Kovács Béla nagybátyám életírása/Önállósodás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Ferenc Ferdinánd és hitvese közvetlenül a merénylet előtt


Kovács Béla nagybátyám életírása


(Adalék az I. világháború történelméhez)


Egy szemtanú visszaemlékezései


Írta : Terckvart


Önállósodás

Önállósodás

Üzletemet 1936. III. 2-án nyitottam meg. Szép színes kirakatokat rendeztem magamnak, az üzlet bevált, jól vezettem azt, Sándor bátyám 5 évig volt nálam, addig amíg Nagyváradon ő is megnyitotta az üzletét a főutcán. Én az üzletemet összesen 13 évig vezettem. Én sem vagyok kivétel: államosították az épített emeletes házamat a Kossuth L. sgt-on, amelyben 3 lakás és 2 üzlethelyiség volt. Ezen kívül a Lenin körúton vett fél házrész is beleesett az államosításba. (Tisza L. krt. 57. sz.)

A kis 2 szobás, összkomfortos magánházamban (Brüsszeli krt 16.) lakom, ez megmaradt. 1949-ben az üzletemet megszüntettem és beléptem a Ruházati Bolt Dekor-osztályára, ahol törzsgárda tag lettem az idők múlásával. 60 éves koromban az igazgató azt mondta, hogy ne menjek nyugdíjba, maradhatok még, igen fiatalos vagyok. Akkor én nyugdíjba mentem havi 1200,- Ft-tal, és éltem a lehetőséggel, a havi 500,- Ft-ért továbbra is rendeztem a kirakatokat cégemnél az engedélyezett órakeret erejéig.

Később átléptem az ÁFÉSZ kötelékébe, ott javult a kereset, az alacsony nyugdíjat ki kellett egészíteni. Ezt 60 éves koromtól 70 éves koromig vállaltam. Jelenleg a nyugdíjam 3.160 Ft, 78 éves vagyok, és szőlő és bortermeléssel is foglalkozom. Volt szőlőm és őszibarackosom Domaszéken. Ezzel a 1 ½ holdnyi szőlő és gyümölcsössel a Szőlőfürt Mgtsz-be léptem, és ma is tag vagyok, de 3 fiatalember műveli és adózza e területet, mert átadtam nekik. Házam 206 négyszögöles kertje egy szőlőlugas, így most is fizetem a borforgalmi adót.

1947. évben nősültem, 3 gyermekünk van, feleségem Dobai Ilona tanítónő. Gyermekeink: Béla, szül. 1947; Katalin, szül. 1949; István, szül. 1952. évben. Béla fiam építészmérnök, Monor-on laknak. 11 éves leányuk és 2 éves fiuk van. Katalin a színház balett-táncosa és balettmestere. Győrben lakik férjével és 2 leány gyermekével. Krisztina elsős gimnazista, Zsófia ötödikes. Férje Csala Benedek a Győri Kisfaludi Színház zeneigazgató karmestere.


◄--- Előző lap:Berlin - kirakatrendezés                       ---► Következő lap:Katonai szolgálataim