Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Tartósítás/Befőzés/Csipkebogyóíz mézzel

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1566 bájt

Szakácskönyv

Csipkebogyóíz mézzel

Aszalás Savanyítás Sóban Hűtés Befőzés Nyers eltevés Gombák eltevése Ételízesítők Ecetkészítés Fűszeres ecetek Mustár készítés Kandírozás

Csipkebogyóíz mézzel

Hozzávalók

  • 1 kg csipkebogyó,
  • 1 db citrom leve
  • Literenként 20 dkg méz.

A bogyókat bőrkesztyűben szedjük, hogy a tövisek ne szurkálják össze a kezünket.

Az sem árt, ha viszünk magunkkal egy köpenyt is, mert a belénk akadó tüskék igencsak megtépázhatják a pulóverünket vagy a kabátunkat.

Előkészítés

Október végén a vadrózsa teljesen érett, dércsípte, de még nem puha termését ollóval tisztítsuk meg a szárától, valamint a virág maradványától, és mosás után egy éles késsel hosszában vágjuk ketté.
Utána késsel kaparjuk ki belőle a szőrös magvas belső részt, majd a visszamaradt héjat erős vízsugár alatt mossuk meg újra.

Elkészítés

Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és közepes lángon, lefedve főzzük puhára. A leégés elkerülése érdekében gyakran keverjük meg, vagy tegyünk alá lángterelőt.
Végül törjük át szitán, majd tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és kevergetve forraljuk pár percig. Ha túl sok massza maradt vissza, ne dobjuk el. Engedjük fel ismét vízzel, főzzük tovább, átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a literenként 20 dkg mézet és a citromlevet.