Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Tartósítás/Befőzés/Spárga sós lében

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1695 bájt

Szakácskönyv

Spárga sós lében

Aszalás Savanyítás Sóban Hűtés Befőzés Nyers eltevés Gombák eltevése Ételízesítők Ecetkészítés Fűszeres ecetek Mustár készítés Kandírozás

Spárga sós lében

Egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss spárga,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.

Elkészítés:

A spárgasípokat gondosan megtisztítjuk. Levágjuk a fás részeket, fejénél kezdve lehúzzuk a külső héját, majd kisebb csomókba kötjük. Akkora fazékba, amekkorába kényelmesen beleférnek a kötegek, annyi vizet töltünk, hogy az a felállított spárgasípok háromnegyedéig érjen, vagyis a spárgafejek kiálljanak belőle.
A forrásban lévő sós vízbe tett spárgát az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük a fazékból. Ha már nem forró, szorosan egymás mellé, a kiforrázott üvegekbe állítjuk. Minél több fér egy üvegbe, annál jobb. Egy liter vizet újra felforralunk, beleszórjuk a sót, és miután kihűlt, a zöldségre öntjük.
Az üveg tetejére kristálycukrot és nátrium-benzoikumot szórunk, majd légmentesen lezárjuk. Nagyon ügyeljünk a szoros zárásra, mert a spárga igen hamar megromlik, ha levegőt kap! A becsomagolt üvegeket gőzölő-fazékba tesszük, és a gyöngyözéstől számított 1 órán keresztül gőzöljük. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a forró üvegeket száraz gőzbe is tegyük, s csak 24 óra múlva rakjuk el végleges helyükre.