„Szakácskönyv/Diéta/Általában” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
:Nem keverendő össze a coeliakiával, azaz lisztérzékenységgel, amely egy többek között a búza fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya elváltozás. A coeliakia esetében a glutén felelős a kóros folyamatok elindításáért, és gluténmentes diéta által kezelhető. A búzaallergia ugyanakkor ételallergia, amely más reakciókat vált ki.
 
:A búza allergia gyakoriságát általában specifikus IgE szint és táplálékprovokáció alapján lehet kimutatni. A búzaallergia előfordulása a teljes populáción belül 0,5 százalékra tehető. A teljes élelmiszer-allergiás populáción belüli előfordulása 14–20 százalék.[1]
 
'''Reakciók és tünetek'''
A búzaallergia által kiváltott lehetséges reakciók:
:Azonnali típusú reakció, például anafilaxia. Ilyen esetekben az étrendből teljesen el kell távolítani a búzát, búzamentes diétával el lehet kerülni az ételallergia tüneteinek jelentkezését.
# WDEIA (wheat-dependent, exercise-induced anaphylaxis). Ez szintén a teljesen búzamentes diéta alkalmazását teszi szükségessszükségessé, mivel a búzafogyasztást követő fizikai aktivitás anafilaxiát válthat ki.
# Késői típusú reakció, például ''atópiás detmatitisz''. Ebben az esetben az élelmiszeripariélelmiszer-ipari termékekben megtalálható keresztszennyezések figyelmen kívül hagyhatóak, a betegnek azonban ekkor is kerülnie kell a búza fogyasztását.
# Sejt mediálta reakció, így például a gyomor és bélrendszeri tünetek. Szintén a búza teljes megvonását teszi szükségessé.
 
# Hematológiai tünetek (eosinofilia, bőr és nyálkahártyavérzések, anémia)
# Generalizált tünetek (anafilaxiás sokk)
# Egyéb tünetek (például izületi gíulladás ''(artritis)''
 
'''Diagnózis'''
220 761

szerkesztés

Navigációs menü