Kertészet/Cincérfélék/Gyászcincér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2714 bájt

Kertészet

Gyászcincér


Gyászcincér
Gyászcincér
Gyászcincér
(Morimus funereus, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett rovarok! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)


A gyászcincér a rovarok osztályának bogarak rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak alrendjébe és a cincérfélék családjába tartozó faj.
Hazánkban védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 10 000 Ft, szerepel továbbá a Natura 2000 Élőhelyvédelmi Irányelvének II. sz. függelékében.
A gyászcincér Közép- és Délkelet-Európában elterjedt. Előfordulását a következő országokból jelezték: Ausztria; Belgium; Csehország; Németország; Magyarország; Moldova; Montenegro; Románia; Szerbia; Szlovákia; Ukrajna. Az újabb kutatások alapján valószínűnek látszik, hogy a gyászcincér csupán a fűrészáruval ill. rönkökkel behurcolt faj Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Szlovákiában.[1][2] Csehországban kipusztult fajként tartják nyilván.[2] Magyarországon leginkább a Dunántúli-középhegységben, és a Dél-Dunántúlon gyakori (Mecsek, Villányi-hegység).[3] Biogeográfiai szempontból érdekes megjegyezni, hogy a gyászcincér előfordulását az Északi középhegység több pontjáról jelezték, azonban úgy tűnik, hogy ezek az adatok behurcolt példányokra vonatkoznak.[forrás?] A Nyugat-Dunántúlon (Vas és Zala megyék - a Keszthelyi-fennsík kivételével) hiányzik, holott alkalmasnak tűnő élőhely bőven áll rendelkezésre.[forrás?] Ritka, védett faj.
A gyászcincér fénytelen szürke teste csaknem csupasz, de szárnyfedőit két-két bársonyos fekete folt díszesíti. Viszonylag nagytestű (20–38 mm)hosszú, a hím csápja jóval hosszabb, a nőstényé ugyanolyan hosszú mint a test.
A gyászcincér dombságok és középhegységek öreg tölgyeseiben és bükköseiben található meg. Közép-Európában bükkön és tölgyfajokon él.
A nőstény elhalt, de napsütötte bükk ill. tölgyfajok törzseinek meglazult kérge alá rakja petéit. A lárvák legalább két évig fejlődnek. Az imágók május közepétől szeptemberig láthatók farakásokon, elhalt bükk és tölgyfákon, de előfordul erdei ösvényeken, aszfaltúton is.


Lásd még: Magyar Wikipédia:Gyászcincér


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia w:Gyászcincér

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyászcincér témájú médiaállományokat.