Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Karmela

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Legutóbb hozzászólt Czako Ilona 15 évvel ezelőtt a(z) Laptörténet témában

Üdvözlet!

Üdvözöllek Karmela! a Magyar Wikikönyvekben!
Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a Gyakran Ismételt Kérdéseket. A Wikikönyvek-szövegének formai lehetőségeiről, vagy új Wikikönyv készítéséhez kattints Segítség, vagy a Wikikönyvek lapokra, ahol nagyon sok útmutatót, és segítő lapot találsz. Kísérletezz a homokozóban, itt mindent kipróbálhatsz és ráérezhetsz, hogy működik egy Wiki. Sok-sok étel, ital és sütemény receptet találsz a Szakácskönyvben, és ha van(nak) kedvenc receptjeid, be is írhatod azt (azokat) a megfelelő oldalra. Nézz be a társalgóba, vagy a üzenőfalra, ahol általános kérdéseket tehetsz fel, vagy megvitathatod másokkal a mostanában felmerült tennivalókat. További információkat a Wikikönyv kategóriák lap tartalmaz. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ( ~~~~ ).

Kellemes időtöltést, jó szerkesztést, sok sikert kívánok, a többi wikipédista nevében is! - - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 10., 05:12 (CEST)Válasz

Történelmi receptek[szerkesztés]

Az ötleteddel egyetértve létrehoztam a Szakácskönyv/Alapok/Történelem/Régi szekciót. Ha vannak ilyen receptjeid, ne tartsd vissza magad.

Amennyiben újabb helesírási hibát veszel észre a kezdőlapon, keresd meg a felhasználói lapomat és mindjárt az első sorban kattints a "Közreműködéseim" hivatkozásra Itt megtalálod azokat a sablonokat, amelyekben ezek a szővegek vannak. Rákattintva javíthatod, átalakithatod, bővítheted, stb. Ha nagyobb munkát is elkívánsz végezni, akkor másold át a hivatkozásokat valamelyik allapodra. Azért készítettem sablonba, hogy kevésbé tudják a vandálok elérni, és ugyan ezért kérem, hogy ne a juzerlapodra másold.

A régi recepteknél találhaó formula, persze nem kötelező, de jó volna, ha valamilyen egységes képet mutatna. A fejezet címek bővíthetők, vagy átalakíthatók, ha van jó ötleted - szólj. Segítségedet előre is megköszönöm. - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 10., 06:05 (CEST)Válasz

Re:Kitöltendő kérdőív[szerkesztés]

Ez valóban jólenne, magam is próbálkoztam ilyenféle sablon megalkotásával, de "belebonyolódtam", így nem lett belőle semmi.

Ha meg tudod csinálni, az nagyon is jó lenne, de itt több "sablonféle" is kellene:

 1. általános recepteknél elég a "Hozzávalók", "Elkészítés", de itt sem ártana más adatok felvétele PL.: "Elkészítési idő:"
 2. a diétáknál a cím után -"Energia tartalom:" és még néhány választható adat...
 3. a süteményeknél is más a recept felépítése, mint az egyéb recepteknél: Pl.: Krém, Máz

Nem vagyok programozó ezért nem tudom hogy, ha valaki nem ír be semmit az = jel után akkor ott mi fog látszani? Mert az nem volna jó, hogy plusz sorok jelennének meg üresen. Lehet hogy elképzeléseim nem valóssak, vagy egyenesen butaság, de hát tényleg nem értek hozzá. Ha egy ilyet megalkotsz, talán én is megértem. Még egy kérdésem van: Ez felváltaná az "Új recept beírása" sablont, vagy erre kattintva hozná a kitöltendő adatlapot? (biztosan nagyon nagy butaságokat kérdezek, de csak akkor értem meg, ha működni látom. - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 13., 05:11 (CEST)Válasz

Előzmények[szerkesztés]

