Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Macskagyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1766 bájt

Szakácskönyv

Macskagyökér

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok Gyógyfürdők


Az orvosi macskagyökér , nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyüjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyüjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani. A növény gyökere illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátot), szeszkviterpéneket, alkaloidot tartalmaz.

Macskagyökér

Latin neve: (Valeriana officinalis)

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is.

A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is.

Macskagyökér tea: 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, forrázzunk le 3 dl vízzel hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le.
Alvászavar kezelésére komlóvirággal egészíthető ki. (idegcsillapító, nyugtató hatású).