Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Boglárkafélék

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 2038 bájt

Növények

Boglárkafélék

Boglárkafélék
Boglárkafélék
(Ranunculaceae, Syn: )
Más neve(i): Ranunculus sp.


A boglárkafélék a boglárkavirágúak rendjébe tartozó család. Évelők és kétnyáriak is találhatók közöttük, legtöbbjük lágyszárú. A boglárkafélék családjába tartozik például a leánykökörcsin, a salátaboglárka (Ranunculus ficaria). A köznyelv boglárka néven a család több faját is nevezi, többnyire élénksárga vagy fehér virágú növényt értve ezalatt.
A boglárkafélék legtöbb faja mérgező, ha az állatok frissen legelik, de az ízük miatt többnyire nem eszik meg őket, legfeljebb túllegeltetett mezőkön, ha már semmi mást nem találnak. A szárítás hatására a mérgező anyagok hatása csökken, ezért a boglárkát is tartalmazó széna nem veszélyes a háziállatokra. Egyes boglárkafajok növényi hatóanyagait gyógyászatban használják. Magyarországon ilyen például a tavaszi hérics.
Minden szempontból változatos csoport. A virág szimmetriája legtöbbször sugaras, de néha kétoldali, mint például a szarkaláb (Delphinium), vagy a sisakvirág (Aconitum) esetén (C). A virágtakaró általában két körben elhelyezkedő hat darab lepellevélből (B), vagy öt csészelevélből és öt sziromlevélből áll (D). A porzók és termőlevelek száma általában sok, meghatározatlan számú. A levélállás általában szórt, a levelek gyakran osztottak.
Főleg az északi félteke mérsékelt övében elterjedtek.
Magyar Wikipédia: Boglárkafélék


A Wikimédia Commons tartalmaz Boglárkafélék témájú médiaállományokat.