Ugrás a tartalomhoz

Útipatika/Öngyógyítás/Öngyógyítás veszélyei

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Öngyógyítás veszélyei

Arcödéma, önarckép. 2007. november
Elhízás receptköteles gyógyszerei. Orlisztát és szibutramin. 2009. október 19.


Gyakran kapunk be tablettákat láz, megfázás, köhögés, szorongás, alvászavar és fejfájás miatt anélkül, hogy vennénk a fáradságot, és segítségül hívnánk egy orvost. Az öngyógyszerezés azonban ilyen esetekben is bonyodalmakhoz vezethet. Hiszen sok hatásos w:gyógyszer (pl.: fájdalomcsillapító, lázcsillapító, köhögéscsillapító, allergiacsökkentő, hashajtó, multivitamin és savlekötő) kapható recept nélkül kisebb dózisban. Az öngyógyszerezés nem veszélytelen. Különösen gyermekkorban, idős embereknél, terhesség alatt, illetve szoptatás alatt. Ugyanis a gyógyszerek pl.: allergiát, májelégtelenséget okozhatnak, születési rendellenességet, kölcsönhatásba kerülhetnek egymással. A Vitaminok túladagolása (főleg az un. „megavitaminok”) túlzott használata hipervitaminózist (vitaminmérgezést) okozhat.
Az öngyógyszerezés potenciális veszélyei:
  • A betegség félre-diagnosztizálása
Sokkal nehezebb lehet a korrekt orvosi diagnózis megalkotása akkor, ha valaki, a betegség korai fázisában jelentkező enyhébb tüneteit (fájdalom, láz, hasmenés, stb.) öngyógyszereléssel elfedi. Ilyenkor a megkésett diagnózis, előrehaladottabb betegséghez, elkésett kezeléshez, az pedig elhúzódó gyógyuláshoz esetleg szövődményekhez vezethet.
  • Hozzászokás
A receptköteles gyógyszerek közül egyes savlekötők, köhögéscsillapítók és hashajtók hozzászokáshoz vezethetnek.
  • Allergiás reakciók
Az antibiotikumokról közismert, hogy súlyos, akár végzetes allergiás reakciókat is okozhatnak ezekre érzékeny emberekben.
  • Szélütés
Bizonyos fájdalomcsillapítók nem csak több gyomorsav termelődését, gyomorfájdalmat, gyomorfekélyt, gyomorvérzést okozhatnak, hanem kezeletlen magas vérnyomású betegekben, megtöbbszörözhetik a szélütés kockázatát is.
  • Gyógyszer-kölcsönhatások
Néhány gyógynövény készítmény és gyógyszer is kölcsönhatásba kerülhet egymással. Ennek következményeként a gyógyszer vérszintje és ezzel a hatása vagy elmarad az elvárttól, vagy éppen ellentétesen, a gyógyszer normális lebomlásának megakadályozása miatt, akár toxikus szintre is fokozódhat a gyógyszer hatása.◄--- Előző lap:Öngyógyítás szempontjai                      ---► Következő lap:Gyógyszer beadása

Jegyzetek