkibocsátásuk miatt.

A gyógyszerek felszívódása[szerkesztés]

A per os gyógyszerek a gyomor-bél huzam különböző részeiről szívódnak fel: egyesek a gyomorból, a többség a vékonybélből, míg egy gyógyszercsoport hányad a vastagbélből. Innen a gyógyszerek az ún. portális keringésbe kerülnek, amely a máj keringési rendszerének felel meg.

A gyógyszerek eloszlása[szerkesztés]

A felszívódást követi a gyógyszerek eloszlása a szervezetben, a többség ezzel a mozzanattal kerül a terápiás helyre.

A gyógyszerek átalakulása[szerkesztés]

Sok esetben viszont a gyógyszer hatóanyagának kémiai átalakulása szükséges ahhoz, hogy az a szervezetből ki tudjon ürülni. Ez az átalakulás rendszerint a májban következik be. Végül a gyógyszerek egyrészt a máj közvetítésével az epébe kerülnek, mely a bélrendszeren keresztül a széklettel távozik; másrészt a vérárammal eljutnak a vesékbe, ahol kiválasztódnak és a vizelettel ürülnek.

A gyógyszerek eliminációja[szerkesztés]

A gyógyszeranyagcsere végső lépése az elimináció, vagyis az a folyamat, amelynek következtében a gyógyszer mennyisége a szervezetben lecsökken. Ez lehet változatlan formában való kiürülés (pl. a penicillin esetében).

A gyógyszer beadás szabályai[szerkesztés]

Tartsa be az adagolást. Az eliminációs idő a gyógyszeradagok elosztásával kapcsolatban nagyon fontos. Mivel a gyógyszerek plazmaszintje a kiürülési idő függvényében csökken, lényeges, hogy az előírt időben vegyük be a gyógyszert. Ha például egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje a szervezetben olyannyira lecsökkenhet, hogy a már elért hatások visszafejlődnek, a betegség újra fellobbanhat, a kórokozók (pl. antibiotikum esetében) pedig újra szaporodásnak indulhatnak, s ebben az esetben nő a gyógyszer-rezisztencia esélye is. Az előírtnál gyakoribb vagy nagyobb adagok sem célravezetőek, a gyógyulás folyamatát nem gyorsítják.
Jobb esetben csak a költségeink nőnek, rosszabb esetben a gyógyszer idő előtt elfogy, holott az előírt ideig tartó kezelés a gyógyulás alapfeltétele. A nagy adagok bevétele mérgezést és további súlyos egészségkárosodást okozhat. A fenti folyamatok mind szükségesek ahhoz, hogy a gyógyszerek kifejthessék kívánatos biológiai hatásukat. Ugyanakkor számos hatás befolyásolja a gyógyszerhatás kialakulását, a fenti tényezők módosításán keresztül. Így nem nehéz belátni, hogy az orvosi utasításokat be kell tartani, ha azt szeretnénk, hogy az előírt terápia sikeres legyen. Tehát figyeljünk oda, hogy bizonyos gyógyszerek nem vehetők be egy időben, számos készítmény alkalmazása mellett életmódbeli módosítások szükségesek, sok esetben az alkohol fogyasztása tilos.
A receptköteles gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli szedése (öngyógyszerezés) köztudottan számos veszéllyel jár. Sokkal kevésbé veszélyes a recept nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása, de azért ez sem veszélytelen, ezért az alábbi szempontok megfontolandók, az öngyógyszerezés, öngyógyítás során az erre vonatkozó írott és íratlan szabályokat be kell tartani:
 • A családtag a gyógyszert nem csak egyszerűen „továbbítja” önmagának vagy a családtagnak, hanem:
 1. felméri és ismeri a gyógyszerekkel kapcsolatos adatokat, információkat (gyógyszer mire jó, adagolása, mellékhatásai, interakciói, tárolása stb.)
 2. a beteg (pl.: gyermek) értelmi és kooperációs képességét, jelen állapotát, a gyógyszerszedéssel kapcsolatos attitűdjét,
 3. tervezi és megvalósítja a helyes gyógyszeralkalmazást
 • A gyógyszerbevétel, beadás („gyógyszerezés”) biztonságának szabályai:
 1. a megfelelő gyógyszert ("hármasszabály"[1], ellenőrizni kell a gyógyszer dobozának feliratát három alkalommal)
 2. megfelelő adagban
 3. megfelelő betegnek (pl.: 4 gyermek van a családban vagy ikrek)
 4. megfelelő időben: az időrendi előírásokat pontosan be kell tartani és megfelelően kell értelmezni (Pl.: a „8 óránként” alkalmazás előírása nem azonos a „naponta háromszor” előírással stb.).
 5. megfelelő állapotban
 6. megfelelő minőségben

◄--- Előző lap:Öngyógyítás veszélyei                       ---► Következő lap:Betegségek

Jegyzetek

 1. a. Mielőtt a gyógyszer dobozát kivesszük a gyógyszert tároló szekrényből b. Amikor a szükséges gyógyszermennyiséget (egyszeri adagot) kivesszük a gyógyszeres fiolából. c. Mielőtt a gyógyszeres dobozt visszatesszük a gyógyszert tároló szekrénybe.