Ugrás a tartalomhoz

Növények/T/Tűlevelűek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
A lap mérete: 3164 bájt

Növények

Tűlevelűek

Tűlevelűek
Tűlevelűek
(Pinopsida, Syn: -Pinophyta)
Más neve(i): '


A tűlevelűek a toboztermők törzsének egy osztálya.
A tűlevelűek legközelebbi rokonai a nyitvatermő ősfák, amelyek egyes rendszertanok szerint a toboztermők másik, önálló osztályát képezi Cordaitopsida néven, más rendszertanok viszont a Pinopsida osztály Cordaitales rendjeként tartja számon őket. A nyitvatermő ősfák termős virágaik már megegyeztek a mai tűlevelűek tobozvirágzatával, mint ahogy a porzós tobozbarka is. A bizonyosan a Pinopsida osztályba tartozó Voltziales és a Vojnovskyales rend az kora perm korban kezdett terjedni. Az osztály összes recens faját magába foglaló fenyőalakúak (Pinales) rendjének első képviselői a mezozoikum során, a jura időszakban jelentek meg.

Rendszerezésük[szerkesztés]

50-60 ma élő nemzetséget sorolnak ide összesen mintegy 600 fajjal. Ez a fás szárú növények teljes fajszámának mintegy 1,5 %-a;[1] ezzel ez a nyitvatermők legfajgazdagabb rendje. Ide tartozik az összes recens tűlevelű, egyes kihalt taxonjaikat azonban más rendekbe osztják.

A fenyőalakúak családjai:

A tiszafaféléket a múltban önálló rendbe (Taxales) sorolták, de az újabb genetikai bizonyítékok alapján monofiletikusak a többi fenyőalakúval, így a Pinales rendhez csatolták őket. Az áltiszafaféléket (Cephalotaxaceae) az ezredforduló táján beolvasztották a [[[Növények/T/Tiszafafélék|tiszafafélék]] (Taxaceae) családjába.


Lásd még: NövényosztályokNövénytörzsek Növényrendek Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Tűlevelűek


A Wikimédia Commons tartalmaz Tűlevelűek témájú médiaállományokat.
  1. Józsa Miklós: Fenyők és örökzöldek a kertben. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1980. ISBN 963 231 034 9 , 50. old.