Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Csüngőlepkék/Kormoslepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2317 bájt

Kertészet

Kormoslepke

A lap mérete: 2317 bájt

Kormoslepke


Kormoslepke
Kormoslepke
(Theresimima ampelophaga, Syn: -)
Más neve(i): -


A kormoslepke a csüngőlepkefélék (Zygaenidae) család (Procridinae) alcsaládjának egyik, Magyarországon is honos faja.
Európa mediterrán területei közül jelentős kártevő a Krím-félszigeten, az Anapai kerületben, Derbentben és Nyugat-Grúziában.
Előfordul Kis-Ázsiában és Szíriában is.
Magyarországon a 19–20. században főleg a Dunántúlon károsított, a Duna–Tisza közén csak a folyók partvidékén terjedt el. A huszadik század közepén hazánk számos újabb szőlővidékén tűnt fel, és megjelent Szlovákia déli részein is.
Szárnya barnán erezett krém sárga színű; fesztávolsága 23–25 mm.
Évente egy teljes nemzedéke fejlődik ki. Fiatal, második, esetleg harmadik fokozatú hernyói finoman szőtt gubóikban már a nyáron diapauzába vonulnak, rendszerint csoportosan, a szőlőtőke kérge alatt. A hernyók csekély hányada nem megy így diapauzába, hanem kialakítja a második nemzedéket.
Tavasszal a rügyfakadáskor feléledő hernyók a szőlő hajtásait hámozgatják, lyuggatják, karéjozzák – főleg éjszaka. Nyár elején gubót szőnek a szőlőtőkén, és abban bábozódnak be. A lepkék keveset repülnek, nem táplálkoznak, hamar párzanak.
Egyetlen ismert tápnövénye a szőlő. Ha tömegesen jelenik meg, érdemleges tavaszi kártevővé válhat, de erre az utóbbi évtizedekben csak néhány hazai példát ismerünk.
Nem szerepel a Vörös listán. Magyarországon nem védett.

Forrás: Kormoslepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)
A Wikimédia Commons tartalmaz Kormoslepke témájú médiaállományokat.