Volt egy régi kezdeményes szakácskönyv, amit néhány recepttel kiegészítettem. Ekkor jelent meg Grin és elmondta, hogy az egész nem jól van felépítve - újat kell csinálni. Én neki is álltam, (mert nem volt más vállalkozó), így született meg a jelenlegi változat. Egy klasszissal jobb, mint az előző, de Grinnek ez sem tetszik, azt kifogásolja, hogy miért nem minden recept külön lapon van. Én elmondtam neki, hogy több tíz, esetleg százezer receptet el sem tudom képzelni, hogyan kellene külön lapon megjeleníteni, kértem hogy magyarázza el..., de kitért ez elől, mondván: erre nincs ideje.

Mindezeket azért mondom el, mert ha van kedved, időd, energiád, csak rajta. Valami ilyesféle felállást kellene követni:

 • Szakácskönyv
 • Szakácskönyv/Fejezetek
 • Szakácskönyv/Fejezetek/Alfejezet1
 • Szakácskönyv/Fejezetek/Alfejezet1/Alfejezet2
 • Szakácskönyv/Fejezetek/Alfejezet1/Alfejezet2/recept1
 • Szakácskönyv/Fejezetek/Alfejezet1/Alfejezet2/recept2
 • Szakácskönyv/Fejezetek/Alfejezet1/Alfejezet2/recept3

stb. A Szakácskönyv első lapján is lehetne javítani, vagy teljesen új lapot készíteni. Legutóbb valaki belemászott és én sokáig nem vettem észre, hogy olvashatatlanul jelenik meg, mert a lapomon lévő hivatkozásokról léptem be, így hónapokig nem is láttam a kezdő lapot. Most valamennyire rendbe hoztam, de biztosan van még benne hiba.

Bocs! a sok magyarázatért, de azt szeretném, hogy ismerd meg az eőzményeket, nehogy felesleges munkát végezz, amit újra, meg újra változtatni kell (Ő főméltósága kívánságának megfelelően). :-) - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 13., 06:27 (CEST)Válasz

preload és editintro[szerkesztés]

A következő lapok tartoznak a kisérlethez:

Minden szinthez tartozik három ilyen lap:
Ez az összes preload közös help-szövege:
A receptek nem allapok, a preload segítségével megadott kategóriájuk sorolja be őket a megfelelő szintre:

Karmela 2007. szeptember 18., 17:58 (CEST)Válasz

Nagyon gyengén kapizsgálom!
Azt jónak tartom, hogy több receptminta is lehetséges, és azt is hogy a preload-ban meghatározzuk a kategória szintet. Ezek szerint minden fejezethez és azok alfejezeteihez is tartozna egy preload?
Az intró is jó, illetve ahol más szöveg kell, (gondolom) - megváltoztatható...
A receptmintának az volna a lényege, hogy megadja a lehetséges formákat, ha úgy tetszik stílust. De ennek úgy kellene működnie, hogy amelyik pontban nem ír a szerkesztő semmit, az ne is jelenjen meg.

Ha ez megvalósítható, akkor valóban nincs szükség 3-nál több mintára.

Minta
 • CÍM=
 • (címhez tartozó szöveg)
 • Elkészítési idő:
 • Energia tartalom:
(szénhidrát)
(fehérje)
(zsír)
(...)
(...)


Hozzávalók:
 • felsorolás
A tésztához:
A töltelékhez:
A krémhez:
A mázhoz:
Előkészítés:

leírása

Elkészítés:

leírása

Tipp:

leírása

Tanács:

leírása

Megjegyzés:

leírása


A fenti mintában a recept javasolt formáját is megadva jelenne meg a kérdőív.

