Kertészet/Fajtalisták/Fokhagyma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3865 bájt

Kertészet

FokhagymaPuha szárú fokhagyma[szerkesztés]

A puha-szárú általában melegebb éghajlatokon terem meg, a hozama bőségesebb, éppen ezért kedveltebb nagyipari termelésre. Ezek nem növesztenek központi szárat, mint a kemények, és több, kisebb gerezdet tartalmazó fejet növesztenek. Gyorsabban nő, és tovább eláll, hosszas tárolásra alkalmasabb.

Ezüsthéjú fokhagyma

Nagyon könnyű termeszteni. erős zamatú, és száraz helyen nagyon sokáig eláll, akár egy évig is tárolható. Sok, de kisebb gerezdet tartalmaz, az íze a többi fajtához képest csípős. Nyersen fogyasztva próbára teszi a nyelvet.

Articsóka-fokhagyma

Gyengédebb íze van az ezüsthéjúnál, nagyobb gerezdekből áll a fej, és néha lila csíkok vagy foltok tarkítják. Nyolc hónapig tárolható.
A legvalószínűbb, hogy boltokban ezzel találkozunk, mert ezt a legkönnyebb termeszteni, jól bírja az utaztatást, a hőt, és az ütődést, ráadásul a leggyengébb talajokban is megél. Gyorsan nő, nagyon igénytelen.


Kemény szárú fokhagyma[szerkesztés]

Igénytelenebb, hidegtűrőbb, ezért az északabbi régiókban ez a változat terjedt el. Kora nyáron már fogyasztható, kevesebb, de nagyobb, egyenlő nagyságú gerezdekből áll egy fej. A keményszárú/nyakú változat zamata erősebb, robosztusabb a lágyszárú változatnál. ennek kilenc alfaja ismert: lila csíkos, márványos lila, ázsiai, fényes lila, kreol, közel-keleti, turban, rocambole és porcelán.

Ezek közül a két legigénytelenebb a lilasávos és a rocambole, ezeket a leghidegebb helyeken is lehet termeszteni. A középső szárat, miután kinőtt a földből és még zöld, gyakran felhasználják: lágy fokhagyma íze van zöld, füves mellékzöngével, és mivel még a legzsengébb állapotában is ropogós-harapós állaga van, gyakran használják salátába, vagy más ételek állagának feljavítására. A keményszárú fajták nagyipari termesztésre nem a legalkalmasabbak, a dugványokat kézzel kell ültetni, a gerezdek gyökér felőli részét külön-külön levágni.

Rocambole

Gazdag, testes íze van, nagyon vékony a héja, könnyen hámozható, és a szár körül általában csak egy sorban helyezkednek el a gerezdek, a számuk általában tíznél megáll. Színe lehet kicsit kilás, bár nem annyira, mint a lila csíkos fajtának. Hat hónapig tárolható. Évelő.

Rocambole Fajtái

Spanyol Roja, Kárpáti, Vörös Német, Baba Franchuk, Bajor lila, Killarney vörös, Koreai lila, Kolorádói fekete

Porcelán

Négy-öt nagy gerezdet tartalmazó fejet növeszt, fehér, sima, pergamenszerű héjjal. Nagy mérete miatt gyakran összetévesztik az elefánfokhagymával, de az íze korántsem olyan jellegtelen, inkább a rocambole-hoz hasonlít. nyolc hónapig tárolható. A héja vastagabb, papírszerű, a gerezdek nagyobbak, húsosak, egy fejen legfeljebb hat-hét darab található.
A keménynyakú hagymák közül ezt tartják a legszebbnek hófehér színe miatt.

Fajtái

Jugoszláv, Wild Buff, Észak Quebeci, Német keménynyakú, leningrádi, Olasz, Fish Lake Three, Georgian Crystal, Georgian Fire garlic, Rosewood, Német Fehér, Vörös Román, Zemo

Lila csíkos

A fejen lila csíkok és foltok vannak. A színt nagyban befolyásolják a termesztés körülményei. Roston sütésre, pirításra a legjobb fokhagyma. Íze nagyon változatos, a kifejezetten csípőstől az enyhén zamatosig terjed, de általában inkább az utóbbihoz áll közelebb a nagy része.

Fajtái

Szibériai, Cseh széleslevelű, Perzsa csillag, Metechi, Bogatyr, Vekek, Vörös Orosz, Örmény, Fényes-lila)


Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk