Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Alacsony pozdor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2330 bájt

Növények

Alacsony pozdor

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Alacsony pozdor
(Scorzonera humilis, Syn: )
Más neve(i): -


Magyarországon 2012 óta védett, eszmei értéke 5 000 Ft.

Az alacsony pozdor az őszirózsafélék családjába tartozó, május-júniusban nyíló, sárga vadvirág. Ebbe a nemzetségbe tartozó növény: Alacsony–, kis virágú–, piros–, sziki pozdor (Scorzonera cana)..

Az alacsony pozdor 20–30 cm magas lágyszárú évelő növény. Erős, fekete karógyökérrel kapaszkodik a talajba. Szára többnyire egyenes, ritkán elágazó, eleinte fehér szőrökkel borított. A szár vagy levéltelen vagy egy-három keskeny, ülő szárlevél található rajta.
A többi levél tőlevélrózsát alkot, száruk hosszú és gyapjas. Alakjuk szélesen, tojásdadon lándzsás, szélük ép, erezetük párhuzamos. A fiatal levelek pelyhesek, később a pihék lekopnak és csupasszá válnak. Levelei hasonlítanak az útifűére.
Május-júniusban virágzik. Fészkes virágzata a szár végén egyedül nyílik. Átmérője 5–6 cm. A szirmok sárgák (esetenként halványsárgák, esetleg kissé lilásak) végük ötfogú.
Termése 7–11 mm hosszú kaszat, amelyhez hosszú, pihés repítőszőrök csatlakoznak.
Európai faj, Dél-Európától Skandináviáig, a Brit-szigetektől a Kaukázusig előfordul. Magyarországon a Dunántúli-középhegységben, a Nyugat-Dunántúlon, a Kisalföldön, a Nagyalföldön és a Duna-Tisza közén jellemző. Ritka növény, több országban veszélyeztetett.
Lápréteken, füves tölgyesekben, erdei fenyvesekben terem. A többé-kevésbé nedves, savanyú vagy semleges kémhatású, homokos vagy agyagos, tápanyagban szegény talajt preferálja. Mészkerülő.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Alacsony pozdor


A Wikimédia Commons tartalmaz Alacsony pozdor témájú médiaállományokat.