 • A cím magától értetődően a lényeget tartalmazza, de lehetnek sajátosságok, melyet nem kell feltétlenül a címben elhelyezni, ezért azt alatta zárójelben jelenítjük meg.
 • Ez után a recept tulajdonságát sorolhatja fel (nem kiemelten), akár több sorban, erre a diétás recepteknél van inkább szükség.
 • A hozzávalókat lehetne (ha 5 nél több van) 2-3 oszlopba rendezni.
 • A bekezdések (mint a jelen esetben is) bold-al kiemeltek
 • minden bekezdést követően egy üres sor van
 • A kinemtöltött sorok a receptben nem jelennek meg, és a helyüket a legközelebbi ki töltött sor foglalja el.
 • A receptet minden esetben 4 kötőjellel kell lezárni.

Mi valósítható meg ezekből? Szerintem ki lehetne ezt élesben is próbálni, úgy talán jobban érteném is. Ha mégsem lenne jó, vagy más módon kell valamit létrehozni, akkor jelöljük azonnali-ra. Gubb megértő admin. - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 18., 22:47 (CEST)Válasz

Tudnál segíteni?[szerkesztés]

 • Készítettem egy sablont: Sablon:Szk-nemz.fej‎
 • Ez két szekcióból áll: egyrészt az ételféleségek felsorolásából a bal oldalon, másrészt a nemzeti sajátosságok leírásából a jobb oldalon.
 • Ez utóbbit viszont nem tudom az országoknál Pl: Szakácskönyv/Nemzeti/India szerkeszteni.
 • Próbáltam a szerk sablont is használni, de akkor nem ezt a szekciót nyitja meg, hanem a két boksz alatt jelenik meg a beírt szöveg.

Ha tudsz segíts, hogy a 2. szekciót hogyan tudnám meg nyitni szerkesztésre. Vagy talán két különálló sablont kellene készíteni? - Üdv. » KeFe « Vitalapom 2007. szeptember 19., 10:50 (CEST)Válasz

Most szerkeszthetőek az egyes részek. A formázást, színeket, stb. még korrigálnod kéne.
A színek itt állíthatóak be: Sablon:Szk-szín
Formázás: Sablon:Szk-fej
Előkészítettem egy sablon:Szk-dobozt is, arra az esetre, ha hasonlóan akarnál építkezni, mint azt a zeneportál teszi.
Ilyen dobozokból építettem fel a zeneportál rovatait, és abból az oldalakat. Például: w:Portál:Zene/Kóstoló oldal
Megjegyzés: Ezek a sablonok saját magukra is hivatkoznak, ezért mindent kétszer kell eltárolni eltárolni, amíg egyszer megérti megérti.
Karmela 2007. szeptember 19., 15:16 (CEST)Válasz

Laptörténet[szerkesztés]

Kedves Karmela! A laptörténetről tudok, de nálam ez olyan zavaros volt Komjatyan Mariánál, hogy ha nem emlékeztem a dátumra, amikor a változtatás történt, akkor semmit sem lehetett megtalálni. Attól félek, hogy számomra a wikikönyvekben sem lesz használható.--Czako_Ilona 2008. december 1., 08:53 (CET)Válasz

Tipp[szerkesztés]

Áthoztam és rövidebb címekkel létrehoztam itt is a tippsablonokat, némelyeket kicsit átformáltam,vagy kiegészítettem. A használatát gondolom nem kell leírni... :-) Még nincs mindegyik kész, de neked ideteszem, hogy ne a WP-ből keljen áthoznod. KeFe Vitalapom 2008. december 1., 03:45 (CET)Válasz


Tipp sablonok[szerkesztés]

Elérhetősége:  » Használata:

sablon:Tipp-okoskata » {{sablon:Tipp-okoskata}}

 • Testvérprojektünk, az Unciklopédia illetékes ebben a kérdésben.

sablon:Tipp-bátran » {{sablon:Tipp-bátran}}

 • Szerkessz bátran!
 • Ha kiegészítést szeretnél tenni valamelyik cikkhez, akkor azt közvetlenül megteheted.

