Szakácskönyv/Diéta/Általában/Gluténérzékenység

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 1816 bájt

Szakácskönyv

Gluténérzékenység

Növények * Gyógynövény lista * Gyógynövények gyűjtése * Növények gyógyhatása * Gyógynövények Interakciós hatásai
Teák * Gyógytea készítése * Gyógynövény terápiák * Natúr gyógyteák listája * Natúr gyógyteák * Gyógytea-keverékek listája * Gyógytea keverékek * Mihez-mit használjunk * Vitaminok * Gyümölcs és zöldséglevek


Lisztérzékenység

Más néven glutén intolerancia fennállása esetén, a glutén tartalmú táplálék elfogyasztását követően begyullad a vékonybél nyálkahártyája. Elhalnak a tápanyag felvételért felelős bélbolyhok, ezért a tápanyagok csak rosszul, vagy egyáltalán nem tudnak felszívódni, ezért emésztetlenül a bélben maradnak.

Az egyes gabonafélék gluténtartalma eltérő:

  1. A búza (Triticum sp.), rozs (Secale cereale), tönkölybúza (Triticum spelta), alakor (egyszemű búza) (Triticum monococcum), vadköles (Panicum miliaceum), kamut[1], tönkebúza (emmer)(Triticum dicoccum), durumbúza és más búzafajták nagy mennyiségű glutént tartalmaznak.
  2. A zab, és az árpa alacsonyabb glutén tartalmú.
  3. Glutén mentes gabonafajták a köles, kukorica, rizs, teff[2], és az úgynevezett állgabonák, mint az amaránt (disznóparéj), hajdina (pohánka), kinoa (dél-amerikai gabonaféle).
Magyar Wikipédia: Gluténérzékenység


  1. A Kamut nem egy gabonaféle, hanem egy márka neve, ilyen néven hozták forgalomba az 1949-es évben - Egyiptomban, más néven khorasan-nak, azaz „pártus” búzának is nevezik.
  2. Etiópia "csodagabonája" a legapróbb szemű gabonaféle, 150 teff-szem tesz ki egy búzaszemet. Teff amhara nyelven: "elveszett", a magok kis mérete miatt. Szélsőséges földrajzi helyeken is megterem.