Szakácskönyv/Tartósítás/Nyers eltevés/Rétesmeggy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1379 bájt

Szakácskönyv

Rétesmeggy

Aszalás Savanyítás Sóban Hűtés Befőzés Nyers eltevés Gombák eltevése Ételízesítők Ecetkészítés Fűszeres ecetek Mustár készítés Kandírozás

Rétesmeggy
A meggyet megmossuk, leszárazzuk, lecsurgatjuk és szita fölött kimagozzuk levét felfogjuk. A gyümölcsöt egyszeri felhasználáshoz méretezett üvegekbe tömködjük, feljött levét leöntjük róla. Tetejére benzoesavas nátriumot vagy késhegynyi szalicilt szórunk és lezárás után a sütőben kigőzöljük.
A peremes tepsit béleljük ki újságpapírral és erre tegyük a kigőzölendő üvegeket úgy, hogy egymáshoz ne érjenek. Öntsünk a tepsibe ujjnyi vizet és tegyük a tepsit a sütő alsó bordájára. A lángot meggyújtva, állítsuk rögtön takarékra.
Addig melegítsük, amíg az üvegek tartalma gyöngyözni nem kezd. Ez kb. 1 óra. Ezután a gázt vagy villanyt elzárjuk, a tepsit még félórát azonmód hagyjuk, majd a sütőajtót kinyitva hagyjuk, hogy az üvegek kihűljenek.
A sütőben gőzölés előnye, hogy egyszerre sok üveget lehet csírátlanítani és könnyen megfigyelhetjük a befőttlé gyöngyözésének kezdetét, így elkerülhetjük a gyümölcsöt rongáló túlfőzést. A sütőben gőzölt befőtt megtartja eredeti zamatát.