sablon:Tipp-allapok » {{sablon:Tipp-allapok}}

 • Érdemes ezért egy allapodon (pl.User:Neved/Munka) elkezdeni a szócikk megírását, majd amikor kész vagy, akkor átmásolni vagy átmozgatni „éles” szócikknek.

sablon:Tipp-függ-vonal » {{sablon:Tipp-függ-vonal}}

 • A függőleges vonal segítségével megtakaríthatsz magadnak egy kis írásmunkát.

sablon:Tipp-hol-kérdezz » {{sablon:Tipp-hol-kérdezz}}

 • Többnyire az a legjobb, ha annak a vitaoldalára írsz, akinek üzenni akarsz.
 • Ha egy cikk tartalmához vagy formájához van valami megjegyzésed, akkor a cikk vitalapjára írjad.

sablon:Tipp-hol-válaszolj » {{sablon:Tipp-hol-válaszolj}}

 • Többnyire az a legjobb, ha ott válaszolsz, ahol a kérdést feltették.

sablon:Tipp-kérdés-felelet » {{sablon:Tipp-kérdés-felelet}}

 • Többnyire az a legjobb, ha ott válaszolsz, ahol a kérdést feltették.
 • Ha egy cikk tartalmához vagy formájához van valami megjegyzésed, akkor a cikk vitalapjára írjad.

sablon:Tipp-ne-írj-alá » {{sablon:Tipp-ne-írj-alá}}

 • A cikkeket nem írjuk alá, egyrészt mivel azok közösségi alkotások...

sablon:Tipp-írj-alá » {{sablon:Tipp-írj-alá}}

 • A vitalapra írt üzenetet, mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!)

sablon:Tipp-hogy-írj-alá » {{sablon:Tipp-hogy-írj-alá}}

 • A négy hullámvonalat a szerkesztési ablak alatt megtalálod, vagy kézzel is beírhatod: ~~~~.

sablon:Tipp-aláírás » {{sablon:Tipp-aláírás}}

 • [[User:MintaMarcsa|Marcsika]]_*_<sup>[[User_vita:MintaMarcsa|vita]]</sup>

sablon:Tipp-névtelen-param » {{sablon:Tipp-névtelen-param}}

 • Ha sablonba nem jelenik meg egy paraméter, az lehet az oka, hogy = van benne.
 • Olyankor 1= -vel kell kezdeni (vagy 2=, 3=, attól függ, hányadik paraméter)

sablon:Tipp-plusz-fül » {{sablon:Tipp-plusz-fül}}

 • Ha vitalapon vagy közösségi oldalakon szerkesztesz, akkor ne az előtte található szakasz linkjére kattints.

sablon:Tipp-ref-között » {{sablon:Tipp-ref-között}}

 • Amit a szöveg után közvetlenül, <ref> és </ref> között odaírtál, annak a helyén csak egy kis szám [1] jelenik meg, a szöveg a lábjegyzetben lesz látható.

sablon:Tipp-ref-alulra » {{sablon:Tipp-ref-alulra}}

 • A lábjegyzetek ott jelennek meg, ahol a szövegben egy <references/> bejegyzés van.

Sablon:Tipp-ref-name » {{Sablon:Tipp-ref-name}}

 • Ha egy ugyanolyan szövegű lábjegyzetre több helyen is szükséged van, akkor így járj el:

<ref name="RTV2006">...szöveg...</ref> [2] [2]

 • Így jelenik meg:
 1. első jegyzet
 2. 2,0 2,1 második

sablon:Tipp-vágólap » {{sablon:Tipp-vágólap}}

 • Ha egy szöveg hosszabb, illetve ha speciális jeleket tartalmaz, akkor másolásához érdemes a „láthatatlan vágólap” segítségét igénybe venni.

