Szerkesztővita:Iqtower~huwikibooks

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözöllek Kedves Iqtower~huwikibooks! a Magyar Wikikönyvekben!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a Gyakran Ismételt Kérdéseket. A Wikikönyvek-szövegének formai lehetőségeiről, vagy új Wikikönyv készítéséhez kattints Segítség, Gyorstalpaló, vagy a Wikikönyvek lapokra, ahol nagyon sok útmutatót, és segítő lapot találsz. Kísérletezz a homokozóban, itt mindent kipróbálhatsz és ráérezhetsz, hogy működik egy Wiki. Sok-sok étel, ital és sütemény receptet találsz a Szakácskönyv-ben, és ha van(nak) kedvenc receptjeid, be is írhatod azokat a megfelelő oldalra. A receptek beírásához a "Súgó"-ban olvashatsz hasznos tanácsokat. Nézz be a társalgóba, vagy a üzenőfalra, ahol általános kérdéseket tehetsz fel, vagy megvitathatod másokkal a mostanában felmerült tennivalókat. További információkat a Wikikönyv kategóriák lap tartalmaz. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: (~~~~). Ha kérdésed van, írd a vitalapom-ra - Amiben tudok, szívesen segítek... Kérhetsz segítséget a Társalgóban is, az alábbi gombra kattintva:

Kellemes időtöltést, jó szerkesztést, sok sikert kívánok, a többi wikipédista nevében is! - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2010. november 8., 08:46 (CET)Válasz[válasz]


Vitalapi bejegyzés[szerkesztés]

Köszönöm az értékes hozzászólásodat, de a Wikikönyveket bárki szerkesztheti, csak meg kell találni mely receptnek, hol a helye. Az általad felvázoltakat a Szakácskönyv/Italok/Borok lapon kellene megírni, az ottani receptek formája szerint. Ezek a receptek, mint ahogy a lapon olvasható, "Konyhai körülmények között elkészíthető borokat, vagy jó minőségű borok további ízesítésének leírását tartalmazzák". - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2010. november 8., 08:59 (CET)Válasz[válasz]

Re:új vagyok még itt[szerkesztés]

Szia Iqtower! A vitalapomra felvázoltak figyelembe vételével az alábbiakat javaslom:

Mindenek előtt a wikiprojektek szabályait kellene átolvasni, ez nem kis feladat. Természetesen már közben is elkezdheted a szerkesztést és ha megakadsz, akkor a baloldalon látható menüsorból válaszd a Segítség menüpontot. Itt minden szabály és tudnivaló megtalálható. Ha valamit nem sikerül megtalálni, vagy megtaláltad, de nem boldogulsz vele, akkor írd a problémát a lapomra - szívesen segítek.
Először is kezdjük azzal, hogy készíts egy kis bemutatkozó lapot a felhasználói lapodon. Ebben is segítek, ha kéred, de kérés nélkül nem nyúlhat senki a lapodhoz. Írj valamit magadról, írd le a terveidet, természetesen csak olyan dolgokat, amit bárki láthat. Így pontos lakcímet, telefonszámot, e-mail címedet, és egyéb személyes adataidat nem kell megadnod, mert visszaélhetnek vele. Mintának nézd meg az enyémet, ha még nem tetted.
Az első felvetésed, szerintem a Szakácskönyv témája kellene legyen, hiszen már vannak ilyen bejegyzések, ezeket ki lehetne egészíteni. Lehet új fejezetet nyitni, vagy javítani a meglévőket. Ebbe a szakácskönyvbe minden elfér, ami a konyhatechnikával kapcsolatos.
A második is elférhetne a szakácskönyvben, de ha valóban nagy terjedelmű művet szeretnél készíteni, akkor teheted külön könyvbe is. Ha könyvet készítesz, ajánlott egy könyvtervet készíteni egy al-lapodon. Ha a piros szövegre kattintasz, már kezdheted is. A könyvterv nem megváltoztathatatlan, de fontos kapaszkodó lehet és más szerkesztők is megnézhetik, javaslatot tehetnek. Itt nem sok szerkesztő dolgozik és azok is a saját munkájukkal vannak elfoglalva, ezért ne számíts arra, hogy sok-sok beleszólás, javaslat merül fel.
Egy bármilyen könyv első lapja tartalmazza a könyv címét. Ez a cím lesz a könyv kategóriája is, és a tartalma ez alatt a lap alatt helyezkedik el.
A Wikikönyvekben a / jeles forma a mérvadó, vagyis a könyveknek / jeles formát kell adni. Ez nemcsak a :pont és a / jel különbségét adja, hanem a működésében is változást hoz. Az a változás, hogy több szintű allapok tetején megjelenik az előző lapra mutató link. Vagyis egyfajta lapozást tesz lehetővé.
A kettőspont használatakor, mindig egyedi lapok jönnek létre, míg a / jeles formánál az elsőnek/az előzőnek az allapjai lesznek. Még azt is fontos megemlíteni, hogy a / jel után nagy kezdőbetűket kell használni és a könyv címe lesz a kategória is.
Két féle könyvet lehet készíteni:
  • 1. Ahol a címlapon mindjárt a könyv sorait olvashatod,
  • 2. Ahol a címlap egy kezdőlap, vagy portál

Ezt így tudnám bemutatni:

  • Könyved címe (ez csupán a kezdőlap: bevezető, fejezetek felsorolása, forrás, irodalom stb.)
  • Könyved címe/Első rész (itt kezdődik a könyv, alap tetején megjelenik az előző - kezdőlap)
  • Könyved címe/Első rész/Első fejezet
  • Könyved címe/Első rész/Első fejezet/Első alfejezet

(...) stb.

  • Könyved címe/Második rész
  • Könyved címe/Második rész/Első fejezet

(...) stb. Ebből is látszanak alapvető szabályok: Az allapok pervonalasak, és a pervonal után Nagy kezdőbetűkkel írunk.

Azt hiszem ennyi kezdetnek bőven elég feladat, nem szeretnélek feleslegesen feltartani, ezért a 3. felvetésedről, a paszományos címeres zászlókészítés mesteri fogásairól, és a szerkesztésed közben felmerült problémákról majd legközelebb beszélgessünk.

Segítek: Üdv.KeFe Kefe.gif  Vitalapom  - Üdv. » KeFe « Kefe.gif vitalapom 2010. november 8., 20:14 (CET) Válasz[válasz]

Your account will be renamed[szerkesztés]

2015. március 18., 03:01 (CET)

Átnevezve[szerkesztés]

2015. április 19., 10:51 (CEST)