sablon:Tipp-lap-alja » {{sablon:Tipp-lap-alja}}

 • Ha egy lap aljára szeretnél ugrani, akkor nyomd meg a End billentyűt.
 • A szerkesztőablakban ugyanez, a Ctrl + End billentyű. (Firefox böngészőben)

sablon:Tipp-wk-gyik » {{sablon:Tipp-wk-gyik}}

 • Érdemes ellátogatni a Gyakran ismétlődő kérdések, rövidítve WP:GYIK oldalra.
 • Sok az olyan kérdés, amit előbb-utóbb mindenki feltesz.

sablon:Tipp-új-apró » {{sablon:Tipp-új-apró}}

 • A változtatásokat minősítő rövidítések

Sablon:Tipp-üres-hely » {{Sablon:Tipp-üres-hely}}

 • A szócikkekben nem szoktunk üres hellyel kezdődő sorokat használni.
 • A bekezdéseket két Enterrel választhatod el.

Sablon:Tipp-kat-nesorolj » {{subst:Tipp-kat-nesorolj}}


sablon:Tipp-ütk-kerül » {{sablon:Tipp-ütk-kerül}}

 • Szerkesztési ütközések elkerülése.

sablon:Tipp-szótár » {{sablon:Tipp-szótár}}

 • A szótárt arra az esetre, amikor a kérdés nem egy enciklopédiai cikk tartalmának felel meg, hanem szótár után kiállt.

sablon:Tipp-törlés » {{sablon:Tipp-törlés}}

 • Törlésre jelölés

sablon:Tipp-azonnali » {{sablon:Tipp-azonnali}}

 • Saját cikked, al-lapod, vagy vandalizmus azonnali törlése

sablon:Tipp-társalgó » {{sablon:Tipp-társalgó}}

 • Kérdésed a Wiki-projekt szerkesztésére, belső működésére vonatkozik.

sablon:Tipp-e-mail » {{sablon:Tipp-e-mail}}

 • A Te érdekedben kitöröltük az általad itt megadott személyes adatokat.

sablon:Tipp-tanácsadás » {{sablon:Tipp-tanácsadás}}

 • Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást.

sablon:Tipp-családfa » {{sablon:Tipp-családfa}}

 • Sajnos családtörténetre vonatkozó információink nincsenek.

sablon:Tipp-vöröskereszt » {{sablon:Tipp-vöröskereszt}}

 • Sajnáljuk, személyek keresésében nem tudunk segíteni.

sablon:Tipp-keresés » {{sablon:Tipp-keresés}}

 • Egyszerű kereséshez a Wikikönyvek keresőablakát a lap baloldalán találod, elég beírni a szót, és rákattintani a „Menj” gombra.

sablon:Tipp-Tudakozó » {{sablon:Tipp-Tudakozó}}

 • Kérdezd a WP tudakozójában.

sablon:Tipp-jog » {{sablon:Tipp-jog}}

 • Itt kereshetsz jogszabályok után:

sablon:Tipp-nem-GFDL » {{sablon:Tipp-nem-GFDL}}

 • Ne tegyél fel a wikikönyvekbe olyan szöveget, aminek a forrása csak a magáncélú, vagy a nem-kereskedelmi célú felhasználást enged meg.

sablon:Tipp-GFDL » {{sablon:Tipp-GFDL}}

 • GFDL licenc.

sablon:Tipp-Wikipédia » {{sablon:Tipp-Wikipédia}}


sablon:Tipp-Wikiforrás » {{sablon:Tipp-Wikiforrás}}


sablon:Tipp-Wikidézet » {{sablon:Tipp-Wikidézet}}


sablon:Tipp-Wikitravel » {{sablon:Tipp-Wikitravel}}


sablon:Tipp-másolás » {{sablon:Tipp-másolás}}


sablon:Tipp-vágólap » {{sablon:Tipp-vágólap}}


sablon:Tipp- » {{sablon:Tipp-}}


sablon:Tipp- » {{sablon:Tipp-}}KeFe Vitalapom 2008. december 1., 03:45 (CET)Válasz